Run, bitch, run

“Lopen is dé beste manier om een goeie conditie te krijgen en af te vallen.” Je hoort en leest het overal. Ze hebben geen ongelijk: Lange duurlopen met geen al te hoge hartslag zijn de beste manier om snel veel calorieën kwijt te geraken, maar je moet het ook wel plezant vinden, want anders haak je ook snel af. Ik ben iemand die heel graag sport, maar om te gaan lopen, sta ik echt niet vroeger op. Mijn relatie met lopen is altijd een beetje moeilijk geweest, zelfs nu nog. Tientallen keren probeerde ik Start to Run, maar haakte al vroeg af en de laatste keer dat ik de vijf kilometer bereikt had, ben ik gewoon gestopt.

Foto’s: Sare Vander Meirsch

De meeste mensen die kilo’s kwijt moeten, lopen nu eenmaal niet graag. Want lopen is echt hatelijk als je te zwaar bent, mensen onderschatten hoe moeilijk het is om al die extra kilo’s mee te zeulen. Het is niet enkel niet leuk, maar zelfs gevaarlijk voor gewrichten en botten. Opletten dus en ga eerst eens naar je dokter voor je wil beginnen met lopen (of een andere intensieve sport for that matter).

Nadat ik de eerste 50kg afgevallen was, ben ik opnieuw begonnen met lopen en omdat mijn conditie al redelijk goed was, kon ik vanzelf al meer dan vijf kilometer lopen. Eventjes speelde de gedachte aan de 10 miles in mijn hoofd. Ik ging lopen met hartslagmonitor en hield bij hoe snel ik hoeveel kilometer kon afleggen. Maar op een gegeven moment werd de druk die ik op mezelf legde om iedere keer beter en sneller of langer te lopen, te veel.

lopen in het bos

Begrijp me niet verkeerd, loopapps en horloges zijn niet slecht en kunnen beginners echt heel goed op weg helpen (ik bespreek onderaan het artikel de vijf beste apps). Ook als je graag wél op de hoogte bent van jouw snelheid, aantal kilometers, etc. zijn die apps heel goed, maar voor mij en vele anderen werkt het beter om gewoon naar je lichaam te luisteren. Ga de baan op of het bos in en laat je eens goed gaan: trek spurtjes na een zware dag op het werk of loop losjes als je last hebt van spierpijn na de laatste legday. En denk eraan: Het is altijd beter om wél te gaan lopen (ook al is het maar 15 min of heel traag of met tussenpozen), dan om niét te gaan lopen. Dus run, bitch, run 😉

Naked Run

Een nieuwe trend is het ‘naakt lopen’. Zonder gsm, zonder horloge… En zelfs zonder muziek! En voor mij is dat super: Je bent in gedachten verzonken, maar kan nog wel op het verkeer letten. Je gedachten komen voorbij aan een sneltempo en je verwerkt dingen zonder dat je het beseft. Ook mijn beste ideeën komen boven als ik aan het lopen ben zonder iets dat mij kan afleiden.

Natuurlijk, met muziek heb je wel meer afleiding van het lopen. Dus als jij het wél nodig hebt, zou ik dat wel doen. Het doel is om het voor jezelf fun en gezond te houden. Overdoe jezelf dus niet en let op dat je tijdens je loopje diep inademt door je neus en uit door je mond.

De vijf beste apps

Start to run

Ik sprak er al over en we moeten het wiel niet opnieuw proberen uitvinden: niets kan op tegen Start to run. Zowel voor beginners als voor gevorderden, heeft deze app uitstekende loopschema’s. Het feit dat je aangemoedigd wordt door de zoete stem van Evy, is ook leuk.

Strava

Met Strava kan je niet enkel je eigen statistieken bijhouden, maar die ook vergelijken met andere sporters. Iedere maand is er een andere challenge en je kan hem ook gebruiken om de leukste looproutes uit te stippelen.

Runkeeper

Concrete doelen vooropstellen, een loopagenda bijhouden,… Runkeeper is een loopcoach die je in je zak kan steken.

Runtastic

Met deze loopapp kan je al je gegevens bijhouden, maar als je het écht interessant wil maken voor jezelf en afleiding wil tijdens het lopen, kan je ook de Story-run functie gebruiken: Een podcast met een verhaal dat je beter doet lopen.

Zombies, run

Over verhaaltjes gesproken: De Zombie run app doet jou op heel geloofwaardige wijze geloven dat je achternagezeten wordt door Zombies. Als jij de zombies kan ontkomen, win jij jouw missie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *