Waaraan moet je voldoen?

Iemand die een Gastric Bypass laat doen, mag dat uiteraard niet zomaar. Je moet je laten doorverwijzen door een dokter en nadien komt er nog heel wat bij kijken voor je officieel onder het mes mag. De meeste dingen die ik in deze post bespreek, zullen gelden voor iedereen, maar natuurlijk heeft iedere dokter zijn modus operandi. Als het dus bij jou een beetje anders verliep, laat het dan weten in de reacties.

Ik kwam zelf met het idee bij mijn dokter, die er weigerachtig tegenover stond omwille van mijn leeftijd, maar vaak zal het de huisarts zijn die de eerste keer het idee opwerpt. Nadien kan je een afspraak maken bij een specialist. Die bepaalt of je wel in aanmerking komt voor een GBP.

Wat zijn de voorwaarden?

Je moet uiteraard 18 jaar zijn. Het wordt ook gedaan bij jongeren, maar enkel in extreme omstandigheden.

Je BMI is boven de 40 (morbide obees) of boven de 30 met gezondheidsproblemen zoals diabetes en slaap-apneu. Ik had een BMI van 49.

Je kan aantonen dat je meer dan éénmalig hebt geprobeerd om op eigen krachten af te vallen. Ik heb alles gedaan: Van weightwatchers tot shakes tot crashdiëten en sporten. Als 16-jarige ging ik al naar de diëtiste.

Na je eerste afspraak wordt je maag onderzocht en er wordt een bloedafname gedaan. Als je dan goedgekeurd bent, moet je een dieet volgen. In mijn geval was dat een proteïnedieet. Op drie weken moest ik 10kg vermageren. Ze testen hiermee je motivatie en daarmee gaat er ook al wat vet op je lever weg, waardoor de chirurg een beter zicht heeft tijdens de kijkoperatie.

Een psycholoog onderzoekt of je wel om de juiste redenen geopereerd wil worden, of je wel een realistisch beeld hebt van de resultaten en of je de emotionele gevolgen aan zal kunnen. De psychologe sprak bijvoorbeeld met mij over jaloezie. Ze zei dat ik vriendinnen zou verliezen. Iets wat ik helemaal niet kon geloven, maar het bleek de waarheid te zijn… Ook veranderde het soort van mannelijke aandacht dat ik kreeg. Allemaal dingen die ik niet had zien aankomen en waar ze mij niet op hadden kunnen voorbereiden. Ik hoop dat ik jou, met mijn verhalen, mijn posts en mijn praktische uitleg wél kan voorbereiden en op weg kan helpen.

Laat me weten in de reacties wat jouw ervaringen zijn en hoe het proces naar aanleiding van de operatie bij jou verliep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *