De waarheid over de fitnessindustrie

Fitness is leuk, fitness verenigt mensen. Ik heb heel wat nieuwe vrienden gemaakt dankzij fitness (ik heb er ook enkele door verloren, maar bon soit). Ik heb letterlijk een kindred spirit ontmoet via Instagram (waar ik ondertussen ook enkele keren mee getraind heb) en een zeer goeie vriendin via groepslessen. Maar de fitnessindustrie kan ook een heel harde wereld zijn vol vooroordelen, jaloezie en leugens. This is me spilling the tea…

gymfriend

Werken in een gym vs eigen gym

In mijn zoektocht naar een nieuwe job een dik jaar geleden, ben ik natuurlijk begonnen bij de fitnesswereld. Les geven in een fitness. Manager zijn van een fitness. Dat zou een topjob geweest zijn, maar na talloze (positieve) gesprekken kwam er nooit een antwoord. Mensen willen niemand aannemen in hun fitness die al coach is, want ze hebben schrik dat ik met de klanten zou gaan lopen. Ze willen iemand die klanten meebrengt om die dan vervolgens te weinig te betalen en te profiteren van het netwerk dat die al uitgebouwd heeft. Niemand wilde me aannemen om groepslessen te geven om die reden, dus ben ik er zelf maar mee begonnen.

flyer sculpt by leen

Uiteindelijk ben ik qua vaste job ergens terecht gekomen buiten de fitnesswereld, maar wel op een goeie plek. Ik werk als assistente in een dokterspraktijk voor mensen die verstaan dat ik maar parttime voor hen werk en niet meer verwachten dan dat ik mijn best doe voor hen tijdens mijn uren en daarbuiten met belangrijkere dingen bezig ben.

Mensen helpen vs zichzelf helpen

Die belangrijkere dingen zijn: Zoveel mogelijk mensen proberen helpen, soms tevergeefs, maar altijd blijf ik mijn bijberoep (dat eigenlijk mijn hoofdberoep is) met veel passie uitoefenen. En naast mij zijn er heel veel mensen die hetzelfde doen, jammer genoeg met te weinig kennis. Hoeveel fitnessinfluencers er niet zijn met een eigen workoutplan waar op pagina één de disclaimer staat dat ze eigenlijk geen echt diploma hebben, maar dat dat de manier is waarop ‘zij trainen’. Ze verkopen eigenlijk hun (vaak genetisch al zeer goed geproportioneerde of door chirurgie goed geproportioneerde) eigen lijf, want iedereen wil eruit zien zoals zij en ze denken dat dat gaat gebeuren met die plannen… Believe me: Ze zijn enkel uit op je centen. Geef een beetje meer uit en boek enkele sessies met een personal coach die je een plan quasi op maat kan aanbieden. Maar zelfs dan heb je nog niet de garantie dat je met een goeie coach te maken hebt…

Empowerment vs intimidatie

Ergens vorig jaar schreef ik al een post over een ‘collega’ die het nodig vond me te vernederen omdat ik volgens hem niet de fysieke eigenschappen had van een “echte” coach. Vorige week overkwam me iets soortgelijks met een andere coach. Deze keer wist de persoon volgens mij niet wie ik was (ik ben ook niet echt iemand, maar ik bedoel dat hij dacht dat ik een gewoon meisje was dat gewoon een beetje kwam sporten), want ik kwam gewoon zelf trainen in Basic Fit Sint-Amandsberg. Maar toch vond hij het nodig om mij te intimideren en zijn respect af te dwingen, zonder mij enig respect in ruil te tonen. Hoe gaan dat soort mensen dan om met hun cliënten? Een van de ergste dingen die ik zie in de fitness is dat coaches zich gedragen als beulen en hun slachtoffers uiterst moeilijke en niet uitgedachte circuits laten doen, gewoon om ze te doen zweten en ze moe te maken (want enkel dan hebben we goed getraind – NOT). Achteraf voelen ze zich slecht, want ze konden bijna niets en de coach heeft het eigenlijk ook niet echt genoeg uitgelegd… Niet iedereen weet wat er moet gebeuren als je zegt: “en nu 10 push ups”.

Wat ik doe is empoweren en de mensen uitdagen, zonder ze compleet uit te putten. Het is een fijne grens bewandelen, maar met veel aanmoediging lukt het de meeste mensen om een training te volbrengen en ze voelen zich altijd goed. Hun conditie verbetert, hun opmetingen zijn altijd zeer positief. De enkele mensen bij wie het me niet lukt om verandering teweeg te brengen, zijn de mensen die twee keer in de week bij mij komen trainen en dan thuis nog steeds te veel bewerkte voeding eten of de rest van de week nog niet aan 5000 stappen per dag komen…

Levensstijl vs quick fix

Fitness is een levensstijl en we gaan niet voor quick fixes en snel afvallen, zodat ik nadien kan pronken met foto’s om jou naar mijn business te lokken (wat veel coaches dus wel doen). En nog een laatste ding waar ik die kriebels van krijg (maar dat wisten jullie al): Herbalife en consorten, gekke diëten waarbij je geen koolhydraten meer mag eten en detox! Je lichaam heeft geen detox nodig, het is een detoxsysteem op zichzelf. Oké, keto heeft zijn waarde, maar is gewoon echt niet vol te houden voor de meeste mensen. En vervangshakes zitten vol suikers die niet enkel slecht voor je zijn, maar je er ook aan verslaafd maken… Slowly step away from the shake, eat some wholesome foods and smash it at the gym 😉 

gymfie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *