Fitbit

Tijd voor nieuwjaarsresoluties: Voldoende stappen halen! Een fitbit is een tof gadget om je te motiveren om een halte vroeger af te stappen van de bus, of om de trap te nemen in plaats van de lift.

Sinds juli werk ik in de Hunkemöller in de Veldstraat, grote winkel, heel druk. Ik had zoveel last van mijn benen de eerste dagen (en ik ben nu toch al wel wat gewend) dat ik besloot om een fitbitje te kopen, gewoon om eens te zien hoeveel ik wandelde per dag. En dat is niet mis: Gemiddeld doe ik 5000 stappen op vier uur. Bovendien ben ik begonnen met lopen en wilde ik mijn kilometers en verbruikte calorieën bijhouden. Ik hou er bovendien niet van om veel op zak te hebben tijdens het lopen, dus mijn gsm neem ik nooit mee. Een app downloaden, zou dus niet veel helpen. Het is ook handig om te gebruiken tijdens mijn groepstrainingen, waarbij het moeilijker in te schatten is hoeveel calorieën je verbruikt en hoeveel kilometertjes je aflegt.

Als je een fitbit gebruikt, moet je realistisch blijven: De gegevens zijn een benadering. Je kan het ook zien als een leuke motivatie: Mijn doel is 15 000 stappen per dag. Als ik zie dat ik om 8u ‘s avonds aan 14 000 stappen zit, ga ik nog een avondwandelingetje doen om er toch maar te geraken.

Ik noem mijn apparaatje nu wel fitbit, maar het is er eentje van een ander merk. Doet zijn werk ook en het roze bandje past mooi bij mijn werkoutfit. Je kan hem, zoals bij een gewone fitbit, alles laten tracken via je gsm, maar daar ben ik zelf niet in geïnteresseerd. Zo ver wil ik er niet mee gaan en zo serieus kan je het ook best niet nemen: Gebruik die 15 000 stappen vooral niet als excuus om meer of vetter te eten, want dat is een redelijk normaal doel om aan je aanbevolen hoeveelheid beweging per dag te komen. Het is dus niet fenomenaal en zeker geen reden om meer calorieën op te nemen. Ik gebruik af en toe MyFitnessPal en daarop kan je ook het aantal verbruikte calorieën aanduiden. Ook die app gebruik ik enkel als ik eens nieuwsgierig ben naar het aantal calorieën van een bepaalde maaltijd. Verder geldt: Gebruik je gezond verstand!

Voordelen:

  • Benadering verbruikte calorieën
  • Motivatie om meer te stappen
  • Doel kan je zelf instellen via app
  • Handig om te gebruiken tijdens het joggen

Nadelen:

  • Deze is niet waterproof. Om ermee te kunnen zwemmen, zal je net iets meer eurotjes moeten uitgeven
  • Je kan overmoedig worden
  • Gevaar voor ‘overcompensatie’ omdat je trots bent op je aantal stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *