Barifood

In een vorige blogpost kon je lezen wat ik moest eten vlak voor mijn Gastric Bypass. Dat was erg moeilijk, maar het spreekt voor zich dat het er niet gemakkelijker op werd na de GBP. De eerste dagen mag je vrijwel niets eten, maar als je thuis komt van het ziekenhuis, moet je natuurlijk weer de draad opnemen en voor jezelf koken. Anders heb je geen energie. De eerste weken is het voornamelijk vloeibaar: soep, magere ongesuikerde yoghurt en puree (gemaakt zonder vetstof). En een occasionele cracotte met light confituur. Maar vloeibaar en vast mag je niet combineren, en dat blijft zo voor de rest van je leven. Bij het bypassen van een stuk van de darm, is namelijk ook de maagklep verdwenen en kan eten zo veel te gemakkelijk naar de darmen spoelen, met verstopping tot gevolg. Met andere woorden: Geen soep met balletjes of groentjes, geen cornflakes, geen soep met brood,… En ook niet drinken 15 minuten voor of na de maaltijd.

De eerste weken is het dieet eigenlijk nog gemakkelijk vol te houden: je hebt toch nooit honger, en je hebt al zo lang niets echt fatsoenlijk meer gegeten dat die puree er erg gemakkelijk in gaat (of allezja, toch één eetlepel). Je mag ook zo weinig, dat je eigenlijk niet echt moet nadenken over wat te eten.

Na een maand, mag je meer gaan uitbreiden en mag je creatiever zijn. Je moet zeer rustig eten en goed kauwen, maar cracottes mogen vervangen worden door brood. Dat vond ik zelf de moeilijkste overgang van allemaal. Geroosterd brood lukte wel, maar ongeroosterd lukt niet en daar heb ik het nu nog altijd moeilijk mee. Als ik het kan vermijden, doe ik dat en rooster ik mijn brood liever. Volkoren brood is ook het meest gezonde, maar op een slechte dag komt dat er bij mij nog altijd terug uit. Ik eet dus veel speltbrood en lichtere varianten. Die vullen minder (niet dat dat nodig is bij mij, want de keren dat ik echte honger heb op een maand kan ik nog steeds op één hand tellen).

Je mag terug mager vlees of eitjes eten, je mag fruit eten (zonder schil en oppassen met de echte harde varianten, zoals appels), je mag terug gekookte aardappels eten en pasta en rijst mag ook (maar moet je lang laten koken). Ook daarbij liefst de volkoren variant, maar ik moet het nog steeds houden op de witte pasta omdat ik het niet kan verteren.

Hetgeen wat ik graag klaarmaakte was een gepocheerd eitje met zalm. Ik ben, door de operatie, erg goed geworden in het pocheren van eieren!
gepocheerd eitje op een stukje zalm

Na twee maanden mag je terug rauwe groenten eten en mag je alle onbewerkte vormen van vlees eten (wel enorm oppassen met graten in vis en de botjes in kip). Je mag ook terug light frisdranken en alcohol drinken, maar beperkt. Ik weet dat het moeilijk is, maar je moet ook proberen een liter water per dag te drinken. Tot op de dag van vandaag is genoeg water drinken voor mij een hele opgave.

Eigenlijk wordt je lichaam gereset: Geen suikers, weinig koolhydraten, weinig vet. Na een tijdje begreep ik ook niet zo goed wat er eigenlijk nog echt leuk was aan eten, maar daarover later meer…

Heb je nog vragen over het dieet vlak na een GBP? Of over mijn huidige eetgewoontes? Laat ze dan achter in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *