5 tips om meer water te drinken

Tijdens mijn reis naar Fuerteventura heb ik ontdekt dat ik veel te weinig water drink. Ik wist al dat ik niet veel dronk, maar op reis kon ik niet van de kraan drinken en moest ik dus flessen kopen. Ik dronk een fles water van anderhalve liter uit op iets minder dan drie dagen… Als je weet dat je anderhalve liter per dag zou moeten drinken, is dat verschrikkelijk.

Ik heb het heel moeilijk om voldoende water te drinken door mijn Gastric Bypass. Je zal het wel herkennen: Het lijkt soms alsof je gaat ‘overlopen’ of je kan ook misselijk worden van te veel water in één keer. Cola light is echter geen probleem en daar drink ik soms wel een halve liter van per dag. Een superslechte gewoonte die ik dringend moet afleren, misschien wel met onderstaande tips.

Ironisch genoeg zorgt water er onder andere voor dat voedingsstoffen gemakkelijker opgenomen worden. Erg belangrijk dus voor iemand met een Gastric Bypass. Daarnaast kan je lichaam aan de hand van water je temperatuur regelen, worden afvalstoffen afgevoerd en hou je je huid mooi en elastisch.

Ik ben gaan uitzoeken hoe je gemakkelijker meer water drinkt en ik heb de tips zelf uitgeprobeerd op reis. Goed nieuws: Het is simpel en ze werken! De eerst drie tips draaien rond routine en de laatste twee bieden alternatieven.

Hou bij hoeveel je drinkt

Zet ‘s ochtends een fles klaar die op moet zijn aan het einde van de dag. Je kan ook een app downloaden die bijhoudt hoeveel glazen water je drinkt en je zelfs regelmatig waarschuwt om nog eens te drinken. Voorbeelden zijn ‘Mijn waterbalans’ en ‘Daily water’. Wees jezelf ervan bewust wanneer het niet lukt om die anderhalve liter (of acht glazen) te drinken en probeer te achterhalen waarom het de ene dag moeilijker is dan de andere. Probeer dan voor jezelf trucjes of oplossingen te vinden.

water2Zet een glas water naast je bed

Drink een grote slok vlak voor je gaat slapen en drink de rest ‘s ochtends op, nog voor je rechtstaat. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijker uit bed geraakt, want het water van ‘s avonds zal er waarschijnlijk ondertussen uit moeten en als je slaapt, verliest je lichaam het meeste vocht. Hydrateren maakt dat je lichaam terug actief wordt.

Drink iedere keer als je van het toilet komt

Vervang iedere keer het vocht dat je verliest, door nieuw vocht. Simpel, logisch en gemakkelijk om aan te denken.

Varieer

Gelukkig moet je niet enkel water drinken. Je mag de dagelijkse hoeveelheid vocht ook bereiken door soep, thee, melk en koffie. Ik heb de gewoonte gekregen om nu ‘s ochtends altijd eerst een tasje thee te drinken voor ik iets eet. En ‘s avonds is dat ook het laatste wat ik drink. Koffie lust ik niet, maar is ook een goede manier om (in de voormiddag) extra vocht binnen te krijgen. Let wel op dat je in de thee en koffie geen suiker doet.

Een van mijn algemene voedingstips die ook hier toepasbaar is, is om veel (zelfgemaakte) soep te drinken. ‘s middags bij de lunch of voor de hoofdmaaltijd. Het zorgt ervoor dat je meer groenten binnen hebt en er zit al iets in je maag, waardoor je minder zal eten. Pas op met romige soepen en soepen uit blik of brik. Het beste is om het zelf te maken en in een keer verschillende porties in te vriezen.

Ooit al aan gedacht om wat (spuit)water toe te voegen aan je fruitsap of wijntje? Superlekker en fris in de zomer.

Je kan ook zelf fruit bij je water doen of je thee laten afkoelen en er zoet fruit bij doen om als iced-tea te drinken. Dat kan helpen bij misselijkheid. Als GBP-patiënt moet je wel opletten dat je geen stukjes fruit mee binnen krijgt als je drinkt. Een fruit-infuser is daarom een goed idee. Het fruit dient enkel als extra smaakmaker. Hieronder enkele ideetjes.

fruitwaterEet voedsel dat veel water bevat

Als je er niet geraakt, wees dan niet boos op jezelf. Besef dat je niet enkel via water je vochtbalans aanvult. In eten zit ook water. Voornamelijk in groenten en fruit. Denk maar aan hoe het sap van een watermeloen over je kin loopt of hoe fris een stuk komkommer voelt in de mond. Hmmm… Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *