Gronding

Met schaamrood op de wangen… Want het is niet gelukt om vorige week voldoende te focussen om deze post nog af te krijgen. Familiale omstandigheden kwamen ertussen en ik heb de tijd genomen om veel te slapen en mij te omringen met vrienden en familie. En ik ben niet vergeten om te sporten! Niet elke dag, maar ik heb mijn best gedaan met een korte HIIT-training op zaterdag en drie sessies krachttraining. Eén van hen kan je helemaal meevolgen op mijn nieuwe IGTV (instagramvideo). Ik heb hem ook op mijn facebookpagina geplaatst. Gelukkig kon ik het zware weekend afsluiten met een leuke trip naar Sluis, maar trainen hielp ook. Trainen haalt je uit je hoofd en naar je lichaam. Zodat je hoofd rust krijgt en kan helen. En daar gaat het over in deze blogpost.

Mensen komen vaak naar mij met als voornaamste doel hun overtollige kilootjes kwijt te spelen. Hoewel het erg goed is om te focussen op het bereiken van een gezonder gewicht, benadruk ik ook altijd de kracht die je wint bij een actiever leven. En niet enkel fysieke kracht…

stre

Zeker nu in deze onzekere periode zitten veel mensen met een gevoel van onmacht en frustratie en het feit dat het leven een beetje trager moest gaan, zorgde er ook in mijn omgeving voor dat mensen iets vaker aan zichzelf beginnen twijfelen. Als er al problemen waren met het zelfbeeld, verergert dat nu. Daarom wil ik nogmaals aankaarten hoe sport ook je mentale gezondheid kan helpen. Het heeft naar mijn mening niet veel zin om eerst de demonen in je hoofd aan te pakken en pas dan te werken aan een gezond(er) lijf. Het kan gemakkelijk tezamen.

Fysieke activiteit zorgt er namelijk voor dat je vanuit je hoofd (het piekeren of het oeverloos plannen) terug naar je lichaam gaat. En je lichaam is altijd in het nu. Niet in het verleden en ook niet in de toekomst. Breng jezelf door sport in het moment. Je kan namelijk niet blijven malen als je even je lichaam zwaar doet afzien. Door je te focussen op welke spieren je gebruikt, door te tellen hoeveel reps je aan het doen bent. Door af te zien en door te ontdekken wat je lichaam allemaal kan. Daarom sportte ik op mijn verjaardag: Nee, niet omdat ik uitgebreid ging eten, maar om ook mijn lichaam te vieren. Dat ik al die zware dingen kan heffen. Dat ik dingen kan die ik vorige maand nog niet kon. Daaruit put je zelfvertrouwen. Daardoor wordt je sterk. Vanbuiten, duh, maar zeker ook vanbinnen.

gym pic

En dat is de eerste verandering die ik zie bij cliënten. Dat en dat ze beter slapen, lage rugpijn die verdwijnt, ze zich beter in hun vel voelen en ze anders naar hun eigen spiegelbeeld kijken. En daar begint “gezondheid”, want totdat jij zelf gelooft dat jij het waard bent om goed voor jezelf te zorgen (van sporten tot me-time tot gezond eten), zal je het nooit met een vol hart kunnen doen. En dan zal je bij de eerste tegenslag terug afhaken. Ik merk dat de mensen die die switch kunnen maken, hun focus verleggen van “Ik wil afvallen” naar “Ik wil gezond zijn”. Get fit, stay healthy, inside and out. Voor de rest van uw leven. Dus bij de volgende tegenslag geef je jezelf een momentje (of twee) en nadien probeer je even mentaal afstand te nemen door te bewegen. Wie weet kom je vanzelf wel tot nieuwe inzichten als je hoofd niet meer vast zit op dat ene probleem of die ene zorg. Je moet jezelf niet meteen gaan afmaken in de fitness (ik raad af om met een wazig hoofd zware dingen te gaan tillen), maar: stap op de fiets, doe een wandeling, rek en strek, drink een grote tas soep en adem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *