Misverstanden over GBP

Toen ik, na twee jaar twijfelen, uiteindelijk toch koos voor een Gastric Bypass, had ik schrik voor negatieve reacties uit mijn omgeving. Ik kende niet veel mensen die kampen met overgewicht en die er de gevolgen helemaal van begrijpen. Uiteindelijk viel dat allemaal best mee. Soms kreeg ik wel vragen van mensen die er niet veel van kenden, maar niemand heeft mij (openlijk) veroordeeld.

1. Het is de ‘last resort’

Hiervoor had ik het meeste schrik bij mijn omgeving. Iedereen die mij kent had mij mijn hele leven al zien sukkelen met diëten, sportlessen, shakes,… “Als echt niets anders werkt, kies je maar voor een GBP.” Een GBP is natuurlijk niet iets wat je zomaar doet. Je moet ook aan de dokter kunnen aantonen dat je meerdere pogingen hebt ondernomen om op de ‘normale’ manier af te vallen, maar dat dat dus niet gelukt is. Langs de andere kant is het wel altijd iets waarvoor jij persoonlijk moet kiezen. Een dokter zal een GBP nooit voorschrijven of jou pushen in die richting. In tegendeel, bij mij heeft mijn huisarts het zelfs afgeraden. Het is een enorme verandering in je leven en zeker in het begin wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. En dat brengt me bij het volgende grote punt.

pexels-photo-191845

2. Het is gemakkelijk

Eens en voor altijd: Een GBP is niet ‘the easy way out’. Het is niet voor mensen die geen zin hebben in een zwaar dieet en dan maar een stukje maag laten wegnemen. Zo werkt het helemaal niet.

Ten eerste moet je zelf ook gaandeweg een klik maken. Eten is er niet om je te troosten. Eten is niet gezelligheid. Eten is geen beloning. Zelfs geen klein beetje, zelfs niet één keer. En die klik moet je maken voor de rest van je leven, want het is een slippery slope (ik spreek uit ervaring).

Ten tweede krijg je te maken met vele ongemakken: Na één hap vol zitten en niet weten of je echt vol zit of of je nog kan eten, overeten, flauwvallen, dumping, intoleranties, dingen die je de rest van je leven niet meer mag eten of doen, allerhande lichamelijke kwaaltjes, buikpijn, diarree, niet kunnen ‘doordrinken’ bij warm weer, nooit meer drinken en eten tegelijkertijd,…

Gemakkelijk? I think not!

3. Je gaat gelukkiger worden

Het gaat niet automatisch… Geluk komt echt van binnenuit. Natuurlijk is het leuk als iemand zegt dat je er goed uitziet, als je gemakkelijker kan stappen, langer kan rechtstaan, geen schuurplekken meer hebt tussen je benen, je  bij je teennagels kan om ze te verzorgen of een mooi kleurtje te geven, je benen scheren niet supervermoeiend meer is, je echt kan voelen dat je gezonder bent geworden, je voor de eerste keer vijf kilometer kan lopen,… Alles is leuk, maar dat is nog geen ‘geluk’. Ik ben zelf ook in die val getrapt om te denken dat het leven allemaal meer vanzelf zou lopen en minder ‘moeilijk’ zou zijn. Niets is minder waar. Bepaalde (lichamelijke) aspecten zijn gemakkelijker, maar het leven blijft vallen en opstaan.

IMG_0320

4. Je doet het om knapper te zijn

Ikzelf was al twee jaar aan het twijfelen voor de GBP. Toen mijn eerste nichtje geboren werd, voelde ik al een gevoel van ‘ik moet beter kunnen’. Voor haar. Toen ik een dik jaar later hoorde dat ik meter mocht worden van het tweede, kwam er een enorme verantwoordelijkheid naar boven. Tot die dag heb ik getwijfeld. Zelfs toen ik al bij de huisarts geweest was en een eerste afspraak had bij de chirurg. Zelfs toen de dag van de operatie al vast lag. Maar de dag dat ik hoorde dat ik meter ging worden, klaarde de hemel op.

Dus nee. Ik deed het niet om knapper te zijn. Wat mij betreft zijn dik en lelijk trouwens geen synoniemen. En trouwens: Iedere reden is goed om je leven voorgoed om te gooien.

Ik had nooit veel complexen over mezelf en ik ben enorm blij met hoe ik er nu uitzie. Ik sta beter op foto, ik zie er fitter uit, ik heb mooie schouders en een taille. Maar ik heb wel meer complexen dan vroeger: Er zit enorm veel huidoverschot op mijn armen, van mijn borsten is niets meer over en het lijkt nog steeds of er aan mijn buik een paar ‘rolletjes’ zitten, hoewel dat gewoon overtollige huid is! Plastische chirurgie was nooit in mijn hoofd opgekomen toen ik 133 kg woog. Nu ligt de afspraak bij wijze van spreken al vast…

5. Het is voor luie mensen die niet graag sporten

No.Comment.Haha!

Untitled

Eén antwoord op “Misverstanden over GBP”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *