Ochtendroutine

Je kent het wel: Je hebt je overslapen en je moet de hele ochtend rushen om alles gedaan te krijgen. Zonder ontbijt en met zweetsnor ben je wel op tijd op het werk, maar je voelt je de hele dag miserabel. Omdat je je lichtjes misselijk voelt na het eten van dat gigantische broodje (omdat je weeral niet gemealprepped hebt) en je je sportbh vergeten bent, skip je ’s avonds de gym en ga je thuis in de zetel een beetje zitten mokken. Morgen beter. Of dit weekend. Of volgende week. Voorkom die negatieve spiraal dankzij mijn toptips voor een goed begin van de dag!

ochtendstond

De avond ervoor

Natuurlijk begint een goede ochtend met een goede routine de avond ervoor. Hier zal ik ook wel eens uitgebreider een bericht over maken, maar het belangrijkste wat je moet onthouden voor een goede ochtendroutine is: Be prepared! ’s Avonds leg ik klaar welke kleren ik ga aandoen en als ik naar de fitness ga rechtstreeks na het werk, maak ik mijn sportzak ook al. Ik zorg ervoor dat mijn ontbijt en mijn eten voor op het werk ook al klaar ligt. ’s Avonds kan je echt je tijd nemen, zodat je niets vergeet.

kledij klaarleggen

Snoozen

Mijn gezonde ochtendroutine start met snoozen. Wat? Was dat niet het ongezondste wat er bestaat? Niet als je het goed doet! Mijn eerste wekker gaat af om 6u30. Even staar ik voor mij uit laat mijn lichaam rustig wakker worden. Ik geeuw, ik rek mij uit en ik denk aan hoe mijn dag eruit zal zien. Wat moet ik allemaal doen? Waar kijk ik naar uit? Mijn hoofd wordt zachtjes wakker. Om 6u35 gaat mijn tweede wekker. Het zijn trouwens polswekkers op mijn AppleWatch, dus die trillen alleen maar waardoor je niet schrikt. Ik ga op de rand van mijn bed zitten en doe mobiliteitsoefeningen. Ik rek en strek mijn spieren en maak mijn lijf zachtjes wakker. Ik doe een zonnegroet of twee en dan ben ik helemaal klaar om aan de dag te beginnen. Om 6u40 gaat mijn derde wekker en dan is het tijd om naar beneden te gaan.

affirmations

Affirmations

Iedere dag denk ik na over wat ik goed heb gedaan, wat ik wil doen in de toekomst en welke dingen ik leuk vind aan mezelf. Ik doe dat voor de spiegel. Ik bekijk mezelf van top tot teen en probeer drie dingen aan te halen waar ik trots op ben. Ik maak mezelf klaar (met een beetje make-up) en ik ben klaar om te vertrekken, maar eerst:

Water

Je MOET geen gigantisch ontbijt met spek en eieren nemen als je geen honger hebt, maar ik raad wel aan om zeker en vast iets te drinken. Het is begrijpelijk dat je geen puur plat water kan drinken op de nuchtere maag, er bestaat weinig meer misselijkmakend voor mij dan dat. Je kan water met een beetje citroen drinken of thee. Wat ik altijd doe is een lekker kopje muntthee zetten. Munt is zoet genoeg dat je geen suikers nodig hebt en zo blijf je nog even nuchter om eventueel volgend puntje te doen.

thee

Cardio

Als je hiervoor geen tijd hebt, no biggie, maar wat ik graag doe is nuchtere cardio. Ik voel mij als herboren als ik naar het werk gefietst heb. Je hebt enkele calorieën verbrandt en je lichaam kreeg (weeral) een kickstart! Ik vertrek rond 7u20 naar het werk. Als je geen tijd hebt voor een uitgebreide cardiosessie of je moet met de auto naar het werk, probeer dan gewoon enkele jumping jacks of high knees te doen. Genoeg om je hartslag even te laten stijgen, maar niet zo intensief dat je helemaal in het zweet staat.

Ontbijt

Zoals ik al zei, MOET zeer vroeg ontbijten niet per se, maar ik zou toch aanraden om in de loop van de voormiddag al iets te eten. Ik eet mijn yoghurt of Skyr met rood fruit en gepofte spelt of havermout als ik op het werk aankom. In de loop van de voormiddag eet ik nog toast, een rijstwafel of een appel.

IMG_20170503_103428

The key tot een gezonde(re) levensstijl is routine. Doe iets gedurende 21 dagen en het wordt een gewoonte. Met een goede ochtendroutine kan je met meer rust aan de dag beginnen en ben je voorbereid. Ik zeg trouwens niet dat iedereen mijn routine moet volgen. Het is enkel een voorbeeld van hoe ik ervoor zorg dat ik mij de hele dag fris voel. Hoe start jij je dag? Eerder chaotisch? Of heb jij ook goede enkele goede gewoontes? Let me know in de comments 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *