Fuel your body

Eén van de grootste problemen die ik had, was dat ik at uit troost. Of om iets te vieren. Ik at zelfs als ik me te dik voelde. Natuurlijk is dat zeer contraproductief, maar ik trok het mij niet aan. En zo zijn er veel mensen. Sterker nog: de overgrote meerderheid van mensen met overgewicht hebben dat probleem. Ga vanaf deze week de uitdaging aan om enkel je lichaam te voeden, niet je geest. En doe dat met de tips in deze blogpost.

healthy food

De Westerse cultuur is erop gemaakt, we eten bij alle gelegenheden: Verjaardagen en trouwen, maar ook bij begrafenissen. En als ons lief ons gedumpt heeft, eten we een grote pot ijs of pizza en drinken we ons een ongeluk. Het is niet erg als dat eens een keertje gebeurt, maar onthou eens en voor altijd:

You can’t always control the bad things that happen to you, but you can always ALWAYS control how you take care of your body. If you get one flat tire, you wouldn’t slash the other three, would you?!
– Carter Good

IMG_7263.jpeg

Stop dus met junkfood eten als er je iets overkomt of als je leven even heel moeizaam loopt. Dat maakt het alleen maar erger. Na enkele weken gaat het niet enkel slecht, maar voel je je ook lichamelijk slecht. Kom nú uit die vicieuze cirkel met onderstaande tips! Doe ze niet allemaal tegelijkertijd, maar stap voor stap en langzaamaan. Junk food is namelijk verslavend. Voel je dus niet slecht als het lang duurt eer je er volledig vanaf bent. Het voornaamste is dat je een verandering teweegbrengt. Leg de druk niet te hoog.

1. Beweeg

Het eerste waarmee je best begint is bewegen. Bewegen zorgt ervoor dat depressieve gevoelens stilaan verminderen en het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die veel bewegen na een tijdje automatisch ook beter gaan eten. Leg de druk niet te hoog en begin niet onmiddellijk met een HIIT-training of gewichtheffen: Ga voor een wandeling of een fietstochtje. Kom buiten. Ga een dagje naar het strand. Probeer eens een kwartiertje te gaan joggen.

lopen in het bos

2. Water

Drink meer water en probeer frisdrank en fruitsap te vervangen door thee of light varianten. Water zuivert je lichaam. En als je lichaam moe is, heb je vaak gewoon nood aan hydratatie. Verhoog daarnaast ook je waterinname met soep of bouillon.

3. Eet meer groenten

Eet je graag eens een stukje pizza? Oké, geen probleem. Maar in plaats van een volledige eet je voortaan een halve pizza met een slaatje erbij of een tasje soep vooraf. Zo beperk je de ‘schade’ en heeft je lichaam toch gekregen waar het naar snakt. Groenten zijn een goeie manier om veel te kunnen eten, veel gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen en maar amper calorieën.

wrap1

4. Educate yourself

Leer over macro- en micronutriënten en calorieën en vergelijk zelf wat wel en niet kan. Leg tegelijkertijd de druk niet te hoog, maar probeer kleine aanpassingen te doen in je eetpatroon. Probeer stilaan bewerkte voeding links te laten liggen en enkel voedzame maaltijden te eten. In het begin gaat het voelen als veel werk, maar dan kan je eens lezen over mealpreppen om het jezelf een beetje gemakkelijker te maken.

slaatje

5. Voel het verschil

Wees eerlijk met jezelf en voel het positieve effect op je lichaam en geest als je jezelf beter verzorgt en enkel eet wat goed is voor je lichaam. Door veel bewerkte voeding te eten, komen er veel onnodige en zelfs toxische stoffen in je lichaam. Ga er eindelijk voor en haal de juiste dingen in huis om te kunnen koken, zodat je niet na een drukke werkdag nog moet nadenken. Begin er morgen mee en get ready for change!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *