Mijn grootste angst

Obesitas is afgelopen week heel wat in de actualiteit geweest. Philippe Geubels nodigde vier zwaarlijvige mensen uit in zijn villa en sprak over de Taboes die rond overgewicht hangen. Af en toe viel hij zelf in clichés en vooroordelen, maar verder vond ik dat alles redelijk genuanceerd gebracht werd. De makers van Taboe haalden ook heel herkenbare dingen naar voor. Zo was er het verhaal van Pieter die dezelfde zorgen had als ik voor mijn operatie: Ik wil met de kinderen van mijn broer kunnen spelen. En het verhaal van de jonge Evelyn, die niet durfde springen op de trampoline. Ik heb nog altijd schrik om ergens op te springen en dat is ook één van de enige dingen die ik niet kan tijdens mijn groepslessen. En het is puur psychologisch: Ik ga er niet geraken, of ik ga zo hard springen dat ik erdoor zak of mezelf pijn ga doen. Dat is letterlijk en figuurlijk mijn laatste horde op vlak van sport.

xavier-teo-337579-unsplash

Er was ook een vrouw die bitter leek en duidelijk niet gelukkig was met wie ze was. Zij was vroeger slanker, maar door hormonale veranderingen en zwangerschappen is ze bijgekomen. En dat is mijn allergrootste angst. De angst om -om de ene of de andere reden die niet in mijn controle ligt-  terug bij te komen. Want, hoe onnozel zou dat niet zijn. Hoe dom zou dat niet zijn.

“Hoe onnozel zou het niet zijn als ik terug zou verdikken?!”

Kamal Kharmach liet enkele jaren geleden ook een Gastric Bypass doen en is zienderogen aan het bijkomen. Hij sprak erover in een radioprogramma op Radio 1 en het verhaal is intussen opgepikt door alle populaire media. Ik moet eerlijk zijn: Toen ik hem enkele maanden geleden zag tijdens zijn zaalshow, waren ik, mijn moeder en mijn schoonzus ook erg geschrokken. Hij kwam op in een djelleba en wij dachten dat hij nog enkele dikke truien aanhad onder zijn gewaad. Niet dus. Kamal is mijn grootste held vanaf de moment dat ik hem voor de allereerste keer op tv zag en het feit dat hij zo eerlijk is voegt daar enkel nog aan toe. Super dat hij aanhaalt dat eten een blijvende strijd is of kan zijn voor ex-obese mensen en dat hij -net zoals Philippe Geubels- Taboes probeert te doorbreken. Ik hoop dat hij terug evenwicht kan vinden in zijn leven, een leven waarmee hij overigens over het algemeen wel tevreden is.

Ik ben minder lang geopereerd als hij en ik heb schrik dat mij hetzelfde gaat overkomen. Ik heb zelfs schrik om er ‘dikker’ uit te zien: Zwanger zijn, met een dikke buik rondlopen. Misschien bijkomen door of na de zwangerschap. Als je kinderen hebt en minder tijd hebt om naar de fitness te gaan. Of, als je je hele leven doorkomt met een normaal gewicht, ineens uitzetten tijdens de menopauze. Of, gewoon zoals Kamal, terugvallen in oude gewoonten: Stresseten of emo-eten. Soms gebeurt het al dat ik mijn toevlucht zoek in hapjes en moet ik iedere keer weer bewust aan mijn knopje draaien. Of zoals Philippe Geubels het zei in Taboe: Voor sommige mensen is het gewoon makkelijker bij te komen dan voor anderen. Door het metabolisme, maar ook door je mentaliteit.

“Het moeilijkste komt nog.”

Ik ben er honderd procent van overtuigd dat het gedeelte dat ik nu doorstaan heb (van het overgeven tot het niet kunnen eten, tot het flauwvallen en de haaruitval) niet het moeilijkste deel was. Het moeilijkste deel komt nu: Bijna twee jaar na de operatie heb ik mijn doel bereikt en moet ik dit gewicht proberen te behouden. De effecten van de Gastric Bypass zijn aan het afnemen en ik word bijna nooit meer ziek van eten. Het is normaal om enkele kilo’s terug bij te komen volgens de curve, maar daar heb ik het erg moeilijk mee. Daarnaast ben ik opnieuw met anticonceptie begonnen en flirt ik -afhankelijk van welk moment van de maand het is- af en toe terug met die 7. En dat is zuur. Langs de andere kant weet ik ook dat gewicht niet alles is en dat er belangrijkere cijfers zijn (zoals buikvet, spiermassa en vocht) en dat ik superfit ben. Ik wil ook voor mijn volgers, mijn omgeving en mezelf het goede voorbeeld geven van een evenwichtig leven en skinny is ook niet evenwichtig. Het is en blijft een weightlossjourney en ik hou jullie op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *