Mind-muscle connection (MMC)

Wat ik merk bij werkelijk IEDEREEN van mijn nieuwe klanten, is dat ze geen goeie mind-muscle connection hebben. Ze trainen, maar voelen niet altijd de juiste spieren die ze moeten gebruiken. Dat is dus het eerste wat ik ze probeer aan te leren. Naast “adem” en “het zit in uw hoofd” is “denk aan die billen” hetgeen ik het vaakst zeg tijdens een les.

Ik krijg ook jammer genoeg veel berichten van mensen die workoutplannen kopen, bij een coach gaan en al veel geld en tijd kwijt zijn, maar matige resultaten boeken en niet de “gains” krijgen die ze hadden verwacht. Daarom dacht ik dus aan dit blogbericht: Ik wil je helpen om wél de resultaten te krijgen die hard werk verdienen!

weightlifting
Studio Rammeloo

Wat is MMC?

Het aan- en ontspannen van je spieren, gebeurt door je hersenen die via je zenuwstelsel signalen sturen. Zo kan je bewegen. Veelal gebeurt dit zeer eenvoudig: Jij denkt aan het feit dat je een gewicht wil oppakken en je lichaam doet dat. Erg moeilijk is dat niet. Of wel?

Snel al je sets en reps afwerken, is iets wat je veel mensen ziet doet in de gym. Niets mis mee, maar meer resultaat boek je als je je spier doelgerichter gaat aanpakken. Denk aan de spier de je traint (MMC) in plaats van aan de beweging die je moet maken. Beginners die squatten, gebruiken voornamelijk die quads en drukken zich op met die krachtige, grote spieren. De dag nadien kunnen ze de trap niet af, maar hebben ze eigenlijk niets gedaan om aan die felbegeerde ronde booty te komen. Als je leert anders dénken en leert welke spieren je moet gebruiken in plaats van aan de beweging die je moet doen, kom je zo veel verder!

bootygains

Tips om MMC te leren gebruiken

Supergemakelijk gezegd van mij hé: “Denk aan de juiste spier, blablabla” Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

1. Opwarming

Doe een opwarmingsset met lage gewichten of met bodyweight. Op mijn Instagram kan je veel filmpjes vinden om je glutes op te warmen en voor mijn armen en rug, stap ik altijd vijf minuutjes op de roeimachine of de crosstrainer.

bridge weerstandsband

2. No ego

Eerst MMC voordat je je gewichten verhoogt! Laat je ego achter aan de deur van de fitness, voor iedereen aangenamer trouwens 😉 En dan kan je ook punt drie gemakkelijker aan.

3. Slow down

Doe de oefeningen traag. Echt… héél traag en pauzeer aan de top of the movement. Raak jezelf bovendien aan op de spier die je wil trainen. Je zal wel voelen wat ik bedoel als je de volgende keer naar de fitness gaat.

fitnessirritaties

4. Focus

Kom naar de fitness met één doel voor ogen: Beter worden dan je gisteren was. Je kan je gerust komen ‘afreageren’ of je gedachten komen verzetten, maar draai dat dan om naar iets goeds door ook efficiënt te trainen. Focus je op je doelen. Dat ene uur in de fitness denk je niet aan je baas die kwaad was of aan die rekening die je nog moet betalen. Dat gaat je op dat moment niet helpen!

5. Flex

Het ziet er misschien een beetje douchy uit, maar gebruik de spiegels in de gym ook echt. Check of je je spier kan zien aanspannen en als je rust tussen sets, flex dan je spieren om te voelen of ze ook echt gewerkt hebben. Bovendien komt er zo bloed in je spieren, waardoor je ze ook weer beter voelt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *