Intermittent fasting

16 uur niets eten, 8 uur gewoon eten. Dat is intermittent fasting. Sommigen doen nog extremer en gaan naar 20 uur vasten en 4 uur eten. Je kan bijvoorbeeld stoppen met eten om 20u en pas om 12u voor de eerste keer opnieuw eten. Je slaagt dan het ontbijt over. Sommige mensen doen dit automatisch en ik heb dat zelf ook héél lang gedaan. Ik heb gewoon ’s ochtends geen honger. Op die manier kan je, wanneer je wel honger hebt, iets meer eten. Het kan ook helpen met gewichtsverlies, omdat je dus minder eet. Lang werd er gesproken over nog andere voordelen buiten controle van je gewicht: Namelijk dat je er meer alert van zou worden. Ik heb dat eigenlijk zelf nooit gemerkt, maar studies wijzen uit dat het bij veel mensen wel zo is (deze studies zijn gebaseerd op zelfrapportage). Lang spraken kenners ook over ‘celregeneratie’ en dat intermittent fasting zou helpen tegen veroudering en ontstekingen in je lichaam. Maar die laatste punten zijn dus debunked. Intermittent fasting heeft géén voordelen voor je gezondheid, buiten dan dat het een gemakkelijke manier is om je dagelijkse calorie-inname te controleren. Ik ben intussen om goeie redenen gestopt met intermittent fasting, want ik las iets waar ik erg veel schrik van kreeg…

ontbijt

Intermittent fasting is sowieso niet aan te raden voor mensen die ooit met een eetstoornis of problematisch eten te maken hebben gehad. Het feit dat je je calorieën kan ‘verschuiven’ naar later op de dag kan een enorme binge veroorzaken. Je geeft jezelf toegang om meer te eten ’s avonds en dat kan enorm triggerend werken. Ook al heb ik zelf een binge-eating disorder gehad, ik heb hier niet dikwijls last van gehad tijdens de periode dat ik intermittent fasting deed. Ik kon de discipline opleggen om mezelf niet te laten gaan, omdat ik wist dat dat averechts zou werken.

Hetgeen me enkele maanden geleden het meest bang maakte is dat je net meer spiermassa kan verliezen verliezen wanneer je intermittent fasting gebruikt om je calorie defecit te behouden. Dubbel zoveel eigenlijk. En dat is net wat we NIET willen: we willen dat vetpercentage verlagen maar de spiermassa gelijk houden of zelfs doen stijgen. Voor mij genoeg om meteen te stoppen met IF. Gebruik ieder maaltijdmoment om proteïne binnen te krijgen zodat je spieren groeien, niet afnemen! Daarnaast wijst ook uit dat IF je NEAT kan verlagen, omdat je letterlijk minder energie hebt. 

Ik zou nooit zeggen wat je wel of niet mág doen op vlak van voeding, maar het is toch iets om over na te denken als je IF overweegt of het doet van nature (omdat je zoals mij nooit honger hebt ’s ochtends) en zéker als je het wil gebruiken om gewicht te verliezen… Wil je meer tips krijgen? Schrijf je dan hieronder in op mijn wekelijkse nieuwsbrief én krijg een gratis e-book met de eerste stappen die jij nu al kan ondernemen om een gezondere versie van jezelf te worden. En voor trouwe volgers van mijn blog: je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat ik iets minder schrijf. Dat komt omdat ik al mijn schrijfenergie steek in het maken van de nieuwsbrieven. Het verhoogt de interactie aangezien je kan terugmailen en me vragen kan stellen en het is een leuke manier om mensen te inspireren. Zorg dus dat je me bij je veilige contacten zet, zodat mijn mailtje niet in je spam terecht komen 🙂

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden?
Dankuwel! Check je mailbox (ook je spam) en bevestig je inschrijving. Good vibes only, je kan je uitschrijven wanneer je wil.