Favo fitnessitems

Nu iedereen van thuis uit sport, krijg ik superveel vragen over fitnessproducten en wat de mensen best zouden aankopen voor hun homegym. Ik ben eerst en vooral superblij dat iedereen zo goed bezig is van thuis uit en nu manieren zoekt om hun bodyweightworkouts to the next level te brengen. De meeste van mijn workoutplannen kan je doen met minimaal materiaal, maar hoe zwaarder je ze kan maken, hoe beter! Hieronder al mijn favorietjes voor killer homeworkouts!

band2

Weerstandsbanden

Dit is een essential voor homeworkouts en ik neem ze ook altijd mee als ik langer dan enkele dagen op reis ben. Heb je dus maar 50 euro over voor je homeworkouts: Koop er dan enkele van deze! Bij de weerstandsbanden heb je enkele soorten: De lange banden en de korte banden, ook wel heupbanden genoemd. Wat erg belangrijk is bij banden is dat ze zowel bij het uitrekken (duh) weerstand geven als bij het teruggaan, zoals bij een kabelmachine. Je mag ze dus niet laten ‘schieten’. Jij bent de baas en jij leidt de band terug naar de beginpositie.

Lange banden

De lange weerstandsbanden zijn eigenlijk erg veelzijdig: knoop ze ergens aan vast (boven je, onder je of horizontaal voor je) en je kan talloze trekoefeningen doen voor de rug. Check een recente instagrampost hierover.

pullworkout

Ga in de band staan en train je schouders door de band te proberen boven je hoofd uit te duwen. Of strek je armen en trek de band naar boven voor front raises. Echt waar, de opties zijn eindeloos! Koop er twee of drie met verschillende sterktes (5-15-35kg) voor langdurige vooruitgang of probeer al eens met eentje van 15kg, aangezien je daar al vooruitgang mee kan boeken door de band meer of minder speling te geven.

Mijn favorieten: Decathlon of B_ndstore

Heupbanden

Deze korte weerstandsbanden voor rond je bovenbenen zijn goed voor gluteworkouts. Probeer met je bovenbenen de band uitgerekt te houden terwijl je bridges, squats of kicks doet. Deze banden zijn zeer stevig en maken je workout extra zwaar voor een goeie pump! Ik gebruik ze nu thuis, maar eigenlijk gebruik is deze al-tijd, ook al train ik enkel in de fitness. Ik gebruik ze gewoonlijk bij hip thrusts en als opwarming of burnout op het einde van mijn workout! Begin met een lichte en een heavy band aan te kopen. De lichte band is voor opwarming of burnout en de heavy band kan je gebruiken tijdens je workout.

Mijn favorieten: B_ndstore

Kleine plastieken bandjes

Je weet wel: die kleine gemene suckers die bij de minste beweging oprollen tot een smal elastiekje en die je bloedcirculatie afsnijden in je benen. Die kan je beter links laten liggen voor je bovenbenen, maar je als je geen heupand kan kopen, kan je deze wel rond je scheenbenen doen en zo glute kickbacks, monster walks of side raises doen. Ideaal als opwarming of doe er zo een 100-tal op het einde van je workout en voel je billen niet meer!

Mijn favorieten: Deze kan je eender waar vinden voor weinig geld: Primark, Decathlon, Action,…

(enkel)gewichtjes

Deze zijn uiteraard perfect om je gluteworkouts mee te bemoeilijken. Ga op je zij liggen en hef je been de lucht in, bijvoorbeeld. Hoe meer je de zwaartekracht tegen je kan laten werken, hoe beter. Begin met een licht gewichtje! Die van mij zijn 750 gram en dat is genoeg voor het soort oefeningen dat je ermee doet (veel herhalingen!).

En natuurlijk komen andere handgewichtjes ook van pas. Je kan ze op verschillende manieren gebruiken: van de klassieke bicep curl tot lunges met gewicht. Als beginner neem je 3kg (samen zijn die ook 6kg!). Later kan je ook 5kg en 7kg aankopen, afhankelijk van hoeveel je erin wil investeren. Je kan ook ineens opteren voor een setje: Je krijgt dan 2 bars en enkele schijven. Dat is een beetje duurder en in het begin ben je er misschien niet zo handig in om de gewichtjes te maken (altijd dezelfde lading aan iedere kant!), maar je kan er wel langer mee voort. Ben je natuurlijk al erg ervaren, heb je namelijk gewichten nodig tot 20kg of meer.

Mijn favorieten: Decathlon

Kettlebells

Een andere vorm van gewichten: een ronde bal met een handvat. De kettlebell swing is de beste fullbody opwarming naar mijn mening. Met een kettlebell kan je deels dezelfde dingen als met een gewoon gewichtje. Je kan ook andere oefeningen doen. Ik zou wel eerst investeren in gewichtjes voordat je kettlebells aankoopt. Gewichtjes zijn veelzijdiger en kettlebells zijn duurder. Aangezien je dus al gewichtjes hebt van 3kg zou ik een kettlebell aanschaffen van 8kg. Later kan je er eentje van 12kg aanschaffen en daarmee kom je een serieus eind!

kettlebell swing

Mijn favorieten: Je moet zien dat een kettlebell klein, maar zwaar genoeg is. In action kan je er tot 6kg redelijk goeie vinden, maar die van 10kg is twee keer zo groot als mijn hoofd, dat is erg onhandig! Decathlon, dus, alweer 😉 (sponsor me already :D)

Miscellaneous

Hieronder nog enkele dingen die je niet per se nodig hebt, maar misschien wel leuk zijn voor als je in de toekomst liever niet naar de fitness terug gaat en de ruimte hebt om thuis een permanente fitnessruimte in te richten.

 • Sliders (of handdoek)
  Sliders zijn ronde plaatjes waarmee je heel veel core- en lowerbodyoefeningen mee kan doen. Je kan natuurlijk ook een handdoek of een vodje gebruiken, maar ik wilde ze toch opnemen in deze lijst, omdat ze erg goedkoop zijn. Je kan ze aankopen via bol.com of wish
 • Barbell
  Voor meer geavanceerde en zwaardere workouts loont het echt de moeite om te investeren in een barbell. Als je er de juiste vloer voor hebt tenminste. Redelijk prijzig, maar een barbell weegt al 15 of 20kg. Koop dus enkele schijven van 2,5 en 5kg (een stuk of zes – denk eraan: de gewichten altijd gelijk verdelen) en je kan wel even voort. Als je ervaren bent, kan je natuurlijk ook schijven van 10 of 20kg aanschaffen.
 • Pull up bar (ook om bands aan te hangen)
  Niets leuker dan je pull ups te oefenen, zeker als je al redelijk sterke rugspieren hebt en een goeie mind muscle connection. Te proberen dus na het vervolledigen van één van mijn home workoutplans 😉 Heb je geen trap in huis of niets anders waaraan je veilig je bands kan hangen om trekoefeningen te doen, kan je ze zeker ook aan de pull up bar bevestigen.
 • Step of bench
  Koop je een barbell, kan je net zo goed ineens een bench kopen, dan heb je ineens iets waarop je je gewichten kwijt kan en dan kan je veilig oefeningen zoals bench press doen. Heb je geen barbell, maar wel enkele gewichten is een step een leuke aanvulling. Je kan step ups doen, lunge- en squatvariaties en je kan je push ups iets gemakkelijker maken door je handen op de step te zetten.

IMG_3540

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *