Drie redenen waarom je geen ‘instagramworkouts’ moet doen

Overlaatst postte Womens Best, een instagrampagina met enorm veel volgers, een workout van één van hun ‘ambassadors’. Zie de ronduit gevaarlijke workout hier! Zij (en veel andere instagrampagina’s) inspireerden mij om deze blogpost te schrijven: 3 redenen waarom je zeker géén random instagram (en youtube) workouts moet doen!

Iedere week slaan ze ermee om je oren: nieuwe, spannende workouts. Op youtube, op instagram,… Met sprekende namen: ‘Three things I did to get strong’, ‘Five best booty-workouts’ (en dan wél iedere week andere bootyoefeningen posten…). Ik vind het leuk. Omdat ik weet wat ik ermee moet doen en er eerder inspiratie uithaal voor mijn workoutroutine dan ze klakkeloos te kopiëren, maar iemand zonder ervaring weet niet altijd even goed welke oefeningen welke lichaamsdelen aanspreken en zal daarom misschien foute keuzes maken…

En dat is dan misschien zelfs nog niet het ergste. Sommige workouts (zoals die hierboven) op ‘the gram’ zijn gevaarlijk en de influencers gebruiken meer dan dikwijls foute vorm. Dat en nog drie andere redenen zijn volgens mij genoeg om géén random instagramworkouts meer te doen…

lunge

Consistency is key

Door iedere weer andere workouts te doen, zal je niet vooruit geraken. Je moet enkele weken dezelfde (soort) oefeningen doen om er beter in te worden… Logisch toch? Oké, je lichaam heeft afwisseling nodig, maar pas na enkele weken consequent oefenen. Iedere week van workout veranderen is dus geen goed idee. Zorg ervoor dat je main lift er ongeveer hetzelfde uitzien. Je kan eventueel één dag nemen waarop je een beetje je zin doet, maar weet ook: Consistency is the key to progress! Je kan progressive overload gebruiken om beter te worden en ongeveer per seizoen veranderen van workoutsplit of van workoutplan (maar dan nog moeten die main lifts toch in je programma blijven).

Zorg ervoor dat je een goed plan volgt dat afgewogen is en alle spiergroepen aanspreekt. Weet je niet waar te beginnen? Boek enkele coachings bij een personal trainer die kijkt of je vorm wel goed is, jou nieuwe dingen aanleert en een workoutplan op maat kan opstellen.

No ‘what the fuck is she doing’-workouts

Het ziet er allemaal heel cool uit, maar één centimeter verkeerd en ze ligt op spoed. Wat gebeurt er dan als dit voorvalt bij iemand die er héél lang over gedaan heeft om eindelijk de moed te hebben om naar de gym te gaan? Die ligt maanden uit met de ergste blessure ooit en het duurt weer enkele maanden of jaren voor ze opnieuw op een redelijk niveau is… Geloof mij: Doe jezelf dit niet aan! Leer de basics, NAIL die en you are set! 

hip thrust

Wil je sterker worden? Wil je afvallen? Wil je fitter worden? Wil je een dikkere kont? Al je doelen kan je bereiken met een goeie combinatie van squats, deadlifts, bench presses, rows en hip thrusts (als je jezelf progressief in deze oefeningen probeert te verbeteren) en af en toe eens een goeie sweatsession… Je hebt niets speciaals nodig. Beweeg veilig en doe geen domme ‘drie-in-één oefeningen’ die je ongelofelijk vaak ziet op instagramkanalen van influencers.

Een goeie instagrampagina heeft your best interest in mind

Een goeie instagrampagina deelt workouts, workoutplannen, maar heeft voornamelijk het beste met jou voor: Dingen aanleren, motivatie,… En zou jou nooit minder doen voelen dat je bent… Fitness draait rond empowerment, zeker voor vrouwen.

Maar zo’n workout doet je geloven dat je nog erg veel te leren hebt en dat je (desondanks alles wat je doet) nooit zal kunnen wat die vrouw doet. Geloof mij: Dat moet ook niet! Ik ben redelijk sportief (dat kan ik wel zeggen denk ik he…) en ik kan geen pistol squats op drie opeengestapelde dumbbells en ik wil dat ook niet. Mijn lichaam en gezondheid is mij lief, ik heb er lang genoeg voor moeten werken…

Ik weet niet wat Women’s best wilde bereiken met deze post, maar veel goeds is het niet. In hun bericht naar mij lieten ze mij duidelijk weten dat hun volgers wel weten waartoe ze in staat zijn en wat niet… Dus ze wéten zelfs dat hun volgers dit soort dingen waarschijnlijk niet zullen kunnen. Waarom delen ze het dan? 

Voor de likes en de comments en niets anders! 

Volg mensen die jou duidelijk dingen willen aanleren op een goeie en veilige manier. Die geen flashy workouts posten gewoon voor de likes, maar mensen die écht het beste voorhebben met jou. Enkele voorbeelden: Shona Vertue, Krissy Cela, Bret Contreras, Katie Crewe, Sohee Lee, Jordan Syatt,… Zij gebruiken de workoutvideo’s informatief en zullen altijd enorm veel uitleg bij hun post zetten!

side plank variation

Ik ga vanaf december minstens een keer per maand een informatieve fullbody homeworkout posten op mijn instagram. Niet voor de likes of om te laten zien wat ik allemaal kan, maar gewoon om jullie te inspireren. Ondertussen is de gym mijn tweede thuis, maar dat is voor lang niet iedereen zo and I GET you! De workout mag je dan zo vaak als je wil herhalen (met een minimum van twee keer) per week. Zo krijg je iedere maand iets nieuw om beter in te worden… Als aanvulling op je gewoonlijke training of op je workoutplan. Veel plezier en succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *