Proteïnedieet

Niet iedereen mag zomaar een Gastric Bypass laten doen. Je moet eerst en vooral aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Een BMI van boven de 40 of een BMI van boven de 35 met problemen zoals diabetes, hoge bloeddruk en slaap-apneu. Ik had geen enkel gezondheidsprobleem en sliep perfect, maar dat had niet lang meer geduurd: Mijn BMI was 49
  • Minstens een jaar geprobeerd om op andere manieren af te vallen (ha, een jaar, wat dacht je van 10?)
  • Je moet slagen voor een psychologische en fysieke screening

Eens je goedgekeurd bent, moet je meestal eerst een speciaal dieet volgen. Dat doen ze zodat je een beetje buikvet kwijtraakt, zodat ze meer plaats hebben voor de kijkoperatie. Ik kreeg een proteïnedieet van Pro Well met poederzakjes die ik moest aanlengen met water. Ik kreeg drie dozen en een maatbekertje om mijn ‘maaltijden’ klaar te maken. Zo kreeg ik van alles: Van de drankjes die iedereen wel kent (inclusief cola mét prik – science…) tot chicken nuggets en brood. Alles kon je maken met die poedertjes waarin geen snuifje vet, suiker of zout te bespeuren was. Ik mocht dit aanvullen met groenten die geen of weinig suiker bevatten. Ik mocht bijvoorbeeld geen wortelen eten. En dat dieet moest ik drie weken volgen. Ik vond het verschrikkelijk. Stoppen met cola drinken, stoppen met de occasionele sigaret (voor de operatie en wondgenezing), stoppen met eten eigenlijk… En dat allemaal in dezelfde drie weken, zonder waarschuwing. Want eens ik goedgekeurd was, ging alles opeens supersnel. Ik had exact drie weken om die 10kg kwijt te geraken, anders wilde mijn chirurg de operatie zelfs niet doen.

Drie weken lang had ik hoofdpijn, ik trilde, ik viel zelfs een keer flauw omdat ik te weinig zakjes gebruikte (omdat het echt heel degoutant smaakte). Ik was letterlijk aan het afkicken van eten, van suiker en van vet.

Op een gegeven moment kom je dan in ketose. Dat is een heel ingewikkeld proces waarbij je lichaam al de energie in je lichaam heeft opgebruikt heeft en overgaat naar de verbranding van pure vetten. Kortom: Je krijgt zo weinig energie binnen via voeding dat je lichaam gebruik moet maken van zichzelf om te kunnen blijven functioneren. Je voelt je in die periode miserabel. En bovendien STINKT dat, maar écht. Je adem meurt als de dood en je zweet ruikt naar een vers bemest maïsveld. Aan alle vrienden en familieleden die erbij waren: Sorry. Sorry voor mijn humeur en sorry voor mijn geur. Gelukkig is dat allemaal tijdelijk.

Ik viel uiteindelijk 9,5kg af. Op drie weken. Huilend hing ik aan de telefoon met de diëtiste dat het niet zou lukken en dat de operatie niet zou kunnen doorgaan. Wat een afgang. Dacht ik. De dokter was zeer tevreden en vermits ik (ondanks mijn omvang) niet zoveel buikvet had, konden ze de operatie heel gemakkelijk doen. Die 10kg afvallen bleek niet enkel van praktisch nut, maar vooral om te zien of je het zelf wel wilde en of je eindelijk de knop zou kunnen omzetten. Je kan namelijk genen en opvoeding de schuld geven van je overgewicht, maar uiteindelijk ben jij het als verantwoordelijke volwassene zelf die het eten in je mond stopt. Niemand heeft 60kg overgewicht ‘per ongeluk’ vergaard. Neem je verantwoordelijkheid. Het is nooit te laat.

 

Ik volgde het proteïnedieet tijdelijk en deed dus enkel fase 1. Wie enkel wil afvallen met een proteïnedieet (zoals Bart De Wever), doorloopt enkele fases waarin steeds meer voedingsstoffen worden toegelaten. Laat je altijd begeleiden door een arts en spreek een erkend centrum aan. Pro Well/Probalance is heel professioneel, klantvriendelijk en staat je altijd bij met raad en daad. Wees je wel bewust (bij eender wie je het dieet volgt) dat er een stevig prijskaartje aan vast hangt. Hopelijk is dat op zich al een motivatie.

2 Antwoorden op “Proteïnedieet”

  1. Mijn vriend volgt ook het dieet van prowell en het is echt niet gemakkelijk. De zakjes zijn niet lekker en alleen maar groenten eten is niet leuk. Hij moet het nog een week volhouden maar zijn humeur is niet aangenaam.

    1. Laat ons zeggen dat het goed was dat ik alleen woonde op moment van het dieet. Het is letterlijk door de bittere pil bijten. Zorg dat hij niet ‘cheat’, want dan gaat zijn lichaam uit ketone en zal het dieet niet meer werken. Gelukkig is het maar tijdelijk, want zoiets is idd niet vol te houden. Zorg goed voor hem, zijn lichaam en geest zijn letterlijk aan het afkicken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *