Over overeten

Paasweekend… Héhé… Meer dan andere jaren, was Pasen dit jaar één groot feest… Voor mijn maag dan toch. Alcohol, chocolade, pistolets, alcohol (verdiende een tweede keer vermelding),… Zaterdag had ik zoveel gegeten dat ik zelfs niet goed was… Maar wat moet je nu eigenlijk doen na zo’n weekend van indulgence en overdaad? En wat moet je doen als dit soort weekenden voor jou schering en inslag zijn en je jezelf systematisch overeet?

Je weet wel. Je zit op restaurant en je wil dat lekkere/dure voedsel niet laten liggen. Of je bent uitgenodigd bij de oma en eet drie stukken taart. Of oeps… Je hebt voor de tv net een heel pak chips op. Als het enkele keren voorvalt op korte tijd, kan je je schuldig beginnen voelen. Op reis, tijdens de feestdagen,… Het is moeilijk om aan al dat lekkers te weerstaan. Maar wat kan je daar nu aan doen?

unhealthy

Niets! 

Het is nu al gebeurd, het is niets om je schuldig over te voelen. Hopelijk heb je er wél van genoten. Ik ben een sterke voorstander van een healthy lifestyle waarin dit soort dingen af en toe moeten kunnen. Let wel… Af en toe! Als je merkt dat je vaak aan het binge-eaten slaat en je dat kan koppelen aan bepaalde situaties in je leven, dan is er misschien meer aan de hand. Probeer mindfull te eten en je altijd bewust te zijn van wat je eet, hoeveel je eet en (als het iets ongezond is) of je daar nu écht zin in hebt en beter van zal worden. Ik doe ook op die manier mijn boodschappen en kan zo aan de meeste verleidingen ontkomen 😉 Het duurt wel een belachelijk lange tijd voor ik op restaurant gekozen heb wat ik wil eten!

Er zijn wel enkele dingen die je absoluut NIET mag doen:

Cardio cardio cardio

Je moet echt geen uren cardio gaan zitten doen in de gym om de calorieën terug kwijt te spelen, zo werkt het niet (helemaal). Cardio is leuk (yes I said it), maar moet je meer zien als recovery of aanvulling op je training en om op langere termijn gewicht te verliezen. Je traint wél je hartspier, je zweet en er komen endorfines in je lijf. Allemaal top dus, en ook goeie redenen om te gaan zweten, maar je kan niets ‘inhalen’. Hervat gewoon je trainingen zoals gewoon en alles komt goed. En FYI: Trainen met een kater is echt uit den boze!

cardio

Minder eten

Ook deze manier van compenseren is uit den boze: Detoxen, soepdiëten, caloriearm,… Onzin. Jezelf uithongeren gaat enkel zorgen voor meer cravings. Luister naar je lichaam: Het kan zijn dat je de dag na een feest ook echt minder honger en zin hebt in eten. Dan mag je gerust een dagje rustiger aan doen, maar geef je lichaam wel wat het nodig heeft. Eet licht verteerbaar en voedzame maaltijden. Je kan op mijn blog alvast veel voorbeelden vinden.

Bewustwording

Wees je ervan bewust: Je hebt overdreven. Laat het niet te vaak gebeuren en probeer manieren te vinden om het jezelf gemakkelijker te maken: Eet altijd uit hetzelfde (kleinere) bord of kommetje en neem een pauze voor je opnieuw opschept. Zo weet je zeker of je klaar was met eten of niet. En trouwens: Waarschijnlijk ben je dat wel na één keer opscheppen… Natuurlijk bestaat de kans dat je jezelf opnieuw zal overeten. Wees jezelf daarvan bewust en wees niet te streng voor jezelf.

SLaatjes

De kans is klein dat je op twee dagen écht twee kg bent bijgekomen. Je hebt misschien wat meer zout gegeten waardoor je water vasthoudt. Drink wat meer water (en doe er wat gember en citroen bij), hou je maaltijden gezond en maak je niet te veel zorgen. Helpen mij tips of heb je zelf nog andere tips? Laat het weten in de comments!

Eén antwoord op “Over overeten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *