Slapen

Je moet geen wetenschapper zijn om te weten dat slapen erg belangrijk is. Het houdt ons fit (mentaal en fysiek), onze hormonen blijven in balans en we controleren ons gewicht. Want van weinig slapen kàn je zwaarder worden. Ik slaap zelf niet genoeg en ga deze week een experiment aan om vroeger onder de wol te kruipen.

Ik heb zoveel te doen iedere dag en ’s ochtends gaat de wekker in ons huis al vroeg. Ik kruip laat in bed en moet vroeg opstaan, waardoor ik dikwijls maar 6u slaap. Op zich kan ik daar best mee leven: Ik ben altijd fit en blijf energie hebben, ook al sliep ik die nacht niet de 7 à 9 uur die je zogezegd nodig hebt. Niet iedereen valt binnen die categorie (en ik ben waarschijnlijk iemand die gewoon minder slaap nodig heeft), maar toch wil ik mezelf leren om vroeger in bed te kruipen. Vroeger te stoppen met die mallemolen (mijn hoofd) te laten draaien. Meer ontspanning en meer zelfzorg. En er is ook nog een ander voordeel…

sporten als je ziek bent

Mensen die weinig slapen, hebben vaker overgewicht. Dat wijzen verschillende studies uit. Je lichaam heeft energie nodig en zal, bij een slaaptekort, meer suikers (snelle koolhydraten) willen eten. Bovendien raken de hormonen die ons gewicht regelen ook uit balans. Het zou leuk zijn om te zien wat het met mij doet als ik de gewenste 8u per nacht bereik.

Experiment

Gisteren (zondag 7 juli) ben ik begonnen met vóór 12u in bed te kruipen en ik ga deze week iedere dag 5 à 10 minuten eerder naar bed. Zo zal mijn nieuwe bedtijd op het einde 22u45 à 23u worden, waardoor ik 7,5 à 8u slaap zou moeten krijgen.

Tegelijkertijd ga ik een écht ‘slaapritueel’ invoeren. De omstandigheden waarin je gaat slapen, moeten namelijk ook goed zijn. Nu ben ik bezig met het huishouden, denk ik na over nieuwe blogberichten, zit ik op mijn Instagram te tokkelen terwijl ik tv kijk en bij wijze van spreken bijna in slaap val in de zetel. Ik zal jullie op het einde van de week hierover updaten.

slapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *