Kerstblog

Mijn cadeautje voor jou: een extra blogpost over de feestdagen, want wat is er nu moeilijker voor een GBP-patiënt dan feestmaaltijden? Er is veel te veel eten, het duurt allemaal veel te lang en je loopt het gevaar je te overeten of zelfs ziek te worden. Maar niet enkel voor GBP-patiënten. Iedereen die graag wil afvallen of doorgaans erg let op zijn eten, kan toch in de val trappen om rond de feestdagen een heel jaar aan goede gewoontes compleet te vergeten en zich zwaar te overeten.

joey

Hoe kan je nu zonder schuldgevoel, dumping en misselijkheid genieten van een fijne kerstavond, Nieuwjaar en al de dagen ertussen? Mijn tips and tricks 😉

 • Ga sporten!
  Als je vlak voor het feest gaat sporten, ga je minder gemakkelijk te veel eten en betere keuzes maken. Dat komt omdat je jouw activiteit niet teniet zal willen doen.
 • Zorg voor een gezond en stevig ontbijt!
  Veel mensen denken dat als ze de maaltijden ervoor overslaan, ze compleet mogen losgehen bij het avondmaal. Niets is minder waar. Niet alleen zal jouw lichaam denken dat het in ‘hongersnood’ is, waardoor het al die vetten van je fondue des te meer zal opnemen, bovendien kan je gemakkelijker misselijk worden omdat je maag niet meer gewend is aan voedsel. Kijk ook eens naar mijn post over mijn ideale ontbijt.
 • Maak gezonde keuzes!
  Ik zei nu wel fondue, maar alstublieft: geen fondue! Niet alleen is het zoooo jaren ’90, het is ook echt niet zo goed. Heel slecht zelfs. Sorry. Gourmet is beter: Door de pannetjes kies je zelf wat je bakt en hoeveel vet je gebruikt en op de steen doe je heel weinig olie of een beetje zout (of allebei), wat beter is. Wat nog beter is, is een ouderwets gebraad met spruitjes of boontjes en aardappeltjes. Enkele jaren geleden hebben wij zo kerstavond gevierd thuis en dat was zorgeloos genieten!

pexels-photo-265393

 • Porties!
  Er is vaak zoveel om uit te kiezen bij zo’n feestdiner, dat je je gemakkelijk overeet. Luister altijd naar je lichaam en neem kleine beetjes. Je kan altijd bijnemen als je toch nog honger hebt.
 • Zorg dat anderen het ook weten!
  Je kan zelf nog zoveel gezonde keuzes proberen maken, als mensen je alleen maar fastfood voorschotelen, kan je niet anders dan meedoen. Zorg dus dat de mensen met wie je kerst of nieuwjaar viert, ook op de hoogte zijn. Meestal is dat familie, dus dat zal het probleem niet zijn. Mensen kunnen enkel rekening met jou houden als jij ze vertelt wat jij nodig hebt. Laat anderen wél in hun waarde en laat ze genieten van iedere laatste vette hap, als zij dat willen. Niets is zo vervelend als iemand die constant naast je zit te zeggen dat het slecht is wat je doet.
 • Geniet!
  Ook voor jezelf: Zeg niet constant tegen jezelf dat je slecht bezig bent, zoals ik in een vorige blogpost al zei is het belangrijk om ook echt te genieten van je eten. Mindfull eten om het met een zweverige term uit te drukken. Geniet dus van die feestdis en die ijstaart.

Wij gaan morgenavond mini-pizzatjes eten in een pizzaoven. Omdat mijn broer kleine kindjes heeft (en ook deels door mij) leek ons dit bite-sized comfort-food een goed idee. We gebruiken pittabroodjes omdat die al voorgebakken zijn, gewoon je saus, groentjes en kaas erop, eventjes in de oven en klaar.

Wat eet jij met Kerst? Laat het me weten in de reacties!

food-eating-potatoes-beer-8313

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *