Enkele weken geleden kreeg ik een vraag in mijn inbox. Iemand vroeg aan mij hoe ze kon vermijden bij te komen na een gastric bypass, want ze wilde zich laten opereren om huid te laten verwijderen. Oké, ik ben een deskundige. Zowel qua kwalificaties als ervaring, maar toch vond ik mezelf niet echt de persoon om dat aan te vragen… Aangezien ik het bewijs ben hoe moeilijk het is om niet bij te komen na een gastric bypass…

Ik doe weightlifting 5/7. Ik heb elke dag 10k stappen. Ik doe twee aparte cardiosessies per week. Ik ben een voedingsdeskundige. Ik eet redelijk gezond, maar ik heb mijn innerlijke demonen… En die staken afgelopen jaren de kop op. Zeker sinds ik voltijds zelfstandige geworden ben, ben ik bijgekomen. Mijn vriend zei me voor ik zwanger werd: Je zorgt supergoed voor je cliënten, voor je zaak en voor mij, maar vergeet jezelf niet…

En gelijk had hij. Zo lang je na een gastric bypass niet werkt aan de reden dat je bijgekomen bent in de eerste plaats (weightgain, zeker zoveel en op zo’n lange termijn, is niet enkel fysiek, er is altijd iets anders dat speelt onder de oppervlakte). Als je daar te weinig tijd voor neemt of schrik hebt (want fakking confronterend toch?!) zal je toch vroeg of laat opnieuw struggelen. Ik heb dat probleem gehad in het afgelopen 1,5 jaar.

Holistisch denken

Daarom dat mijn coachings zo holistisch zijn. Ik focus niet enkel op wat ik voor mij zie, maar ook wat ik voel als ik met iemand spreek. De beste raad die ik dus kan geven om op gewicht te blijven of af te vallen: Zoek psychologische hulp. Je was niet gewoon ‘lui’ en ‘at te veel’. Er is altijd een emotionele oorzaak van fel gewicht bijkomen en overeten (of bingen).

Zoals ik al zei, is het goed om naast het afvallen door de operatie, ook aan weighttraining te doen. Je valt namelijk zo snel en veel af dat er ook spiermassa verdwijnt. Je kan dat op peil houden of zelfs opbouwen tijdens je afvalproces als je ervoor niet erg veel trainde. Neem een goed (!) plan of zelfs een coach die weet waarover hij spreekt. Het gaat om sterker worden. Er is meer dan het cijfertje op de weegschaal. Gezondheid en de verdeling spiermassa en vet is belangrijker.

Dat is ook wel iets wat ik geleerd heb: Dat gewicht zegt niet zoveel. Mensen zien echt minder snel dat je bijgekomen bent. 5kg maakt niet veel uit en is het vaak niet waard om die allerlaatste dingetjes en social events voor te laten. Als je natuurlijk een operatie laat doen om huid te verwijderen (en dus veel geld besteedt aan je gezondheid en uiterlijk), snap ik dat je daar wél mee bezig bent. Het beste dat je kan doen is zien dat je zorgt dat je veel aan weighttraining doet om je gewicht op peil te houden.

Leer ook over voeding. Want een gastric bypass beperkt je in het begin enorm in wat je kan en mag eten, maar op den duur gaat dat systematisch terug wel. Zorg dat je weet wat je nodig hebt en aan mindfull eten doet. Maar zoals ik in het begin zei… Mijn kennis over voeding is gi-gan-tisch! Ik ken ook alle interne mentale processen. Ik weet wat het beste is om op gewicht te blijven of af te vallen. En toch: Je kan alles juist doen, en toch bijkomen… Hoe komt dat nu, dat dat zo moeilijk is na een gastric bypass?

Waarom is het zo moeilijk?

Ten eerste, je wordt geforceerd zo lang zo weinig calorieën te eten dat je maintenance calorieën sterk daalt. Zonder weighttraining (en dus meer spiermassa) zal je gemakkelijker bijkomen. Je moet dus je metabolisme verhogen voor wanneer je terug meer kan eten na enkele jaren. Bovendien kan een lichte shift in je activiteitsniveau gedurende korte tijd (zoals nu tijdens mijn zwangerschap) al zorgen voor weightgain. Net omdat het zo nauw steekt door die jaren aan lage calorieën te eten. Daarom dat ze zeggen dat je meestal zeker 10% van je gewicht terug bijkomt. Waar ze nooit over gesproken hebben, is een reverse dit…

Van zodra je op gewicht bent, moet je op een rustige manier je calorieën terug opbouwen. Dat is zo’n recente wetenschap dat ze dat nog niet toepasten op het moment dat ik mijn gastric bypass liet doen. Erg jammer. Ik heb het zelf moeten leren. Lichtjes te laat voor mezelf jammer genoeg. Tel daar dan ook nog bij dat ik van nature erg zorgend ben voor anderen en ik vergeet mezelf ook wel eens… Ik kan eigenlijk niet wachten tot na mijn zwangerschap dat ik terug meer aan mezelf kan werken. Ik ben er op fitness- en timemanagementvlak al goed mee bezig, binnenkort ook op voeding, aangezien een calorie deficit nu geen optie is. 

Pas op: Ik ben erg blij met mijn strugles. Ik ben erg blij met hoe alles gelopen is. Dat maakt dat ik mensen zo goed kan helpen. Zo kan (en heb) ik al veel vrouwen geholpen met opnieuw (iets) meer eten zonder bij te komen (ook na een gewoon calorie deficit moet dit). Daarnaast is een focus op gezonde gewoontes en nieuwe copingmechanismen echt noodzakelijk. Dat is de reden dat ik me op zoveel dingen tegelijkertijd focus bij cliënten: Gewoonten, kennis over voeding, calorieën indien nodig en gewenst, trainen, plezier vinden in sporten, zelfvertrouwen en zelfzorg.

Was het het allemaal waard?

De laatste jaren heb ik me dikwijls afgevraagd of het dan wel allemaal de moeite waard is. De operatie. De pijn. De struggles… Want de waarheid is: Je moet toch hét werk nog altijd doen. Hetgeen iedereen moet doen die wil afvallen, moet je nog steeds doen, en zelfs meer. En je moet daar echt klaar voor zijn. Vechten met die innerlijke demonen. Discipline kweken. Ronduit dingen doen die je niet wil en die niet in je natuur liggen. Ik ben erg dankbaar voor mijn gastric bypass. Het zette een sneeuwbaleffect in gang waardoor ik nu mijn passie kan uitvoeren (stiekem wilde ik op de unief al op sportkot, maar ik durfde niet vanwege mijn gewicht… en ik wilde eigenlijk naar het zeepreventorium als tiener ook). Ik leerde alles wat ik nu weet dankzij de gbp. Wie weet hoe anders mijn leven eruit gezien had. Of zou ik er zelfs nog zijn?

Wees jezelf ervan bewust, als obees persoon die twijfelt, maar ook als lezer met een normaal gewicht: Een gastric bypass is geen gemakkelijkheidsoplossing. Het is alles in de strijd gooien om gezonder te worden. het is iets wat je moet doen als het onvermijdelijke voor de deur staat. En nadien moet je blijven strijden. Je moet dat allemaal maar willen. Soms denk ik: Het zou geweldig geweest zijn als ik iemand zoals mezelf tegen het lijf gelopen was zes of zeven jaar geleden. Een coach die me kon begeleiden. Kennis over voeding kon meegeven. Als toen weightlifting voor vrouwen al meer ‘ingeburgerd’ was geweest… Ik zou daar zoveel aan gehad hebben. Ik zou zo anders naar mezelf zijn gaan beginnen zien. Ik zou… Maar daar mag je niet aan denken. ‘Zou’ bestaat niet. 

Het is hoe het gelopen is en ik zou eigenlijk niet blijer geweest kunnen zijn met een beslissing in mijn leven. Als ik erover nadenk was de gbp ook een katalysator voor veel andere dingen in mijn leven: Ik nam mijn gezondheid in beide handen en dat was zo empowerend dat ik in datzelfde half jaar een giftige relatie eindigde, een huis kocht, stopte met een job die me leegzoog en me eindelijk eens met mezelf ging bezig houden. De Leen van 2016 was een bossbabe voor ze een boss was. Ik startte een parttime job bij Hunkemoller en deed wat ‘odd jobs on the side’ tot ik vond wat ik wilde worden. Ik vond zo ook mijn vriend. En het ultieme bewijs van gezondheid zit in mijn (opnieuw) bolle buik… 😉

Conclusie

Zorgen dat je niet bijkomt na een gastric bypass is simpel maar echt.niet.gemakkelijk. Je kan best gewoon hetzelfde doen wat iedereen die graag wil afvallen, moet doen:
– Proteïnerijke voeding en bijleren over voeding
– Krachttraining met een goed schema voor optimale spieropbouw
– Dagelijkse sportieve activiteiten doen die je echt leuk vindt
– Werken aan je copingmechanismen en psychologische hulp zoeken
– Gezonde gewoontes en realistische doelen stellen
– Als je op gewicht bent een reverse diet (op maat van jouw porties dan ook nog eens)

Foto: @TWT.Fotografie

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden?
Dankuwel! Check je mailbox (ook je spam) en bevestig je inschrijving. Good vibes only, je kan je uitschrijven wanneer je wil.