Bodypositive?

Één van mijn meest gebruikte hashtags is bodypositive en ik vind ook dat iedereen fier mag zijn op zichzelf, maar ik vind ook dat iedereen moet blijven streven naar de gezondste versie van zichzelf. En, in tegenstelling tot wat tegenwoordig vaak gezegd wordt, is dat nog steeds bodypositivity!

Bodypositive is niet fat-positive. Je ziet tegenwoordig veel te vaak dat de term gebruikt wordt in de fatacceptance community om te beschrijven dat ze geen complexen hebben over hun lichaam. Wat fantastisch is, want iedereen kan mooi zijn. Ikzelf ook vond dat ik altijd erg knap was, ook al woog ik 135kg. Ik ging altijd voor de knapste jongens. Ik was echt fier op mijn haar, mijn taille en mijn billen. Ik heb niet gekozen voor verandering om knapper te zijn, maar om gezonder te zijn!

arms

Natuurlijk ben ik erg blij met de fysieke veranderingen die ik erdoor heb gekregen, maar dat maakt mij niet meer knap dan daarvoor. Wel meer gezond. Want niet iedereen met ieder gewicht kan gezond zijn: iemand die meer dan 100kg weegt (om welke reden dan ook en los van of er iets aan te doen is) is niet gezond. Maar ook niet iedereen die slank is is wél gezond. ‘Healthy at every size’ is een mythe.

We moeten oppassen met de term bodypositive wanneer mensen hun gezondheid in het gedrang komt. En dan heb ik het niet enkel over (extreem) dikke mensen, maar ook over erg magere mensen en mensen met problematische eetgewoontes. Zeker in de media moet er verandering komen en moeten mensen ter verantwoording geroepen worden. Wees eerlijk met jezelf en probeer gezondheid en uiterlijk los te koppelen van elkaar. Want geen complexen hebben, betekent niet dat je niet kan of mag veranderen als dat je gezondheid ten goede komt.

Bodypositief betekent dat je van jezelf houdt en naar de beste versie van jezelf streeft, niet dat je je genoegen neemt met een ongezond lichaam. Hou genoeg van jezelf om ervoor te zorgen dat je lang op deze wereld kan zijn. Wees eerlijk met jezelf en hou genoeg van jezelf en de mensen in je omgeving om gezonder te worden, met uiterlijke veranderingen als mooie plus. Are you ready for change?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *