Vier jaar na de GBP

Dit bericht zou eigenlijk al drie weken geleden geschreven en gepubliceerd moeten geweest zijn… 7 april 2016 liet ik de gastric bypass uitvoeren. Vier jaar en drie weken geleden dus. Ik schrijf dit bericht op mijn terras in de avondzon. Wat heeft moeder aarde ons een geschenk gegeven tijdens deze lockdown! Hoeveel malen erger zou het geweest zijn als het 3 graden zou geweest zijn met regen… Soit ik dwaal af, iets wat ik al drie weken aan het doen ben, want ook al wil ik dit langs de ene kant delen, langs de andere kant ook écht niet…

In januari 2016 hakte ik de knoop door en liet me door mijn huisarts doorverwijzen naar een specialist. Midden maart zat ik voor dr Defoort. Als zij het niet zou doen, zou iemand anders het wel doen, dacht ik. Ze deed het. Ik moest wel nog een proteïnedieet volgen. Ik had drie weken om 10kg af te vallen. Geen inloopperiode, geen laatste vette maaltijd, nope… Directemundo moest ik aan de bak. De dag nadien kreeg ik mijn zakjes voeding met een handleiding. Voor iemand die, na allerlei soorten diëten en supplementen uitgeprobeerd te hebben (ja Weight Watchers en Herbalife, ik kijk naar jullie and I judge you!!!), was dat wel weer wat veel nadenken over eten. HA! Als ik daar nu op terugkijk lach ik mezelf uit eerlijk waar…

“Er zijn enkele dingen die ik nooit verwacht had, vier jaar na de Gastric Bypass…”

“Ik kan echt weinig empathie opbrengen voor mijn vriendin die graag een gastric bypass wil laten doen”, kreeg ik overlaatst in mijn dm’s op Instagram. Als eerste reactie had ik zoiets van woow, een gastric bypass is een van de beste dingen die ik besloten heb in mijn leven, maar achteraf bezien… Wat als ik in 2016 geweten had wat ik nu wist… Zou ik het nog laten doen?

Kortweg is het antwoord “ja”. Volmondig. Ik veranderde er mijn leven door, ik werd opnieuw gezond, ik ontdekte mijn passie, kreeg meer zelfvertrouwen en werd een #bossbabe. Maar, maar… maar… er zijn enkele dingen die ik niet verwacht had, nu vier jaar na de GBP…

vier jaar na GBP

Calorie deficit

Na dus talloze kilo’s af te vallen (forever gratefull), is het erg moeilijk om mijn maintenance calories te berekenen… Kijk, enkele maanden tot een jaar lang ben je verplicht om maar enkele honderden kcal te eten. Gevolg: Supersnel gewichtsverlies en verandering van gewoontes, top. Gevolg op lange termijn: Metabolisme naar de kloten. Wat ik wil bereiken met mijn clienten is dat zij zoveel mogelijk spiermassa aanmaken zodat ze met ‘zoveel mogelijk’ kcal nog steeds kunnen afvallen. You feel me… We eten allemaal graag en veel… Dus het doel is om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk kan eten en toch kan afvallen. Wel, een GBP veroorzaakt bijna het omgekeerde… Je eet zo weinig kcal dat het nadien moeilijk wordt om opnieuw af te vallen. FML. En als je niet weet wat de volgende stap is (reverse dieting) ben je een vogel voor de kat.

Na bijna twee jaar van uitsluitend gewichtsverlies (dus natuurlijk ook verlies in spiermassa), kwam ik bij de wereld van weightlifting… Zalig vond ik het van mezelf uit te dagen en sterker te worden. Toen plots opeens ik meer kcal nodig had om meer spiermassa aan te maken. Dus ik moest terug meer eten. Langzaam begon ik aan te komen. Eerst enkel spiermassa en toen ging plots mijn vetmassa ook omhoog. Building muscles makes you hungry y’all…

spiermassa

Spiertjes

Een doel waar we dus allemaal naar zouden moeten streven om lang gezond te blijven is: Zo laag mogelijke vetmassa en een zo hoog mogelijke spiermassa voor jouw gewicht. Dat zijn drie dingen in één: Vetmassa kwijtraken en spiermassa opbouwen om vervolgens kg’s kwijt te geraken. Can it be more difficult… Nee, eigenlijk niet… En iedere coach die zegt dat dit gemakkelijk is, heeft het zelf nooit meegemaakt… Het is héél moeilijk om dit te bekomen, zeker als je zoals mij (en iedereen die ooit met over- of ondergewicht te maken gehad heeft) een minder goed eetpatroon en copingskills (aka: troosteten) hebt.

Spiermassa aanmaken vergt een calorie surplus. Vetverlies vraagt een calorie deficit. Als beginner in fitness en weightlifting gaan beiden bijna automatisch, top dus. Maar rol je er, zoals mij, een beetje in en weet je in die prachtige eerste maanden van spiermassa aanmaak en vetmassa afbreek niet genoeg, verkwist je die maanden. Daarom is het zo belangrijk om eerst iemand onder de arm te nemen die weet waaraan en waaraf, of op zijn minst een plan te volgen dat jou kan begeleiden. Maar spreek je met een coach die het allemaal gemakkelijker doet lijken, je gevoelens minimaliseert en zegt dat je ‘gewoon moet doorbijten’ als je pijn hebt of je je zwak voelt… Walk away… Fast!

“Het moeilijkste was niet het afvallen op zich, en dat was al behoorlijk moeilijk…”

Oké, dat werd allemaal even een beetje technisch en wees eerlijk: Je bent hier om mijn mening over de gastric bypass te weten te komen. Wel, voor mezelf zou ik het nooit nooit anders willen gehad hebben. Die beslissing bracht mij waar ik nu ben. Maar zou ik, nu ik weet wat ik weet, het anderen aanraden? Wel, mijn filosofie blijft om je leven ten goede te veranderen (#readyforchange), wat je daarvoor ook nodig hebt. Zo lang het duurzaam is en je je goed voelt bij de beslissing: doen! Maar eigenlijk wil ik dat mensen het niet nodig hebben. Ik wil mensen genoeg aanleren over eten, hun copingmechanismen, hun innerlijke strijd en gewoontes dat ze ervan weg kunnen blijven, want… Het moeilijkste is niet het afvallen op zich (en dat was al behoorlijk moeilijk), het moeilijkste zal worden om het aan te houden en te doen blijven werken…

bent over row

10 %

Dat is wat je gewoonlijk terug bijkomt binnen de 5 jaar na de gastric bypass. Ik val onder dat percentage mensen, ook al had ik mezelf dus voorgenomen dat ik niet opnieuw ging bijkomen. In mijn geval was dat dus 7kg. Desondanks dat ik bezig ben met calorieën tellen, fitness en mijn kennis over spiermassa opbouwen oneindig is (oké dat is overdreven, maar toch…). Mijn vetpercentage is nog steeds redelijk laag voor mijn gewicht (al zullen we zien na corona… Als ik terug naar mijn diëtiste mag, krijgen jullie de details ook!) en ik ben buitengewoon gespierd voor een vrouw van mijn leeftijd. Dus eigenlijk stoort mij dat gewicht op de weegschaal niet, bovenal niet omdat je het niet ziet. En toch heb je schrik voor die slippery slope

“Als je 130kg weegt, sta je er niet bij stil hoeveel 7kg is eens je 67kg weegt…”

Ik ben ergens teleurgesteld dat ik dit niet op voorhand wist. Ze vertelden mij wel van die 10%, maar als je meer dan 130kg weegt, sta je er niet bij stil wat 7kg zal betekenen als je 67kg weegt… Jammer dat ik dat niet wist. Van dat calorie deficit. Van die spiermassa… Jammer genoeg was er vier à vijf jaar geleden veel minder gekend (in België) over dat onderwerp. Of toch bij vrouwen. Daarom wil ik er zijn. Als bron van info over de Gastric Bypass, want nog steeds sta ik hierachter als dit iemand zijn leven kan veranderen of misschien zelfs kan redden. Als bron van info over fitness en voeding. Voeding om af te vallen, maar ook voeding om spiermassa aan te maken. Als bron om het jou niet moeilijker te maken dan is zou moeten zijn (zoals zoveel #fitstagrammers en personal trainers proberen te doen zodat jij je dan voor ongelofelijke prijzen bij hen aansluit), maar ook niet om jouw gevoelens van ‘dit is niet gemakkelijk’ te minimaliseren. Het is een dun koord. En alsof ik nooit 135kg heb gewogen zonder enige vorm van coördinatie, balanceer ik daar toch redelijk flink op, denk ik 😉

balans

 

6 Antwoorden op “Vier jaar na de GBP”

  1. Hallo,

    Ik ben pas begonnen aan het proteïnedieet. Heb het erg moeilijk.
    Zou wel graag jou ervaring gebruiken om zo veel mogelijk spiermassa te houden

    1. Hej Kristof! Ik zou zo snel mogelijk beginnen met krachttraining in de bouwen in je routine en dan gaat het wel oké zijn, ik was een beetje te laat hiermee… ik was zelf zoekende nog. Ik wil mijn ervaring gebruiken zodat andere mensen niet zoals ik moeten zoeken naar alles!! Je kan eens kijken bij mijn workoutplannen eventueel! Succes ermee ☺️

  2. Hey Leen!
    Wat ik me afvraag: met een bypass neem je minder op dan gemiddeld. Ik vraag me af hoe je een cal deficit kan bereken met bypass. Werken de formules voor ‘normale’ magen wel voor ons?

    1. Hej Geena,
      Dankuwel voor je interessante vraag!
      Een formule gebruiken voor je calorieën te berekenen is sowieso niet optimaal en geeft maar een ‘ballpark’. Dat kan (zeker in ons geval) er zo maar eventjes 500 kcal naast zitten. Met cliënten en voor mezelf bestudeer ik eerst een aantal weken de huidige eetgewoontes en calorieën om op basis daarvan een deficit te berekenen 🙂 Als je daar graag meer over wil weten en daarin begeleid wil worden, kan je eventueel online coaching overwegen.
      Groetjes,
      Leen

  3. Ik vraag me af door die malabsorptie hoeveel kcal je niet opneemt, weet niet goed wat ik er mij moet bij voorstellen… is dit bijvoorbeeld van 1500 kcal maar een 1200 kcal dan of is dat miniem?

    Ik wil graag een undo laten doen door te weinig vitamine inname, maar ik struggle met boefkicken waardoor in sommige dagen wel 3000-4000 kcal opeet maar ik verschiet er altijd van dat ik maar miniem bijkom na zo n slechte dagen.

    1. Hej Silke,
      Die malabsorptie is moeilijk in te schatten. Dat kan echt wel op enkele 100 kcal aankomen. Weet dat je niet veel bijkomt van enkele 1000’en calorieën, maar dat het moet gaan over een langere periode meer opnemen dan je verbruikt. Het kan zijn omdat je afgevallen bent dat je ook actiever bent en dat je meer voeding nodig hebt dan je aanvankelijk dacht. Indien je je GBP laat ongedaan maken (en ik neem aan dat dat op doktersadvies is en dat extra vitaminen niet helpen bij jou) zou ik echt aanraden je te laten begeleiden door een diëtiste en krachttraining te doen onder begeleiding. Dit is heel ingrijpend.
      Lieve groeten,
      Leen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *