Perfect?

Ik merk het maar al te vaak: Mensen starten bij mij met (online) coaching of nemen een workoutplan en sturen mij de gekste vragen door. Ze overthinken duidelijk het hele gedoe of ze beginnen halsoverkop zelf dingen uit te zoeken en de meest ingewikkelde kookboeken te kopen. En geloof mij: That is the best way to set yourself up for failure… Ik heb het zelf talloze keren gedaan en ik heb het nu ook al verschillende keren gezien en gehoord. Perfectie is de vijand van vooruitgang. Lees dat opnieuw. En lees dan de rest van mijn blogpost 😉

Eerst en vooral: Als je een workoutplan koopt of coaching neemt, heb je de allergrootste stap al gezet. Dikke proficiat! Het is niet gemakkelijk om hulp te gaan zoeken en die tijd (en centen) te investeren in jezelf. Ik ben enorm blij dat steeds meer mensen vinden dat ze het waard zijn om goed voor zichzelf te zorgen. Het kan zijn dat je dan plotseling superenthousiast bent en vanalles tegelijkertijd wil proberen. Je wil namelijk geen tijd meer verliezen en zo snel mogelijk je doelen bereiken. Dus neem je info uit verschillende hoeken. Je koopt dure kookboeken met ingewikkelde gezonde recepten. Na een tijdje merk je dat het toch niet zo snel gaat, of je hebt te veel geschrapt uit je ‘dieet’ en na één slip-up denk je: “Tis nu toch al om zeep.” Op die manier ontstaat dat jojo-en en op die manier lukt het keer op keer niet om je doelen te bereiken. Herkenbaar? I know right ?

Daarom lijstte ik hier enkele tips op. Print deze blogpost af, plak op je koelkast of boven je computer en lees en herlees. Ik meen het!

Iets is beter dan niets

What else to say… Voor je een coach zocht, was je niet echt met iets bezig. Of toch niet consequent? Is dan een personal coach of een workoutplan met progressive overload nemen niet exponentieel beter? Ik denk het wel 😉 Stop met random workouts te doen via youtube of instagram en zorg ervoor dat je op één of andere manier een plan hebt. Lieg jezelf niets voor en probeer regelmatiger te sporten. Kan je maar een half uur sporten omdat je geen tijd hebt? Iets is beter dan niets, dus niet overthinken. Kan je helemaal niet sporten, maar wel gezond eten op tafel zetten? Super!

Implementeer voorzichtig en verander niet te veel tegelijkertijd

Je begint met iets nieuw. Je lichaam is dit niet gewend. Probeer niet meteen alle aspecten van je leven aan te passen, maar bouw gradueel op. Krijg je voedingstips, implementeer er dan één of twee en begin met je workoutplan. Natuurlijk gaan je hoofd en lichaam tegenwerken, van nature zijn we tegen verandering. Daarom duurt het enkele weken tot maanden voor nieuwe gewoontes vanzelfsprekend worden.

Trust and love the process

Als je coaching neemt, vertrouw dan dat de coach weet waar hij of zij over spreekt. Ga geen workoutplannen combineren bvb. Er is een reden waarom een plan op een bepaalde manier opgesteld is. Overtraining, demotivatie,… het is een dingetje en iets waar je rekening mee moet houden. Er is een reden waarom een coach een bepaalde manier van werken aanhoudt. Vertrouw dus op het proces. Focus je niet te veel op je ultieme doel, want dat kan overweldigend zijn. Focus je op wat je dagelijks kan doen om je doel te bereiken. En geniet ervan. Geniet van je gezonde maaltijden, geniet van het sporten en verleg het doel van een esthetisch doel naar een perfomance doel. Beter worden in wat je doet. Iedere week gewichten verhogen. Iedere week harder en beter trainen en beter eten. Zo ga je vooruit!

Jij moet het nog altijd zelf doen

Als je een coach neemt is dat geen garantie voor succes! Whutttt? Een coach geeft je alles wat je nodig hebt om te slagen, maar hij of zij kan niet mee naar huis om te zien hoe je het tijdens je workouts doet. Hij of zij kan niet controleren wat jij in je mond steekt. Wees eerlijk tegen je coach en tegen jezelf!

You can’t fuck this up

Tenzij je jarenlang compleet opgeeft, you can’t fuck it up man! Eén of twee dagen off track… So what… Je hebt je hele leven lang om je leven te beteren en fit en gezond te zijn. Het is fout om te denken: “nu ga ik twee maanden zwaar diëten en sporten en dan zal ik mijn doel bereiken” En wat nadien? Als je fit wil zijn en blijven heb je je hele leven nog. Zoals één van mijn favoriete youtubers altijd zegt: “You can’t fuck this up” – Jordan Syatt Is dat niet enorm empowering? In mijn ogen wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *