Het nut van krachttraining

Veel vrouwen hebben schrik om aan krachttraining te beginnen. “Ik zal brede schouders krijgen.” “Als ik krachttraining doe, komen er kilo’tjes bij.” Daarom doen ze enkel cardio en dieet. Dan ga je er wel slanker uitzien, maar in veel gevallen ook ‘soft’.

Eerst en vooral: Vrouwen produceren niet genoeg testosteron om er echt ‘gebulkt’ te kunnen uitzien. In tegendeel: Door krachttraining ga je er slanker en fijner uitzien omdat je spieren beginnen af te tekenen op je huid. Mooie armen in plaats van puddinkjes. En denk aan die mooie lijn op de zijkant van je bovenbeen, of die lijn op je buik die iedereen zo graag wil…

IMG_2062_Fotor

Ten tweede is het gewicht op de weegschaal niet het belangrijkste. Ik raad iedereen aan die gewicht wil verliezen, om ook eens naar de diëtiste te gaan. Al ik het maar één of twee keer per jaar. Zij heeft een speciale en zeer nauwkeurige weegschaal die kan zeggen hoe het vanbinnen met je gaat. Hoeveel water zit er in je lichaam, wat is het percentage spieren en vet, hoe zit het met dat gevaarlijk buikvet,… Je kan namelijk slank zijn, maar toch vet vanbinnen.

Voor een getoned en mooi strak lichaam is krachttraining dus onontbeerlijk. Bovendien verander je je metabolisme: Met cardio verbrand je heel veel tijdens je workout, maar met krachttraining verbrand je ook na je workout nog. Spieren hebben brandstof nodig, en dat halen ze uit vet. Het beste is om te trainen met zware gewichten, maar voor wie geen abonnement heeft bij een fitness en toch graag wat meer afgelijnd wil worden, heb ik hieronder een programma’tje. Het enige wat je nodig hebt is een dumbbell van 4kg.

20 sec push ups
10 sec rust
20 sec lunges rechts
10 sec rust
20 sec lunges links
10 sec rust
20 sec dumbbell curl rechts
10 sec rust
20 sec dumbbell curl links
10 sec rust
20 sec sit-ups
10 sec rust
20 sec tricep dip
10 sec rust
20 sec dumbbell bent over row rechts
10 sec rust
20 sec dumbbell bent over row links
10 sec rust
20 sec plank

Om jezelf te timen kan je een tabata-timer downloaden op je gsm. Tabata is een training waarbij je in korte intervallen traint maar tijdens die korte intervallen geef je alles van jezelf. Werk snel, maar blijf de oefeningen goed doen. Hier verbrand je lang na je workout nog vet mee. Normaal gezien zijn het 8 oefeningen, maar van mij krijg je 2 bonusoefeningen 😉 Bouw stilaan het aantal reps op en push jezelf. Mannen beginnen best met een zwaarder gewicht.

Heb je vragen over het uitvoeren van de oefeningen? Laat me dan iets weten via de comments.

2 Antwoorden op “Het nut van krachttraining”

  1. Super post! En fijne work-out denk ik.
    Wat ik me al lang afvraag, is het noodzakelijk om op te warmen voor dergelijke work-out of mag je er ineens aan beginnen?

    1. Een workout zoals deze mag je doen zonder warm-up. Wat je wel kan doen is even stretchen: Strek je armen even, ga op de tippen van je tenen staan en buig even naar voren. You are ready to go girl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *