Wat je nog niet wist over ‘dumping’

Wie een GBP ondergaat kan af en toe (of heel vaak) last krijgen van dumping. Eerst en vooral moet je weten dat bij een GBP een deel van de dunne darm ‘gebypassed’ wordt. Dat zorgt ervoor dat je lichaam minder de kans krijgt om het vet dat je eet, op te nemen. De natuurlijke uitgang van je maag naar je twaalfvingerige darm, is dus ook verdwenen. Dat heeft verschillende gevolgen:

  • Je moet je eten heel goed kauwen, want de 12-vingerige darm kneedt normaal gezien je eten. Als je niet goed kauwt, zal je geconstipeerd geraken.
  • Je mag vast en vloeibaar niet combineren met elkaar. Dat wil dus zeggen: geen soep met balletjes of geen cornflakes met melk. Door het ontbreken van je maagklep spoelt het voedsel dan te snel door naar je darmen, waar het onverteerde voedsel ook weer vast kan komen te zitten.
  • Je mag geen zoete of te vette dingen eten en zeker al niet drinken. Als pure suikers naar je darmen stromen, zal je je er echt niet goed van zijn.

Dat is dus dumping: Het voedsel ‘valt’ te snel in de darmen. Onverteerde suikers en vetten komen in de darm terecht en veroorzaken daar een kettingreactie: Je suiker-spiegel stijgt, je zweet, moet altijd overgeven en af en toe zit je dagenlang verstopt als je lichaam er niet alles terug uitgekregen heeft.

Ik had het in het begin heel hard met brood. Ik verteerde het niet en als ik dan nadien (na 15 minuutjes wachten) dronk, spooelde die hele boterham gewoon naar mijn darmen.

e19aa005e9b807f0791089727db11580

Nog niet zo lang geleden bestelde ik bij de Starbucks een chai latte (normaal gezien is dat thee gemaakt met melk, echt slecht is dat dus niet). Ik had magere melk gevraagd, maar proefde bij de eerste slok al dat het geen magere melk was. Ik vond het te vervelend om de vrouw hierop te wijzen, dus liep door met mijn latte in de veronderstelling dat het wel niet zo erg was. Wat ik niet wist was dat bij de Starbucks chai latte’s gemaakt worden met een siroopje en niet met een theezakje zoals op de traditionele manier. Ik dronk mijn chai latte op om mijn monday blues te verdringen, maar het werd allemaal nog erger. Ik wandelde door de Lange Munt en voelde me niet goed, dus liep ik de Primakr in om naar het toilet te gaan. Long story short: Ik heb gekotst in de Primark in Gent. Kan ik alweer afchecken op de bucketlist. De siroop en de (half-) volle melk waren te snel doorgespoeld en mijn insuline piekte, ik kreeg zweetaanvallen en alles moest er terug uit.

Met dit soort dingen kan je dus te maken krijgen na een GBP, maar schadelijk voor je gezondheid is het nu ook weer niet. Gewoon zien dat je veel water drinkt, om eventueel uitdroging te voorkomen en vooral leren uit je lessen… Ik heb een 10-tal keer gedumpt voor ik wist wat ik moest vermijden. Nu neem ik geen risico’s meer en let ik op die specifieke dingen. Ook op restaurant zal ik nooit kiezen voor de roomsausjes of de zware desserts, hoeveel zin ik er ook in kan hebben. Ik heb nu dan ook geen last meer van dumping, behalve als ik bij iemand thuis eet die te veel vet heeft gebruikt (zonder dat ik dat gezien heb).

Soms is het ook gek hoor: een paar frituurhapjes gaan dan wel, maar ik ben ook al eens ziek geweest van een simpele, home-made spaghetti bolognese. Het hangt ook dikwijls af van de hoeveelheid zin mijn lijf heeft die dag en wat ik nog allemaal gegeten of gedronken heb.

2 Antwoorden op “Wat je nog niet wist over ‘dumping’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *