Jouw eigen gym bouwen

Jouw ultieme gids met tips, tricks en links naar de juiste producten

Wil je fit worden in de veiligheid van je eigen huis, zonder de deur uit te hoeven? Maak je eigen (garage) gym! Met het bedrag wat een jaarabonnement bij Basic Fit kost, kom je al heel ver! Met een paar basics zoals dumbells, kettlebells en rekkers (weerstandsbanden) kun je al super effectief aan de slag. Hier is je stap-voor-stap plan om te beginnen.

Stap 1: Ruimte Maken

Voordat je losgaat met spullen kopen, ruim eerst je garage op. Weg met die rommel! Het is niet erg dat je wasmachine er staat en het moet er niet perfect of zelfs ‘goed’ uitzien. Het is immers alleen voor jezelf. Zorg gewoon dat je veilig kan trainen en voldoende ruimte hebt: minstens 2,5 bij 2,5 meter vrije ruimte. Een schone, georganiseerde plek zorgt voor betere workouts.

Stap 2: De Basics

Je hebt geen fancy apparatuur nodig. Deze basics zijn perfect voor beginners:

  1. Gewichten: Verstelbare dumbbells zijn ideaal en besparen ruimte. Je kan bvb deze kopen bij Decathlon, maar je kan ook al beginnen met enkele sets gewichtjes van bvb 3 en 5kg, dan moet je niet telkens je gewichten aanpassen.
  2. Rekkers (weerstandsbanden): Super veelzijdig en goedkoop. Koop verschillende weerstanden voor variatie. Je hebt lange banden en korte (booty)banden. Een variatie van alles is eigenlijk ideaal. Kijk eens bij Unfazed voor al dat klein fitnessmateriaal en gebruik mijn supportcode voor korting: leen10
  3. Kettlebells: Koop een set in verschillende gewichten voor oefeningen zoals swings en squats. Kettlebells zijn duur in aankoop en nemen best veel plaats in (tenzij je een verstelbare koopt), dus zijn niet per se nodig als je de gewichten en rekkers al hebt. Kijk wat in jouw budget past!
  4. TRX: Een TRX (suspension trainer) kan een goed hulpmiddel zijn om buikspieren, rug en hamstrings te trainen, maar moet je wel veilig kunnen bevestigen. Je plafond moet stevig genoeg zijn. Je kan een TRX met een hulpmiddel ook tussen de deur klemmen, maar ook dat is een beetje op eigen risico, want het hangt ook wel wat af van de stevigheid van je deur en zijn scharnieren.
  5. Andere gymessentials: Matjes om je vloer te beschermen of om zelf op te gaan liggen, rekjes en opbergers (wees een beetje creatief: ik gebruikte bijvoorbeeld een wasmand voor gemakkelijke toegang van accessoires of een kalax-kast doet het vaak ook goed), een barbell pad (als je een bar zou kopen, zie stap 3) of ander klein fitnessmateriaal.

Stap 3: Groter materiaal

Als je het budget en de plaats hebt, kan je ook groter gerief kopen waarmee je nog meer gevarieerd en zwaarder kan trainen.

  1. Barbell en Platen: Een halterstang (barbell) met verschillende gewichtsplaten. Dat is een must-have voor compound lifts zoals deadlifts, squats en bench presses. Als je al verstelbare gewichtjes met platen hebt, is het misschien goedkoper om een lange stang te kopen met dezelfde diameter (in de meeste gevallen is dat 28mm). Anders is een stang van 30 of 50mm met bijpassende platen beter omdat die vaak al een goed startgewicht van 15 à 20kg hebben.
  2. Power Rack: Dit is een game-changer. Een power rack zorgt ervoor dat je kan squatten met een bar en voor veiligheid tijdens zware lifts. Je kan er ook rekkers aan vastknopen om rugoefeningen (trekbewegingen) mee te doen. Of je kan een Power Rack kopen zoals dat van mij met een kabelmachine aan! Daarop kan je gewichten van 28mm steken of je kan adapters kopen zodat ook een grotere diameter errond kan. Voor thuisgebruik zijn die van Decathlon echt voldoende!
  3. Bench: Niet zoals voor een hond (lol) maar een fitnessbankje waar je je oefeningen op kan doen. Je kan erop liggen, of enkel met je bovenrug op liggen voor hip thrusts of met je knie en hand op steunen voor bent over rows. In principe werkt een sofa of poef net zo goed, maar als je graag je gym compleet maakt, is een bench een goed idee!

Dit groter materiaal vergt wel wat onderhoud. Je moet regelmatig alles eens checken en bouten aandraaien. Met enkel de basics kunnen de meeste mensen (tenzij je geen beginner meer bent) eigenlijk al alles doen, zeker met een goeie planning!

In mijn app heb ik fitnessworkouts, basic gym workouts (je kan helemaal trainen zoals mij in je home gym btw) en ook workouts met beperkt of zelfs zonder materiaal die je kunnen uitdagen. Neem mijn pro app voor toegang tot alle functies en stel dat je later toch liever een planning op maat hebt, kan je daar altijd achter vragen. Ik verleng dan bij aankoop van een extra planning, je abonnement op de pro app zodat je nooit dubbel betaalt. In die planning op maat hou ik exact rekening met het (beperkte) materiaal dat jij hebt. Daarnaast hou ik ook rekening met jouw niveau, jouw doelen en eventuele blessures.

Veel succes met het uitbouwen van jouw eigen home gym!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *