Vitaminen en supplementen na een GBP

Na je Gastric Bypass zal je waarschijnlijk je leven lang vitaminen en supplementen moeten nemen. Bij het omleiden van een deel van je dunne darm, verlies je namelijk ook de bijhorende absorptie. Met andere woorden: Je neemt minder voedingsstoffen uit je eten op. Bovendien kan je veel minder eten dan vroeger, dus je krijgt minder voedingsstoffen binnen. Dat moet gecompenseerd worden.

Ik neem zelf de vitaminepreparaten van ProWell, aangeraden door mijn dokter. Het zijn grote pillen met een poedertje. Van de multivitaminen neem ik drie pilletjes per dag. Ik neem ook B12. Die vitamine zorgt voornamelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van de zenuwen. Onbehandeld kan een tekort eraan leiden tot kortademigheid, vermoeidheid, hartkloppingen, tintelingen en emotionele problemen. Die vitamine wordt normaal gezien aangemaakt in de maag. Je kan dus wel raden waarom dat voor GBP-patiënten zo’n probleem is. Als je je extreem vermoeid voelt, ga dus zeker naar de dokter, want het kan zelfs zijn dat een vitaminepil niet voldoende is. Soms moet je een inspuiting krijgen met B12 om het tekort op te lossen.

Tot slot neem ik ook vitamine D. Die zorgt ervoor dat calcium uit onze voeding, gemakkelijker opgenomen wordt zodat je je sterke botten blijft behouden. Voornamelijk voor vrouwen is deze vitamine belangrijk. Je krijgt vitamine D ook binnen door veel zonlicht, maar voor GBP-patiënten is het nodig om het voor alle zekerheid bij te nemen.

De vitaminen houden je sterk, want als je ermee zou stoppen, kan je gemakkelijker ziek worden. Mensen met een Gastric Bypass hebben namelijk minder reserves en een veel lager immuunsysteem. Ik ben zelf bijna iedere maand ziek, maar ik merk dat sinds ik meer ben beginnen sporten, het ook beter met mijn immuunsysteem gaat.

Heb je nog vragen over mijn vitaminen of over de gevolgen van een Gastric Bypass? Laat het weten in de reacties!

2 Antwoorden op “Vitaminen en supplementen na een GBP”

  1. Ik heb momentheel geen last van bijwerkingen want ik ben ook patiënt van een GBP soms wel buikpijn en ik neem ook vitaminen in 1 maal per dag en die vitaminen noemen barinutrics kauwtabletten smaakt niet lekker en ik ga binnenkort Zwemmen Wandelen Fitnessen maar wanneer mag ik die sporten uitvoeren of moet ik het vragen aan mijn diëtist

    1. Hej Wendy. Ik had in het begin ook die kauwtabletten, vreselijk. Na enkele maanden mag je overstappen naar gewone vitaminen (in overleg met je arts). Heel goed dat je van plan bent om te sporten, dat gaat je herstel en je afvalproces enkel maar bevorderen. In principe mag je na vier a vijf weken opnieuw lichte activiteiten doen zoals zwemmen en fietsen. Wandelen zou ik zo snel mogelijk al beginnen doen: iedere dag het blokje om is heel goed voor je! Natuurlijk ken ik je persoonlijke situatie niet en weet ik niet of je gezondheidsproblemen hebt, dus ga even naar je huisarts als je zeker wil zijn. Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *