Wat als je geliefde zwaar overgewicht heeft?

Meestal schrijf ik voor mensen die zelf willen afvallen of die fitnesstips zoeken, maar vandaag is mijn blogpost gericht naar familie en vrienden van obese mensen. Wat moet je doen als je je beste vriend, vrouw, vader of zus zienderogen ziet bijkomen. Wat als de kilo’s er zo snel aanvliegen dat je schrik hebt voor zijn of haar gezondheid? Wat moet je doen zodat je niet paternalistisch overkomt en de persoon zich schaamt of slecht voelt door jouw opmerking.

Ik moet zeggen: bij mij werd het niet erg goed aangepakt. De diëtiste was grof, mijn moeder deed haar best maar drong niet door tot mijn koppige tienerbrein en de rest van mijn omgeving negeerde het zo’n beetje. Mijn broer deed af en toe wel eens een poging om erover te praten en ik voelde dat ook, maar het was te subtiel, ik kon het negeren en dat deed ik dan ook.

Wat ik gewild zou hebben en wat voor de meeste mensen het beste is, is een actieve aanpak: Maak van sport iets dagelijks in je huis en stuur je kinderen op allerhande lessen, ga fitnessen met je lief, haal geen koekjes of snoep in huis (ook niet enkel voor jezelf – geloof mij: het zal jou ook ten goede komen, ook al heb je zelf geen overgewicht), ga samen op kookles en mealprep dat het geen naam heeft. Woon je niet bij de morbide obese persoon MOET je – ja MOET je – sociale gelegenheden die draaien rond eten  proberen vermijden. In plaats van te gaan eten voor je verjaardag ga je naar een festival, maak je samen een wandeling in de plaatselijke plantentuin of bezoek je samen een museum. En als er eten aan te pas komt, ga dan niet naar de frituur of de pizzeria. Zelfs niet als je een twintiger bent en je een nachtelijke snack wil eten met je vriend of vriendin met overgewicht.

festival

Ik bedoel hier NIET mee dat jij (als geliefde van een persoon met overgewicht) de oorzaak bent van dat overgewicht als je bovenstaande dingen niet doet en graag een frietje gaat steken met al je vrienden, maar het is wel zo dat iemand voor een reden zo zwaar geworden is en je triggers moet proberen te vermijden. Maak het niet moeilijker dan het al is, dat bedoel ik. Ik kan nu gemakkelijk nee zeggen tegen een stukje taart op een doodgewone woensdagnamiddag, maar ik kon dat enkele jaren geleden niet of veel moeilijker. Natuurlijk ben jij niet verantwoordelijk, maar lead by example en probeer het tij te keren voor je geliefde.

Werkt wat ik hierboven geschreven heb niet, neem je geliefde dan apart en zeg ze dat je van ze houdt en nog lang in je leven wil houden. Spreek over gezondheid en niet over uiterlijk. En zoals met ieder moeilijk gesprek probeer je vanuit je eigen gevoel te spreken en niet vanuit wat de obese persoon verkeerd doet. Misschien word je afgewimpeld of misschien vloeien er enkele traantjes, maar het zal zeker doordringen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *