Weight loss vs fat loss

Gewicht verliezen kan relatief simpel zijn. Je ziet het dagelijks op je feed passeren: Mensen gebruiken een juice cleanse, detox of speciaal dieet en verliezen op enkele weken tijd vijf à tien kg. Maar slechts enkele grammen daarvan zijn meestal vet. Hoe werken zulke diëten nu juist? Hoe weet je dat het niet goed zit? En hoe bekom je dan wél verlies van vet? Dat lees je in deze blogpost.

Papperig

Het is wel degelijk zo dat je dankzij maaltijdvervangers of detoxen enkele (tot vele) kilo’s kan kwijtspelen, maar één van de redenen waarom ik de bedrijven die detoxen verkopen haat, is dat ze hun cliënten niet het verschil uitleggen tussen gewichtsverlies en vetverlies. Je lichaam bestaat uit vet en lean mass. Lean mass is alles dat geen vet is. Je lichaam gebruikt liever je spieren als voedingsbron dan je vet. Als je een detox doet, verlies je veel vocht uit je lichaam. Vocht die je spieren nodig hebben (lean mass) et voila: de afbraak van spieren begint. Mensen die slank zijn, maar toch veel vetmassa hebben zijn gemakkelijk te herkennen: Ook al zijn ze slank en in proportie, hun lichaam ziet er niet echt afgelijnd en getoned uit. Ze zijn vaak een klein beetje papperig en hebben geen zichtbare spieren. Zulke mensen kunnen gemakkelijk ook boven de 30% vetmassa hebben, terwijl anderen met minder vetmassa er misschien minder slank uitzien.

En dat is (deel van) het probleem: De grote massa mensen is te veel bezig met die weegschaal en looks, dan met gezondheid. Want ook al ben je slank, die 35% vetmassa is slecht voor je aderen en je organen. 

image

Cijfertjes

Bedrijven die detoxen verkopen pakken vaak graag uit met cijfers: Zoveel kg verloren op zo weinig tijd. Mensen: If it sounds to good to be true, it usually is… Op korte termijn kan je inderdaad veel kilo’s kwijtgeraken, maar je moet eens letten op de andere cijfers. Want soms maken die bedrijven de fout om te denken dat iedereen die hun pagina bekijkt idioten zijn en posten ze afmetingen: buikomtrek, heupomtrek,… En vaak kom ik tot de conclusie dat voor de 15kg dat mevrouw X verloren heeft, ze wel weinig centimeters kwijt is. En dat komt, beste mensen, omdat mevrouw X afgevallen is omdat ze lean mass is verloren… Ik heb een cliënte wiens metabolisme helemaal om zeep is dankzij deze praktijken, wat mij wekelijks boos maakt om deze praktijken 🙁

detox-text-on-round-blue-plate-2377166.jpg

Bovendien vertellen die bedrijven niet hoe het gaat met mevrouw X nadat ze enkele weken gestopt is met detoxproduct Y. Want eens je stopt met het kopen van hun producten, ben je niet meer echt deel van de groep. Ook dat is iets waar ik niet goed tegen kan: Je moet dit of dat kopen en dan hoor je erbij. Bij het groepje (of de sekte in sommige gevallen – cringe). En als je product Y niet koopt, word je als snel afgedankt en vervangen door mevrouw Z. Dat doet me te veel denken aan mijn tienertijd toen ik geen Vans kreeg van mijn moeder en daar op school voor afgestraft werd, dus no thanks.

Vetverlies

Hoe bekom je nu vetverlies zonder verlies van spiermassa? Wel, het slechte nieuws: Je hebt iets meer geduld nodig… Maar het goede nieuws: Je hoeft er niets speciaal voor te kopen en wat mij betreft hoor je er altijd bij 😉 Twee heel belangrijke zaken zijn nodig: jouw calorie-inname moet iets minder groot zijn dan je verbruik. Ga nu niet 1200 kcal eten, want dan zit je in dezelfde boot als de detoxers, maar bereken eens wat jouw dagelijkse caloriebehoefte is en schrap 100 kcal. En zie wat er gebeurt 🙂

Mannen: = 66 + (13.7 x gewicht in kilo’s) + (5 x lengte in cm) – (6.8 x leeftijd in jaren)
Vrouwen: = 655 + (9.6 x gewicht in kilo’s) + (1.8 x lengte in cm) – (4.7 x leeftijd in jaren)

Doe dat getal maal je activiteitsniveau (tip: schat jezelf laag in)

  1. Weinig of geen training, kantoorwerk  (x 1.2)
  2. Lichte training/sport. 1-3 dagen per week (x 1.375)
  3. Gemiddelde training/sport. 3-5 dagen per week  (x 1.55)
  4. Zware training/sport. 6-7 dagen per week ( x 1.725)
  5. Zware dagelijkse training/sport plus lichamelijk werk of twee keer per dag trainen, marathon, toernooi, enz. ( x 1.9)

Is dat te ingewikkeld? Probeer dan al eens om alle bewerkte voeding te laten en alles zelf te koken. Of laat je ongezonde tussendoortjes en neem een appel of een yoghurt in de plaats. Of eet een patatje minder en let op je porties. Je zal er al ver mee komen 🙂

hip thrust

Het tweede erg belangrijke aspect is beweging, en dan liefst weerstandstraining. Om wat spiermassa bij te maken, want hoe meer spiermassa hoe hoger je dagelijkse energiebehoefte en (simpel gezegd) hoe meer je kan eten om op gewicht te blijven. Dat hoeft niet met zware gewichten. Dat kan ook thuis of in een toffe groepsles! Let naast deze twee erg belangrijke dingen er ook op dat je genoeg slaapt en neem iedere dag een momentje om tot rust te komen. VETverlies en verlies van centimeters is jouw resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *