Meest veelzijdige fitnessoefening

Going on strong met mijn fitnessoefeningen: Na mijn meest gehate, favoriete, beste booty- en beste compoundoefening nu de meest veelzijdige oefening. In my opinion ofcourse.

Toen ik het blogbericht over de beste compoundoefening schreef, was ik erg aan het twijfelen om deze oefening te gebruiken. Het is een oefening voor je volledige lower body, je hartslag gaat er fel van omhoog, je kan hier erg zwaar mee gaan,… Maar ik vond er toch een betere naam voor, omdat het ook zo is. Deze oefening is heel veelzijdig: Je kan het zonder gewicht doen en zo moeilijker maken, je kan met een barbell, kettlebell of enkele lagere gewichtjes aan de slag… Het is:

De squat

squat

Je kan beginnen met de bodyweight squat, dan een bandje toevoegen of jump-squatten. Je kan goblet squatten, je kan sumosquatten, je kan je volledige lichaamsgewicht op een barbell squatten, je kan snatchen of pulseren… Een perfecte oefening van beginner tot expert. Het enige wat je moet doen is jezelf uitdagen in volume of intensiteit. Doe nog eens mijn squat-challenge en weet waarover ik het heb 😉

Techniek

  1. Kijk naar een punt voor je
  2. Duw je kont naar achter
  3. Doe alsof je op een stoel gaat zitten
  4. Je knieën volgen je voeten (ze zakken niet naar binnen of naar buiten)
  5. Span je buikspieren aan
  6. Duw jezelf omhoog via je hielen
  7. Kleine pelvic tilt op het einde (billen samenknijpen en core aanspannen)

Veel mensen hebben het over ‘ass to the grass’ als het gaat over squatten en zoals je mij hierboven heel mooi ziet doen 😉 Je billen hoeven niet voorbij je knieën te zakken om van een goeie squat te spreken. Ik heb liever dat je hoger blijft en dat je een goeie techniek gebruikt. Bovendien: Hoe dieper je gaat hoe meer mobiliteit het vraagt van je enkels en niet iedereen heeft dat. Je kan daarop oefenen, maar het is niet altijd mogelijk dat helemaal te corrigeren. Zoals je ziet is er bij mij sprake van enorm goeie enkelmobiliteit, want mij knieën komen voorbij mijn tenen. Ook dat wordt vaak aanzien als slecht, maar dat is het niet. Het hangt af van je bouw en bij alle fitnessoefeningen is het allerbelangrijkste:

Voel je het in de spieren waar je het moet voelen? Goed bezig!

Over spieren gesproken: Veel mensen denken dat je squats voornamelijk in je quads moet voelen, maar dat klopt niet. Span je buikspieren aan en knijp je billen samen terwijl je naar boven komt. Think ass ass ass! 😉 Ik zweer dat dat alles is waaraan ik denk tijdens het trainen lmao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *