Het is zondag en dus: Meal prep-day! Woohoo!! We zijn allemaal busy bees met een drukke job, we gaan regelmatig naar de fitness en hebben graag ook een sociaal leven. Om een healthy lifestyle te houden is meal preppen dus wel handig. Ook in de portemonnee… Stay tuned!

Vandaag maak ik enkele grote maaltijden die ik ga invriezen. Zo heb je altijd iets voor handen als het een drukke week is of als je onverwacht mensen over de vloer krijgt en niet wil stressen over wat je moet koken. Volgende week toon ik je hoe je jezelf kan voorbereiden op de (eerste dagen van) de week, door enkele slaatjes en andere gerechtjes in de koelkast te bewaren. Ik wilde deze twee concepten in één blogpost beschrijven, maar I just have soooo much to tell you guys about this!

Ik maak regelmatig eens een maaltijd in bulk. Ik wacht 1+1-acties af op vlees en ik sta ook altijd klaar om mee te doen met de hamsterweek van Albert Heijn. Als je dan je volledige gewicht aan eten hebt ingeslagen aan de helft van de prijs, is het broodnodig om zo snel mogelijk alles op te koken en in te vriezen, voor je het merendeel weer kan weggooien (believe me – I’ve been there). For the record: Ik koop niets wat ik niet nodig heb. Op vlak van eten toch niet dan 😀

 

Daarnaast koop ik regelmatig ook iets uit de diepvries. Ik ben vóór vers koken en zelf klaarmaken, maar sommige dingen zijn gewoon beter in diepvries of blik: Al mijn vis komt uit de diepvriesafdeling. This girl needs to watch her budget en het is gewoon veel verser: De vis wordt gevild op de boot en ingevroren ter plaatse. Met scampi is het net hetzelfde. Iets anders wat ik ook gewoon in de verpakking durf kopen is gemengde sla, gemengde groenten, soepgroenten of wokgroenten. Before you judge: aint nobody got time om veertig soorten groenten te snijden. En voor minder dan twee euro per zakje heb je alles wat je nodig hebt en misschien anders zelf niet zou kopen. Bovendien ben ik echt geen keukenprinses en ben ik blij met het feit dat de groenten allemaal effectief bij elkaar passen (Aziatische wok, Italiaanse groenten,…). Waar ik wel altijd op toekijk: Iets wat ooit ingevroren geweest is, vries ik niet opnieuw in. Er zijn mensen voor opnieuw invriezen, er zijn mensen tegen. Ik ben absoluut tegen. Ook al kook je iets kapót, opnieuw invriezen is een no go! De groentezakjes zijn dus altijd van de verse variant.

Die groentezakjes gooi ik dus in een pot en laat ze koken. Ik had een pot met twee zakjes Aziatische groenten en een pot met drie zakjes Italiaanse groenten. Goed voor 2kg groenten in totaal. Tegelijkertijd kook ik drie rijstbuiltjes, ik bak 350 gram kippenreepjes, 350 gram kalfsgehakt en 350 gram lamsreepjes (die waren 1+1 in Delhaize). Goed afkruiden, je bent grote hoeveelheden aan het koken! Ik kook ook tomaten in om er tomatensaus mee te maken (meestal koop ik één pot voorgemaakte saus en ik maak eenzelfde hoeveelheid tomatensaus zelf thuis – girl wants to be healthy but girl is not crazy). Op één, twee, drie heb ik twee wokgerechten, spaghettisaus (telkens vier porties) en een restje groenten dat ik in de koelkast hou. Al de rest vries ik in. Nu het kouder is, zet ik de pot een nachtje in de keuken aan mijn achterdeur voor ik bokalen vul, in de zomer laat ik alles in de bokalen eerst afkoelen en bewaar ik ze eerst een nachtje in de koelkast voor ik ze invries. Je mag nooit iets wat warm is, in de diepvries steken.

Ik hou niet van plastic in deze tijden, dus ik gebruik altijd glazen (saus)bokalen die ik krijg van vrienden en familie. Het voordeel is dat je deze glazen bokalen af en toe eens kan afkoken én dat je ze in de microgolf kan steken. Ik kookte vandaag ook soep omdat ik van een collega groenten gekregen had uit haar tuin, maar meestal ga ik voor soep naar de queen of soup: Mijn mamaatje! 
Zo kookte ik maar liefst 16 maaltijden vohooooor: 29,67 euro! Ik was zo blij als ik dit uitrekende: Minder dan twee euro per maaltijd!

Mijn tips

Om af te ronden en snel even op te sommen:

   • Wacht acties af voor je een big haul doet aan boodschappen.
   • Wees niet bang voor snelverkoop: Kook het dezelfde dag op en vries het in. Dit is een exclusief budgettipje van yours truly.
   • Soms zijn voorverpakte groenten écht goedkoper. Ben jij echter iemand die graag groentjes snijdt, krijg je van mij een dik applaus!
   • Wok en sauzen zijn heel gemakkelijk in te vriezen. Je kan bijvoorbeeld ook een deel zonder vlees invriezen en dan kan je er eens een stukje vis bij bakken of als component gebruiken bij een ander gerecht.
   • Always be prepared: Het is zoveel gemakkelijker om gezond te eten als je altijd iets in huis hebt.
   • Eet niet té dikwijls hetzelfde. Probeer regelmatig eens een voorraadje nieuwe gerechten te maken, zo zit je diepvries binnen de kortste keren vol.
   • Probeer wel meestal vers te koken op de dag zelf. Maak het jezelf gemakkelijk met de tips in mijn volgende post over meal preppen. Volgende week hier te lezen, maar hieronder alvast een ideetje 😉

voorproefje volgende week

GRATIS E-BOOK

Wil jij graag de eerste stappen zetten naar een gezondere en meer zelfzekere jij? Vul dan hieronder je naam en e-mail in en ik stuur de gratis pdf rechtstreeks naar je mailbox

Good vibes only! Je kan eender welk moment uitschrijven. PS: Bevestig de e-mail als je hem gekregen hebt (check ook je spam)