SAD

Na mijn post over het SAD-syndroom, kreeg ik enkele reacties via instagram van mensen die helemaal niet wisten dat het iets “echt” was. Ja, Seasonal Affective Disorder is een ding en is iets wat serieus genomen moet worden. Je moet dit niet alleen doormaken, zoek hulp en laat je niet afwimpelen. In deze blogpost lees je wat ik doe om mezelf beter te voelen tijdens deze sombere korte, dagen.

hot yoga

Je hebt mensen die houden van de lekker frisse winterlucht en die ervan genieten de regen te horen tikken tegen de ramen. Vroeger was ik ook iemand die beter tegen de koude kon dan tegen de hitte. Maar sinds ik zoveel afgevallen ben en minder ‘isolatie’ heb, heb ik er ieder jaar last van. Al is het meer dan niet tegen de koude kunnen en kan mijn burn out er ook wel iets mee te maken hebben… Drie jaar geleden stopte ik met werken als freelance journalist en was ik drie maanden thuis. Om financiële redenen (ik had net een huis gekocht yo) moest ik wel terug beginnen werken en begon ik bij Hunkemöller. Enkele maanden nadien begon de winter en had ik het voor het eerst. Ik vluchtte naar Fuerteventura en doe dat nu iedere keer dat ik het moeilijk heb. Dit jaar begon ik met een nieuwe job en spaar ik voor een grotere reis, dus kan het er niet af en zal ik toch moeten doorspartelen tot in januari.

Wat is SAD?

Simpel gezegd zijn het de Seasonal Blues. Met het korten van de dagen voel je je futloos en moe. Je hoeft nu niet direct ongerust te zijn dat je hiermee kampt als je af en toe eens een sombere dag hebt, dat is helemaal normaal. Dat hebben veel mensen, maar mensen die SAD hebben krijgen nog meer symptomen erbij: Weinig plezier in de dingen, zwartdenken, slaapproblemen en overslapen, concentratieproblemen, snel geagiteerd en overweldigd zijn, cravings en gewichtstoename. Sommige mensen krijgen SAD net tijdens de lente en dan kan het net zijn dat je geen eetlust meer hebt en weinig slaapt.

SAD wordt veroorzaakt door enkele dingen: De dagen zijn korter en donkerder, waardoor je interne klok een beetje in de war geraakt. Vitamine D kan laag komen te staan, waardoor je je futlozer voelt en je melatonine is vaak ook uit balans.

slecht weer

Wat kan je doen om je beter te voelen?

Voor je grijpt naar medicatie, kan je beter eerst enkele andere zaken aanpakken. Dit is wat ik doe om mij beter te voelen:

  • Praat erover thuis: Hoe beter mensen weten waar je mee dealt, hoe gemakkelijker ze ermee om kunnen.
  • Maak een afspraak bij de dokter of psycholoog. Zij kunnen je adviseren over jouw persoonlijke situatie.
  • Als je kan: ga naar de zon! Plan je vakantie in de winter. Zo heb je iets om naar uit te kijken, krijg je extra zonlicht binnen en kom je even op adem.
  • Vitamines: Multivitamines en vitamine D en B12 zijn heel belangrijk. Laat je eerst even testen bij de dokter of je ze wel nodig hebt en laat weten hoe je je voelt. Als ze dan zien dat je vit D aan het begin van de winter al aan de lage kant is (zonder al té laag te zijn), kan je best al preventief beginnen met een vitaminekuur.
  • Kom buiten, ook al is het schijtweer. Hoe meer ‘zon’licht, hoe beter. Vroeger ging ik wel eens onder de zonnebank, maar zoals we nu weten is  dat eigenlijk not done.
  • Doe dingen die je blij maken. Neem iedere dag een momentje voor jezelf en doe iets dat je trots of blij maakt.
  • Natuurlijk ga ik het zeggen: Sporten! Sporten! Sporten! Ga weg uit dat hoofd en vind terug verbinding met je lichaam.

“Food is the most abused anxiety drug. Exercise is the most underutilized antidepressant.”

homeworkout

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *