Op 1 december was ik door Fitbit uitgenodigd om naar hun informatiedag te komen waarop ze meer info gaven over de Fitbit Sense 2. Het was een toffe dag waarop ik veel nieuwe mensen leerde kennen en we een yogales kregen van Lieve Vandenweghe. Ik kreeg ook een Fitbit mee naar huis die ik mocht testen en gebruiken. Als fervente Apple geek echt wel uit mijn comfort zone, want ik smeet alles wat Android is al jaren uit mijn huis. Wegens ziekte begon ik er wat later aan, maaaarrrrr ik testte de Fitbit gedurende een maand en dit is wat ik ervan vond.

Fitbit sense 2

Ik nam de Fitbit sense 2 omdat ik niet enkel een activity tracker wilde (wat de eenvoudigere modellen dus doen), maar ik wilde ook en vooral mijn stress, recovery en slaap tracken. Daarnaast ook belangrijk voor ons girlies die geen anticonceptie gebruiken: Het meet je temperatuur. Daarnaast meet het natuurlijk ook verbruik van calorieën en aantal stappen enzo. Ik heb lang gedacht dat Fitbit minder nauwkeurig was dan Apple en dat was waarschijnlijk bij de vroegere en eenvoudigere modellen zo, maar de cijfers die ik krijg zijn echt heel vergelijkbaar. Deze nieuwe Fitbit Sense 2 is nog altijd goedkoper dan Apple, maar wel al heel wat duurder dan de eenvoudige modellen. Een nadeel is dat je als je al je cijfers wil zien een premium abonnement moet kopen van Fitbit, dus dan komt je aankoop toch duurder uit en op termijn even duur als een Apple Watch.

Laat het duidelijk zijn dat deze blogpost niet gesponsord is, het is ook geen advertentie. Ik heb zelf gezegd dat ik dit zou doen en Fitbit had geen verwachtingen van mij. Ik ben namelijk geen influencer zoals sommige andere mensen die uitgenodigd waren. Maar als personal trainer is mijn mening volgens mij ook wel belangrijk. Maarrrr ik ben extreem tevreden van de Fitbit, vooral voor het tracken van mijn recovery, hartslagvariabiliteit en slaap. Het is echter een vaststaand feit dat de meeste activity trackers het aantal kcal overschatten. Dus ga voor je calorie-inname niet enkel uit van wat je horloge zegt dat je verbrandt. Die baseert zich namelijk op héél wat waarden zoals gewicht, lengte, hartslag, leeftijd etc. maar er is altijd een foutmarge. In mijn coachingstraject leg ik uit hoe je dan wel adequaat kan berekenen hoeveel calorieën je best eet (maar enkel als je calorieën wil tellen natuurlijk, ik kan ook intuïtiever te werk gaan als dat beter is voor jou). 

Ik vind het ook leuk om mijn stappen te tracken enzo. De Fitbit geeft trouwens een nudge om elk uur een bepaald aantal stappen te doen en actief te zijn, wat eigenlijk best wel goed werkt. Heel goed dus voor bureaumensen die uren en uren stilzitten achter hun bureau. De enige waarde die mij minder interesseerde waren die zoenminuten. Ik had het er al eens over in mijn story, maar zelfs na een zeer actieve dag met 12k stappen en een workout, haal ik die 22 minuten per dag niet. Dat komt omdat het gebaseerd is op je hartslag en als je een goede conditie hebt, stijgt je hartslag niet snel, dus beschouwt de Fitbit ze niet als geldige sportmomentjes. Oh en nog iets wat ik mis: De Apple Watch ringen! Die zijn super motiverend 😉

Wat ik erg leuk vond was hoe goed mijn slaapscore is, desondanks de nachten van 5u slaap die ik regelmatig maar krijg. Bovendien is mijn herstelscore ook meestal veel beter dan je zou denken. Daaraan kan je dus zien of je voldoende fit bent om eventueel een workout te gaan doen ofzo! En ik kan uit ervaring zeggen dat dit klopt, want als ik destijds gekeken had naar mijn Fitbit gegevens had ik mijn extreem ziek zijn eind december (dubbele griep) kunnen voorspellen! Zowel mijn temperatuur was hoger, als mijn herstelscore slecht en mijn HSV was lager.

Real talk - mijn cijfers

Meten is weten, maar meten is ook confronteren… Het is zoooo duidelijk hoe hard ik lijd onder stress. Mijn ademhaling is best snel (deze cijfers zijn laag gemiddeld) en mijn HSV is ook lager dan gemiddeld. Ik had dit niet hoeven vertellen, maar ik wil eerlijk zijn met jou en je weet intussen (als je me op instagram volgt – I would suggest you do 😉  dat ik niet zo goed in mijn vel zit en veel stress en anxiety heb. Tis dus niet gelogen of overdreven hééééé. Ik heb ook sinds de zwangerschap ook last van een licht verhoogde bloeddruk die te wijten is aan stress. Daarom probeer ik te werken aan mijn zelfzorg, stresslevels en ook door meer cardio te doen. Het is een work in progress, maar ik voel me al wel veel beter door meer tijd te nemen voor mezelf, moeilijk als mama en ondernemer…

Anyways, I am impressed over de accuraatheid. Ik moest de Fitbit wel eerst enkele weken dragen voor bepaalde zaken zichtbaar werden. Want meten is weten, maar zonder mijn standaardwaarden ben je niet veel natuurlijk. Je moet jezelf niet vergelijken met een ander of met gemiddelden (en een machientje moet dat al helemaal niet doen), maar je moet jezelf vergelijken met jezelf! Daarom dat het belangrijk is om de Fitbit een tijdje te dragen (en tussendoor niet te veel naar te kijken) en het zijn werk te laten doen in het begin. Ik ben er alleszins heel tevreden mee. Alleszins even tevreden als met mijn Apple Watch. Op een schermpje van een Apple Watch kan je wel meer zien dan bij Fitbit. Het horloge is echt gewoon een horloge en het is de (premium) app waar je alles kan zien en volgen. Dat is overzichtelijker, maar ik vind het wel handig om snelle waarden eens te checken op mijn Apple Watch.

Ahja, nog iets wat ik helemaal vergeet omdat het zo evident is: Het is dus ook een workout tracker, het herkent je workouts als je fietst, wandelt, zwemt of loopt (krachttraining jammer genoeg niet – wat me ook weer zegt dat ze daar bij Fitbit misschien een lichte voorkeur hebben voor cardio – hehe). Je kan uiteraard kracht en yoga enzo wel ingeven, er zijn talloze soorten modi beschikbaar om te tracken. Je kan zo ook mijn workouts van mijn app tracken! Als je eens een preview wil, kan je hieronder een proefworkout downloaden!

Ik ga nog wel even door met de Fitbit. Ik ontdek wat ik allemaal kan zien op de premium app (ik krijg ook nog een slaapprofiel in de vorm van een diertje, ik zal je daarvan op de hoogte houden via instagram, want daarvoor waren er meer nachten nodig waarop ik de watch moest dragen) en ik ga zien of ik niet ook tevreden ben met de cijfers die ik krijg als de premium app over zes maanden afloopt. En pas dan zal ik zien of ik mijn Apple Watch terug van onder het stof haal of hem eventueel verkoop (of weggeef aan iemand van jullie op instagram 😉

Thank you for subscribing!