Hoe maat houden tijdens de feestdagen?

Het is bijna kerst en de meeste mensen (mij kan het eigenlijk niet veel schelen – gewoon een dag als een ander) zijn in blijde verwachting van de feestdagen: Familie terugzien, feestjes, lekker eten, drinken, nog meer lekker eten,… Ik ben de laatste die zal zeggen dat je niet mag genieten van de feestdis, maar er zijn wel enkele manieren om niet helemaal van het padje af te gaan.

kerstdiner

Hallooo, mogen we een beetje genieten ook? Natuurlijk dat, maar als jij op voorhand al weet dat je nadien helemaal niet weet hoe je opnieuw moet starten en je het dan maar helemaal opgeeft (of het jaar alweer opnieuw moet beginnen met nieuwjaarsresoluties rond afvallen), kunnen deze tips je helpen.

Accepteer

Geniet van de feestdagen en accepteer dat je nu eenmaal wat meer zult eten en drinken dan anders. Net zoals op reis of met je verjaardag. Het is niet elke dag kerst of je verjaardag. Kies die momenten uit om het een beetje los te laten. Je kan eventueel de dagen voor en na het kerstfeest een beetje extra opletten, maar dit is echt niet het moment om je MyFitnessPal-app opnieuw uit te proberen na enkele maanden inactiviteit.

Luister naar je gevoel

Neem je tijd om te eten en luister naar wat je lichaam zegt. Heb je genoeg, dan heb je genoeg. Je avond gaat echt niet leuker worden als je jezelf ziek begint te eten. Neem even een ‘eetpauze’ en geef wat aandacht aan de kinderen (die wel luisteren naar hun lichaam en ondertussen al lang terug aan het spelen zijn). En waarschijnlijk zal je de dag nadien niet veel honger hebben. Je hoeft dan ook niet onmiddellijk te eten, zeker niet als die dag een luie dag is op de zetel of als je ’s avonds opnieuw moet gaan eten.

feest

Je mag ook nee zeggen

Voel je niet verplicht. Oké er staat gourmet op de tafel en je moeder probeert dat laatste stukje vlees nog door je strot te rammen, maar je mag gerust klaar en duidelijk zeggen: “Nee, sorry ik heb genoeg”. En een aperitiefje en enkele glaasjes wijn bij het eten zijn je ook zeker gegund, maar je moet niet beginnen drinken zodat jij de ‘zatte nonkel’ wordt op ieder kerstfeest! Zeg nee en blijf eraan denken: Mijn dag zal er niet op vooruit gaan als ik nu nog een tweede stuk taart eet bij de bomma of een vijfde glas wijn drink.

Blijf actief

Moet je gaan fitnessen met een kater of joggen met indigestie? Nee, alstublieft, nee. Maar je kan wel gaan wandelen de dag nadien of de ‘toffe nonkel (of tante natuurlijk)’ worden op ieder familiefeest door de kinderen te entertainen en met hen te ravotten. Niet alleen zal je daardoor onbewust een beetje meer opletten, maar je vertering zal ook beter en sneller verlopen.

wandelen

Denk eraan dat je leven niet helemaal op zeep is als je enkele dagen (of weken) compleet foute keuzes maakt op vlak van eten en drinken. Ons lichaam is niet gebouwd op één week. Je kan het ook niet afbreken op één week. Het is het moment om een beetje los te laten en nadien opnieuw te starten met mealpreppen of om gewoon de draad van je workoutplan opnieuw op te pikken. En denk aan mijn recente instagrambericht:

 

instagrambericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *