Wat heb ik geleerd bij het opstarten van een bedrijf

Sinds twee en half jaar ben ik aan de uitbouw van een bedrijf bezig. Na een woelige periode evalueer ik hoe het opstarten van een bedrijf mijn leven veranderd heeft in positieve en negatieve zin. Wat had ik graag geweten voor ik eraan begon? Dat lees je in deze blogpost.

de01612f-0f2f-4e81-b143-2747e74f35ff.jpg
Studio Rammeloo

Wie mij volgt op instagram en wie af en toe eens vraagt hoe het met mij is, weet dat het de afgelopen maanden niet heel erg goed ging met mij. Corona maakte mij bang, oververmoeid door de slaapproblemen en mijn angsten swingden de pan uit. Angsten voor werk-privé, kinderen, reizen,… Ik zit in het gouden jaar (ofzo) waarin je een beetje hebt kunnen sparen, maar nog geen kinderen hebt en die tijd is nu afgepakt. Extra hard werken, dacht ik dan maar, enkele maanden geleden. En dat was goed, want ik ben erg trots op mezelf en waar ik nu sta, maar het heeft ook enkele mindere kanten… Het deed me eens evalueren in welke mate dat nu mijn leven veranderd heeft, een personal coachingbedrijf. Met andere woorden: Wat had ik graag geweten voor ik eraan begon?

Je bent echt je eigen baas

Verreweg hét leukste aan zelfstandige zijn in een eigen setting: Je bent helemaal je eigen baas. Jij bepaalt alles: Van wanneer tot hoeveel uren je werkt en wat je per uur vraagt. Je bent uiteraard wel afhankelijk van je cliënten, maar jij bepaalt wanneer je iemand inplant in de agenda. Dat is, zoals je hieronder zal lezen, ook erg gevaarlijk. Maar voor mij weegt het niet op: Ik ben hier op de aarde gezet om mensen te helpen en van mezelf een bossbabe te maken.

a0a042e0-801f-4132-9a46-94d67952d481
Studio Rammeloo

Het zet een druk op je relaties

Geloof mij: Als je een bedrijf start, moet je niet denken dat vrienden heel snel iets van jou zullen kopen (aan de volle prijs – het woord ‘vriendenprijsje’ is het meest foute woord, want als vrienden je zouden willen steunen, zouden ze met plezier de volle pot betalen!). De mensen van wie je het meest verwacht, zullen je het minst steunen (zelfs niet door af en toe eens iets te delen op hun social media). Als bedrijfsleider sta je er gewoon alleen voor. Dat is de harde waarheid. Verwacht niets van anderen en bezie vrienden als compleet los van jouw bedrijf. Anderzijds kan het altijd vooruit willen en mensen willen helpen en uren en dagen tijd steken in een bedrijf bloeiend maken, ervoor zorgen dat je minder tijd hebt voor je vrienden en kennissen. Sommige mensen (vaak zij die het zelf even druk hebben) verstaan dat, anderen minder. Ik heb veel mensen verloren omdat ik mij focus op mijn passie. Bij sommigen is het gewoon alsof het verwaterd is en is er niet echt iets aan de hand, maar bij anderen voel ik mij enorm schuldig. Ineens weet je niet meer wanneer zij een levensveranderende gebeurtenis meemaken.Vorige week ben ik twee dingen te weten gekomen die ik al veel langer had moeten weten. En dat is niet de schuld van die mensen, maar volledig mijn eigen dikke stomme schuld. Vergeten om iets te laten weten of te vragen hoe het gaat, vergeten langs te gaan als je eens in de buurt bent,… Dat schuldgevoel is nu enkele dagen aan mij aan het vreten en wat ik al een tijdje wist, is mij nu heel duidelijk geworden: Ik moet mijn prioriteiten anders leggen. Ik ben er bijna uit wat ik ga veranderen, maar één ding doe ik nu al: Ik heb een klantenstop. Je kan gerust naar mijn groepslessen komen of online coaching nemen, maar er zijn voorlopig geen plekken meer open voor personal coaching.

5d260976-32ff-4f3f-b564-0902d294c95a
Studio Rammeloo

Je kan niet andere mensen helpen, als je niet ook jezelf helpt

Het feit dat je zelf bepaalt wanneer je werkt, kan ook nadelen hebben: Niemand werkt 7/7. In deze val loop ik zelf nog heel dikwijls… Ik wil één dag verlof per week, maar ik heb een parttime job en mijn clienten werken ook allemaal. De agenda’s moeten dus kloppen. Bovendien is het moeilijk om 6u per dag te coachen, dus ben ik iemand die liever elke dag 3 a 4 mensen ziet. Echter, hoe weinig je ook werkt op een dag, je moet af en toe een volledige dag verlof nemen. Alsook: Op tijd in bed kruipen, schermen afzetten en eens over iets anders lezen dan fitness. (mijn to-do lijst loooll) Alleen een coach die voor zichzelf zorgt, kan ook voor een ander zorgen (kwam die studie pedagogische wetenschappen toch nog van pas, zeg). Hiermee ben ik erg hard bezig en ik ben het ook aan het documenteren, misschien vloeit daar nog een e-book uit. (ging ik niet minder werken? smh)

Mensen geloven meer in jou en je product dan je denkt

“Er zijn zoveel coaches” “Zullen mensen mijn concept wel snappen?” “Ben ik wel goed genoeg” Dingen die in het begin dagelijks door mijn hoofd speelden… Natuurlijk zijn er andere coaches die allemaal een ander concept hebben. Sommige mensen zullen mijn concept helemaal niet begrijpen, voor anderen is het perfect wat ze zoeken. Er zijn meer mensen dan je denkt die voor jou kiezen omdat jij jij bent. Of je nu een loodgieter, personal coach of psycholoog bent, je hebt altijd iets uniek te bieden. Ga daarvoor en je zal succes oogsten.

0cdde051-9ce6-41d4-a668-a473160e7caf

Volg je buikgevoel, jij weet het best

Het is gevaarlijk om te zitten scrollen op instagram en naar andere coaches te kijken die het schijnbaar veel drukker hebben als ik. Die veel meer volgers hebben. Die sneller een volgende stap nemen. Maar ten eerste: Vergelijk jezelf nooit met een ander en ten tweede: Jij weet best wanneer het tijd is voor jou om de volgende stap te zetten. Voor mij was dat mijn garage huren. Op een heel slecht moment (februari 2020 vlak voor corona), maar ook op een heel goed moment, want ik kon zelf trainen, nieuwe schema’s maken en alles voorbereiden en uitproberen voor mijn clienten zouden terugkomen. Ik heb lang getwijfeld (al sinds het begin dat ik begon te coachen eigenlijk) om een ruimte te huren, maar ik nam de beslissing op een vreemd, maar perfect moment. Ik ben een voorzichtige ondernemer en ik luister naar mijn hart en mijn buik. Tot nu toe is er nog niet veel foutgelopen, dus daar ben ik superdankbaar voor!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *