Waarop moet je letten als je naar voedingslabels kijkt?

Je kent het waarschijnlijk wel: Je staat in de winkel en je wil gezond eten, maar je weet niet waarop je moet letten. Er staat zoveel informatie op de achterkant van verpakkingen… Wat is nu echt belangrijk en hoe weet je dat je gezond eet? Hieronder veel algemene tips, maar als je graag informatie op maat wil, boek dan een coaching call!

Koop geen voeding met labels

Lmao, waarschijnlijk niet wat je wilde lezen… Koop voeding zonder labels en je bent zeker dat je gezond bezig bent. Hoe puurder en hoe meer je weet waar een product vandaan komt, hoe beter… Natuurlijk gaat dat niet bij alles: Koop zaken met zo weinig mogelijk ingrediënten, zeker geen zaken die je zelf niet kan uitspreken. De kans is groot dat dat bewaarmiddelen en smaakstoffen zijn. Gebruik je gezond verstand en denk na over waarom je een bepaald product koopt: Koop je vlees, zorg dan dat je iets koopt met veel proteïnen (daarover later meer).

Vergelijk

Neem bvb twee soorten yoghurt en kijk naar de labels om te vergelijken. Magere yoghurt is beter, maar dan nog heb je veel varianten. Je koopt yoghurt voor de proteïnen, toch? Zorg er dan voor dat je een soort neemt met veel proteïnen en weinig suikers. Wat is weinig suiker? Vermijd zaken te kopen die meer dan 10 gram suikers per honderd gram vermelden. Je kan ook de calorieën met elkaar vergelijken en hetgeen nemen met de minste calorieën. Dan zit je altijd redelijk goed, aangezien het de suikers zullen zijn die voor de extra calorieën zorgen.

meal prep

Kcal

Zoals ik hierboven al zei, zijn calorieën het belangrijkste waarop je moet letten: Kijk altijd naar het aantal calorieën per honderd gram. Kijk niet naar de porties, want die maken voedselfabrikanten zo klein mogelijk om het te laten lijken alsof je weinig kcal eet… Er zijn weinig wetten rond voedingslabels, dus nogmaals: gebruik je gezond verstand. Gewoonlijk is voeding met minder dan 150kcal per 100 gram oké om voor te gaan! Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je eet en je totale behoefte aan kcal per dag. Vetten bevatten veel kcal en producten zoals mijn geliefde avocado zullen wel gezond zijn, maar toch erg calorierijk. Vetten zijn echter ook onmisbaar, net zoals vezels en carbs!!! 

Proteïnen

Naar mijn mening moet je het jezelf vooral niet te moeilijk maken en let vooral op calorieën en proteïnen. Je zou zeker 1,8gr proteïnen per kg moeten binnen krijgen per dag. Als je daar een beetje onder zit is dat niet erg, maar 1,8gr/kg is ideaal voor aanmaak van spiermassa. Bereken dus zelf hoeveel je nodig hebt en kijk in functie daarvan naar je verpakking. Dat is de reden dat ik bvb altijd Skyr eet, met proteïnen verreikte yoghurt. 

Alles hangt af van hoeveel kcal je eet per dag. Je komt alleen maar bij als je te veel kcal eet, dus daarom dat het zo belangrijk is voor mij om daarop te letten als je winkelt. Daarnaast kan je ook letten op zout (of sodium) in een gerecht. Ook al zijn de calorieën laag, het kan zijn dat iets veel sodium bevat. Dat zal ook weer zijn in bewerkte voeding. Soep van de winkel, zal bvb veel sodium bevatten, maar toch weinig kcal. Je doet hiermee dus geen schade aan je #weightlossjourney ofzo, maar je moet gewoon letten op een goeie balans in je voeding. Alles is relatief, dus als je chips koopt, koop je natuurlijk een product met veel kcal… Naar mijn mening is het beter te kiezen voor de ‘real deal’ en daar met mate van te leren genieten (dmv goede gewoontes) dan voor een slappe light-variant.

Top tips

   • Eet zo onbewerkt mogelijk en kook zelf
   • Denk na waarom je een bepaald product koopt
   • Een traktatie is een traktatie… Enjoy!
   • Iets met veel kcal, is niet altijd ongezond (avocado, olijfolie,…)
   • Alles is relatief: vergelijk verpakkingen onder elkaar
   • Let op met ‘light’ varianten en dieetproducten. Deze zijn vaak erg bewerkt
   • Je totale calorie-inname is het enige wat bepaalt of je bijkomt of niet (qua voeding)

GRATIS E-BOOK

Wil jij graag de eerste stappen zetten naar een gezondere en meer zelfzekere jij? Vul dan hieronder je naam en e-mail in en ik stuur de gratis pdf rechtstreeks naar je mailbox

Good vibes only! Je kan eender welk moment uitschrijven. PS: Bevestig de e-mail als je hem gekregen hebt (check ook je spam)