Vaak krijg ik de vraag hoe iemand zichzelf kan motiveren om te beginnen sporten, maar geloof mij: als je wacht op motivatie om te sporten, zou je niet veel sporten. Actie is altijd belangrijk dan motivatie. Actie nemen ipv te vertrouwen op je lichaam (of nog erger: je hoofd) die tegen je zegt dat je iets wil doen…

Want je lichaam en je hoofd zullen wel tegen je zeggen: ‘Je moet echt een iets aan je gewicht doen.’, maar tussen denken en doen, zitten heel wat gedachteprocessen.

Denken en doen

Om van dat gedacht dat je ‘moet afvallen’ naar concrete acties te gaan die je ook effectief gaan helpen, doorloop jij als mens verschillende fases.

 • Contemplatie: Je wil wel, maar je weet niet goed hoe je veranderingen moet doorvoeren.
 • Voorbereiding: Je contacteert een coach, doet onderzoek online en leest enkele blogposts.
 • Actie: Je begint te ondernemen, je koopt een workoutplan, gaat naar je eerste afspraak met een coach, je kookt een enorme hoeveelheid soep. Deze fase is de fase waarin de meeste mensen heel lang zitten. Je begint veranderingen door te voeren, maar het is nog geen gewoonte en je moet iedere dag bewuste keuzes maken.
 • Onderhoud: Jouw nieuwe gedragingen zijn echte gewoontes, je moet er nog maar weinig over nadenken en het gaat quasi vanzelf. (Bron: bodyforwife.com)

Tussen contemplatie en voorbereiding zit een enorm verschil, het is een enorme stap voorwaarts en het is de allermoeilijkste. Ik zeg da ook altijd als iemand mij contacteert: Proficiat, je hebt het moeilijkste al gedaan. The point of nu return. Het moment dat jij de eerste stap zet, dat wordt beïnvloed door jouw waarom.

Ik merk bij iedereen die ik coach: Geef het tijd en het verandert je leven! Vandaar dat mijn motto is: “Ready for change?” Het gaat niet om perfectie, maar om verandering. Zelfs maar voor één procent…

Jouw waarom

Tussen denken en doen zit jouw waarom.

De reden waarom jij aan je levensstijl wil werken, is enorm belangrijk. Want het is belangrijk genoeg om die enorme stap naar hulp te zetten. En het moet sterk genoeg zijn om de voordelen die je nieuwe levensstijl heeft te laten doorwegen tov je oude levensstijl, je comfortzone. Want dat is werken aan een fitter en gezonder lijf: Constant uit je comfortzone getrokken worden. Wat is jouw nieuwe doel? Waarom ben jij zo gepassioneerd om hulp te zoeken?

Voor mij was dat de geboorte van mijn metekindje. En in het algemeen iemand willen zijn waar mensen naar opkijken. Mensen helpen. Het begon met afvallen, maar er kwam nog zoveel meer bij:

 • Ik ben veel sterker, ook mentaal
 • Ik ben veel aangenamer en liever naar vrienden en familie toe
 • Ik heb veel meer zelfvertrouwen
 • Een betere huid
 • Ik slaap beter
 • Ik ben minder angstig voor mijn toekomst
 • Ik ben een ondernemer geworden en behaalde enkele extra certificaten en diploma’
Stop met plannen en begin te doen

Je kan alles zorgvuldig plannen: Een maaltijdplan opstellen voor jezelf, afspraken vastleggen met een coach, een nieuwe ochtendroutine,…

Maar Newsflash? LIFE IS CHAOS!
Je kan afwijken van dat maaltijdplan (en hoe strikter, hoe meer waarschijnlijk dat is), jij of je coach kunnen ziek worden, je kinderen zijn ziek, je slaapt slecht waardoor jouw routine die om 6u begint overgeslagen wordt,…

You fucked up
Big time
Enkele dagen om zeep

Het enige dat je kan doen is gewoon opnieuw beginnen. Daarom: Minder plannen, meer doen! Iedere dag doen wat je kan. Of 1 procent. Je kan al beginnen met meer water drinken. Op tijd in bed kruipen. Een slaatje eten bij iedere maaltijd. Een tas soep drinken voor je avondeten zodat je minder calorieën eet.

You can’t fuck it up – Lees deze paragraaf nog eens opnieuw

Dus zet jouw waarom om in concrete acties en maak het jezelf niet te moeilijk. En langzaamaan verander je je leven, kom je in de onderhoudsfase (zie paragraaf 1) en is jouw levensstijl deel van je identiteit. Binnenkort schrijven je kindjes op je moederdagkaartje: “Mama is de beste, want ze kan pompen”

Ready for change?

Als jij klaar bent voor verandering, geef je dan op voor online coaching en start begin augustus.

online coaching