Mythes over eten ontkracht

Zoals de meeste lezers en volgers wel weten, krijg ik het op mijn heupen van skinny tea en vervangmaaltijden. En zo zijn er nog enkele mythes over eten die opgedrongen worden waardoor mensen op den duur helemaal niet meer weten wat nog wel en wat niet kan. Resultaat: Nog meer overgewicht, want: inconsequente eetgewoontes. Spoiler alert: Gezonde eetgewoontes gaat over gewoon effe lekker normaal doen joh. Van niets te veel, evenwichtigheid en vooral eetgewoontes die je kan volhouden.

asperges met zalm

Laat eten maakt je dik

Er wordt wel eens gezegd dat je, als je na 20u eet, je voedsel opgeslaan zal worden als vet. Dat is niet waar. Wat wel waar is, is dat je bepaalde voedingsstoffen niet meer echt nodig hebt. Je lichaam heeft constante energie nodig, ook als je in de zetel ligt te ‘vegeteren’. Dat heet het BMR. Waar het over gaat is die onnodige overspoeling van koolhydraten en transvetten in ons systeem in de vorm van chips en koekjes. Het gaat dus niet om wanneer je eet, maar wàt je eet. Ben je altijd laat thuis van het werk en eet je liever niet op de trein: Eet dan thuis een lekker soepje (dat je vooraf gemaakt hebt en ingevroren hebt – check mijn blogbericht over meal preppen) of een stukje kabeljauw met gegrilde groenten. En voor gezonde late night snacks kan je dit blogbericht checken.

klock kitchen

Vet is de duivel

Het is niet omdat je vet eet dat je ‘vet’ wordt. Sterker nog: Ons lichaam heeft vet nodig. Van onze hersenen tot onze darmen. Kies voor onverzadigde vetten die je kan vinden in vis, avocado,… Blijf weg van transvetten en zorg dat je veel omega 3 en 6 binnen krijgt via je voeding. En de belangrijkste reden om vetten te eten? Er zijn veel vitaminen die oplossen in vet. Als je compleet vetloos zou eten, zou je wel vitamine D binnenkrijgen, maar het zou niet opgenomen worden door je lichaam. Vetten dienen dus simpel gezegd als transportmiddel om vitaminen te vervoeren.

gezonde vetten

Diëten kan me blijvend gewicht helpen verliezen

Neen, neen, neen neen. Ik krijg vaak naar mijn kop omdat ik tegen Herbalife en afgeleiden ben, maar geloof mij: Herbalife is goed zolang je het doet. Stop je, kom je gewoon weer aan. Met detoxdiëten verlies je enkel water. Je verliest geen vet door veel naar het toilet te moeten… Als je niets toxic in je lichaam steekt, heb je ook geen detox nodig. Punt. Bovendien is ons lichaam een wondermooi systeem dat zichzelf in stand houdt. Alles wat we nodig hebben om toxines te verwijderen hebben wel al.

Een mooie regel is: Als het niet iets is dat je lang kan volhouden (financieel gezien of lichamelijk), doe het dan niet! Een gezonde levensstijl is geen quick fix. Als het allemaal zo gemakkelijk zou zijn, zou ik niet ooit 133kg hebben gewogen en zou de obesitasepidemie niet bestaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *