Goesting

In het eerste half jaar na mijn Gastric Bypass genoot ik niet van eten. Ik at omdat ik moest… en dan nog. Ik viel een paar keer flauw en werd een keer enorm ziek voor ik aan mezelf kon toegeven dat ik iets moest veranderen. Ik had zoveel last van dumping en “een volle maag” dat ik geen goesting meer had om te eten.

Nu is dat gelukkig veranderd en door stilaan alle voedingsstoffen terug in te bouwen, eet ik terug met plezier. Ik eet wel nog in functie van wat mijn lichaam nodig heeft door de dag heen. Zo zal ik ‘s avonds weinig koolhydraten eten, tenzij ik stevig ga sporten. Het zou hypocriet en onwaar zijn als ik zou zeggen dat ik nu geen vet of suikers meer aanraak. Ik probeer het natuurlijk te vermijden, maar ik eet ook af en toe koffiekoeken, witte pasta (want volkoren verteer ik niet), chips en af en toe een koekje. Al die dingen laten, zou pas ongezond zijn. Je mag jezelf best verwennen. Iedere dag. Maar (en dit is iets heel belangrijk): Eten is geen beloning. Vroeger stelde ik soms mijn avondeten uit tot ik helemaal klaar was met werk en het huishouden, om mezelf dan vol te steken laat op de avond omdat ik ‘het verdiende’. Neen. Niet meer. Eten vervangt dus geen me-time en je mag niets opschrokken omdat je “dringend suikers nodig had”. Als als je een echt ‘goestje’ hebt, geef er dan af en toe maar eens aan toe. En geniet ervan!

Een goede, hartige maaltijd zal jouw drang naar zout stoppen. Een handje noten kunnen ook helpen. Er bestaan gelukkig ook dingen die je drang naar zoet kunnen helpen afnemen. Voor mij is dat cola light (hoewel de wetenschap het niet met mij eens is en beweert dat je er juist meer zin van krijgt in zoet – wees dus voorzichtig, wat helpt voor mij, helpt misschien niet voor jou), een stukje fruit of (magere) yoghurt als dessertje ‘s avonds. Je kan natuurlijk ook zelf leren bakken zonder suiker. Ik ben absoluut geen keukenprinses en wil daar echt niet aan beginnen, maar er bestaan genoeg kookboeken. Heb je zelf leuke suikervrije recepten? Laat me dan zeker iets weten in de reacties!berry-1238249_1920

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *