Brood is niet de vijand

Gek word ik van zogenaamde diëetgoeroes die beweren dat je dit of dat moet laten en glutenvrij is the way to go… Als je niet intolerant bent voor bepaalde zaken, kan je best gewoon de voedingsdriehoek (of zandloper – whatever) volgen. Of je gezond verstand, ook dat kan nuttig blijken in het dagelijkse leven.

Brood is namelijk absoluut geen dikmaker, het is rijk aan zetmeel (wat ons energie geeft) en arm aan vet. Natuurlijk kies je best voor volkoren brood (en nee geen waldkorn of procorn – wie ‘Over eten’ gezien heeft weet dat dat gewoon wit brood met kleurstoffen is). Gewoon saai, doodgewoon volkoren brood (interessant kunnen we het maken met het beleg). In volkoren brood zitten namelijk onoplosbare vezels in die we niet zomaar verteren. Ze houden ons lang verzadigd en geven ons geen bloedsuikerdip.

Na mijn Gastric Bypass had ik het uitermate moeilijk met brood. Bijna een jaar lang kon ik het niet eten, of met dikke tegenzin. Eén sneetje zorgde er al voor dat ik tot aan mijn keel vol zat en als ik dan eindelijk mocht drinken om alles door te spoelen, vulden de resterende broodrestjes zich met het water en kwam alles er zomaar weer uit. Ik kotste als een zwangere vrouw in haar eerste trimester. Ik kotste op het werk, ik kotste op restaurant, ik kotste één keer zelfs op straat. Ik kreeg een brooddégout. Ik at enkel toast of cracotten met kippenwit en een gigantische hoeveelheid peper (newsflash: kippenwit smaakt naar niet veel) en nog steeds kan ik enkel geroosterd brood of pistolets eten. Als het maar een beetje krokant is. Zo ontdekte ik gezonde varianten van de broodmaaltijd.

Eén broodmaaltijd per dag is namelijk veel beter dan je zou denken. Iedereen grijpt naar de ‘superfoods’ en de slaatjes, maar daar zitten veel meer calorieën in en je krijgt er te weinig energie van, waardoor mensen weer snacken in de namiddag of te veel eten tijdens het avondeten (de maaltijd die het kleinste zou moeten zijn). Iedere dag kaas of préparé is nu ook weer niet zo goed, maar er bestaan genoeg dingen om op den boterham te smeren. Wat ik wel zou doen is je beperken tot twee sneetjes van een klein brood of één snee van een groot brood per maaltijd, je kan beter aanvullen met een portie groenten of soep als je nog honger hebt.

Croque gezond – 266 kcal

Een croque monsieur op zijn tijd is niet slecht, maar voor mij is de hesp en de kaas een beetje te vet, daarom maak ik een croque altijd met gerookte ham en light mozarella – tot nu toe heb ik dat enkel nog maar gevonden in de Aldi. Een tomaat en een beetje pesto voor de durvers en de Mediterraanse croque is af.

Omelet met lavendelbroodjes – 278 kcal

IMG_20170818_121406

Haha, nu dacht je vast dat ik zelf lavendelbroodjes kan maken… NOT. De Okay kan dat wel, of toch alleszins in de zomer (dan hebben ze trouwens een heerlijk assortiment van broodjes met kruiden, maar deze is mijn favo). Ik snijdt een stuk of vijf kerstomaatjes in vier, kluts een eitje erover en werk af met wat geraspte kaas. Natuurlijk kan je hiermee variëren tot je groen ziet.

Ei is een enorm goeie bron van proteïnen en als je tijdens het afvallen nog wat spiermassa wil overhouden, kan je hiervan maar beter een (bijna) dagelijks ritueel maken. Eén eitje he, let’s not go crazy

Toast met kippenwit – 101 kcal

Toast je volkoren brood in een broodrooster. Besmeer terwijl het nog warm is met light kruidenkaas, sla, tomaat en kippenwit (en een shitload peper als je iets wil proeven).
Je kan de tomaat ook vervangen door radijsjes voor een pittige toets.

Smakelijk!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *