5 tips om meer water te drinken

Tijdens mijn reis naar Fuerteventura heb ik ontdekt dat ik veel te weinig water drink. Ik wist al dat ik niet veel dronk, maar op reis kon ik niet van de kraan drinken en moest ik dus flessen kopen. Ik dronk een fles water van anderhalve liter uit op iets minder dan drie dagen… Als je weet dat je anderhalve liter per dag zou moeten drinken, is dat verschrikkelijk.

Ik heb het heel moeilijk om voldoende water te drinken door mijn Gastric Bypass. Je zal het wel herkennen: Het lijkt soms alsof je gaat ‘overlopen’ of je kan ook misselijk worden van te veel water in één keer. Cola light is echter geen probleem en daar drink ik soms wel een halve liter van per dag. Een superslechte gewoonte die ik dringend moet afleren, misschien wel met onderstaande tips.

Ironisch genoeg zorgt water er onder andere voor dat voedingsstoffen gemakkelijker opgenomen worden. Erg belangrijk dus voor iemand met een Gastric Bypass. Daarnaast kan je lichaam aan de hand van water je temperatuur regelen, worden afvalstoffen afgevoerd en hou je je huid mooi en elastisch.

Ik ben gaan uitzoeken hoe je gemakkelijker meer water drinkt en ik heb de tips zelf uitgeprobeerd op reis. Goed nieuws: Het is simpel en ze werken! De eerst drie tips draaien rond routine en de laatste twee bieden alternatieven.

Lees verder

Gevulde champignon

Eerder postte ik al een berichtje met een gevulde ontbijtchampignon, maar nu dus een receptje met portobello en groentjes als avondmaal. Champignon is een van mijn lievelingsgroenten en zit boordevol vitaminen en mineralen. Omdat de champignon al zoveel B-vitaminen bevat, hoef je geen vlees te gebruiken in dit gerecht. Al kan een beetje gehakt ook enorm lekker zijn hierbij.

IMG_1183.JPG


Ingrediënten

Portobellochampignon
Bladspinazie
Kerstomaatjes
Courgette
Couscous
Lightkaas
Paneermeel of broodkruimels

 

Bak de onderkant van de champignon eventjes in de pan om ervoor te zorgen dat hij straks helemaal doorbakken zal zijn en zet hem dan al 10 minuutjes in de oven op 180 graden. Bak de andere ingrediënten samen af in de pan. Doe de spinazie er op het einde bij. Laat de couscous zwellen in eenzelfde hoeveelheid kokend water. Ik doe er altijd een beetje bouillon bij voor de smaak.

Mix alle ingrediënten samen en vul de champignon. Doe er een beetje lightkaas bovenop en zet onder de grill in de oven. Als de kaas gesmolten is, doe je er de broodkruimels op en zet je het nogmaals onder de grill. Blijf erbij staan, want het gaat snel 😉

En je bent klaar! Smakelijk!

IMG_1187.JPG

10 dingen die ze je niet zeggen na een GBP – PT 2

De dokter vertelt je alles wat je MOET weten, maar kan natuurlijk zelf niet alles voelen wat iemand met veel overgewicht voelt als die begint af te vallen. Zeker als je, zoals in mijn geval, van kleins af aan al dik geweest bent, gebeuren er vreemde dingen met je lijf en je hoofd. Hierover heb ik zoveel te vertellen dat ik besloten heb om het in twee blogposts te gieten. Het eerste deel kon je een paar dagen geleden al lezen.

Alles past

Shoppen is nu een aangenamere ervaring, niet enkel omdat winkeljuffrouwen vriendelijker zijn, maar ook (en voornamelijk) omdat alles past! Ik had wel mijn winkeltjes waar ik ging shoppen toen ik op mijn zwaarst was hoor, maar toch wilde ik graag in de grootste maat van de H&M passen. Nu is die maat zelfs al veel te groot waardoor mijn keuze enorm is. Alles past en de meeste dingen staan me ook (redelijk) goed. Nu is het dus moeilijk om mijn stijl te bepalen, want vroeger droeg ik gewoon de dingen die mij pasten. Ik hou van urban, surfgirl-achtig, sportief, maar toch vrouwelijk met veel kleur. Hierbij doe ik een officiële oproep: Wie wil mij helpen de juiste dingen kiezen? 😀

En fun-fact: Je voeten worden ook kleiner. Ik ging van een 40-41 naar een 38-39! Dat heeft natuurlijk veel te maken met het feit dat je voeten minder gezwollen zijn, maar toch merk ik ook een verschil in lengte.

Lees verder

10 dingen die ze je niet zeggen na een GBP – PT 1

De dokter vertelt je alles wat je MOET weten, maar kan natuurlijk zelf niet alles voelen wat iemand met veel overgewicht voelt als die begint af te vallen. Zeker als je, zoals in mijn geval, van kleins af aan al dik geweest bent, gebeuren er vreemde dingen met je lijf en je hoofd. Hierover heb ik zoveel te vertellen dat ik besloten heb om het in twee blogposts te gieten. Het vervolg kan je later deze week lezen!

Je voelt je dikker dan ooit

Vlak na de operatie ben je enorm zwak. Je hebt natuurlijk wondes in je buik die moeten genezen. Gelukkig kan het tegenwoordig met een kijkoperatie, maar toch snijden ze in je buik. Bovendien wordt je buik opgeblazen en dat kan dagenlang pijn blijven doen (onder andere zenuwpijn in je rechterschouder, vreemd genoeg).

Na drie dagen niets eten (want, oh ja, fkes vergeten: je eet drie dagen niets!!!) sturen ze je naar huis na een yoghurtje en een halve portie soep (dat je niet eens op krijgt). Ja je gaat je slap voelen, ja je gaat duizelig zijn. Je lichaam heeft voeding nodig en moet nu reserves gaan aanspreken. Dat vraagt enorm veel van je lichaam. Het maakt je moe en het zorgt ervoor dat je de eerste dagen amper van je bed naar het toilet kan. Na een wandelingetje naar de apotheker om de hoek was ik buiten adem en dood op. Je voelt je zoals die mensen in Amerikaanse series die met een tillift achterin een camionette moeten gezet worden als ze op bezoek willen bij de oma: dikker.dan.ooit!

fatcat

Lees verder

Interessante slaatjes

Wat ik regelmatig hoor uit mijn omgeving is dat gezond eten een beetje saai is en dat je van een slaatje niet het weldadige gevoel krijgt dat je krijgt na een goeie lasagne. Deels is dat waar en een goeie lasagne op zijn tijd is zeker niet verkeerd, maar denk eraan dat je je lichaam moet voeden, en niet je ziel. Maar daarover meer in een latere blogpost 😉

Ik ben geen keukenprinses, maar mijn slaatjes zijn _BOM_! En the key ingrediënt dat iedereen vergeet is: kruiding. Je eet toch ook geen steak zonder op zijn minst een beetje peper?! Er zijn fantastische kruidenmixen voor slaatjes op de markt. Ik gebruik voornamelijk dat van Pietje Huysentruyt en ik gebruik ook een mengeling Italiaanse kruiden van de Colruyt. Een beetje olijfolie, pesto of hummus om af te werken en je slaatje is alles behalve saai!

Daarnaast zijn combinaties ook erg belangrijk: Je smaakpapillen genieten van complexe smaken én je moet ook zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnen hebt, anders krijg je direct terug honger (een tweede vaak voorkomende klacht over gezond eten). Check onderstaande infographic en kies één of twee ingrediënten uit elke categorie.

infographic

Een ideaal slaatje bestaat dus bijvoorbeeld uit sla met spinazie, avocado, ei, zalm en croutons met een klein beetje olijfolie en kruiden. Gebruik je fantasie en probeer dingen uit. Als je minder voeling hebt met smaak, kan je hieronder een voorbeeldje van mij uitproberen. Smakelijk!

*klik op de afbeelding om te vergroten

Bootygainz

Sinds een dik jaar ben ik bezig met krachttraining. Daarvoor concentreerde ik me vooral op afvallen en cardio. Maar zoals ik al in een vorige blogpost zei is krachttraining erg belangrijk om je lichaam vorm te geven en er slanker uit te zien. Deze post draait rond de booty, want door mijn squats heb ik daar een enorm verschil kunnen maken. Jammer genoeg zijn mijn benen een beetje meegegroeid en nu wil ik die een beetje slanker (maar nog steeds stevig), daarom ga ik nu vaker lopen en wissel ik mijn squatten af met oefeningen waarmee je de booty traint, maar je beenspieren een beetje kan ontzeggen. Benieuwd? Check out my new workoutvideo!

Deze video is een voorproefje op mijn bootyprogramma. Heb je interesse? Vul dan hier het contactformulier in.

Heet. Heter. Heetst.

Bakken in de zon. Zwoele zomeravonden. Er bestaat niets beters toch? Wel… Nee. Niet als je 130kg weegt. Gedurende mijn hele leven vond ik de zomer de hél. Ik zweette als een paard, ik voelde me constant vies en ik zag knalrood van de zon en/of de warmte. Ik was altijd blij als die nog-nét-iets-zweterigere mannelijke vriend mee ging als we een terrasje gingen doen in de zon (breek me de bek trouwens niet open over terrasstoelen).

In een mini-hittegolf zoals afgelopen dagen, zag je me zelden buiten. Als ik het kon vermijden, ging ik die hitte niet in. Slanke mensen kunnen het zich moeilijk voorstellen (en ik spreek ook niet voor iedereen met overgewicht), maar toen ik zo dik was, had ik enorm veel moeilijkheden: Liters zweten, hoge bloeddruk, smetplekken onder mijn borsten en tussen mijn bilspleet, en het allerergste: schurende dijen met brandwonden of zelfs open schaafwonden tussen mijn benen als gevolg. Ik moest in de zomer zelfs halflange leggings blijven dragen onder mijn kleedjes, wat het er natuurlijk niet koeler op maakte. Shorts gingen ook niet, want die kropen omhoog en dan begint het probleem opnieuw. En bovendien wilde ik geen shortjes dragen omdat ik het echt niet mooi vond.

IMG_20160718_110059

Toen ik een tiener was, was ik leiding op de Speelpleinen van Kalmthout, maar doorheen de jaren trok ik me meer en meer terug van de kinderen en begeleidde ik de andere leiding. Dat kwam door ervaring, maar ook (en vooral) omdat ik dan minder moest rondrennen en dus minder zweette. Ook de opmerkingen van de (h)eerlijke kinderen, werden me vaak te veel.

Lees verder

Sporten als je ziek bent? Do’s and don’ts

Ik ben de laatste dagen geveld door een serieuze buikgriep. Toch kan ik het niet laten om stilletjes toch een beetje te sporten, maar is dat nu eigenlijk gezond?

Een gewone verkoudheid of een beetje keelpijn, zouden je niet mogen tegenhouden om te sporten. Maar een zware workout doen terwijl je de griep (en vooral met koorts) hebt, is uit den boze. Je moet je lichaam laten rusten, want het moet al vechten tegen dat virus. Als je ook nog eens medicatie, zoals bijvoorbeeld bij een bacteriële infectie, moet nemen, is dat een hele zware dobber voor je lijf. Een sportsessie van jewelste zou je op dat moment helemaal niet helpen. Maar bewegen daarentegen, is nooit fout. Je eetlust gaat ervan omhoog, waardoor je (zeker bij de griep) gemakkelijker kan eten en sneller terug sterker wordt.

Ook chronisch zieke mensen zijn gebaat bij beweging. Zeker in de buitenlucht, want daar krijg je energie van. Overdoe jezelf nooit en luister naar je lichaam. Denk eraan: Een klein beetje bewegen is beter dan niet bewegen.

Do’s

 • Kleed jezelf warm aan.
 • Drink veel water. Als je er misselijk van wordt, kan je thee of soep proberen.
 • Doe een wandeling in je buurt (als je weg kunt van je toilet tenminste).
 • Maak een korte fietstocht.
 • Doe yoga.
 • Luister naar je lichaam.
 • Eet licht verteerbaar: Soep, zoute crackers, yoghurt,…

Don’ts

 • Je lichaam en geest onder stress zetten. Doe wat je kan, niet meer dan dat.
 • Krachttraining.
 • Hard zweten.
 • Dingen doen die je niet gewend bent.

Gevulde ontbijtchampignon

Gevulde champignon doet meestal denken aan de feestdagen of de herfst en meestal niet aan frisse lentedagen zoals vandaag, maar toch is dit receptje goed voor ieder seizoen. Champignon is een gezonde leverancier van eiwitten en zit boordevol kalium. Kalium is dan weer goed voor het hart en andere spieren.

Bij dit receptje mag je zeker eens spekjes toevoegen, je kan er namelijk toch niet veel van gebruiken omdat de andere ingrediënten ook in de champignon moeten passen. Maar champignon is ook een goeie vleesvervanger, dus zonder kan zeker ook!

ingrediënten
Ingrediënten

Portobello champignon
Kerstomaatjes
Courgette
Spekjes
Ei

 

Leg de champignon eventjes in een hete pan om ervoor te zorgen dat de onderkant straks niet nog rauw is. Haal hem er na een paar minuutjes uit en bak de spekjes kort aan in de pan. Vul de champignon met rauwe kerstomaatjes en courgette. Laad hem niet overvol, want anders loopt je eitje eruit. Doe de spekjes erbij en doe het rauwe ei er bovenop. Het eiwit zoekt zijn weg tussen de groetjes. Leg de champignon in een vuurvaste schaal en laat bakken op 180 graden gedurende 10 minuutjes.

Smakelijk!

ontbijtchampignon