Health over looks

Toen ik begon aan deze #fitnessjourney deed ik het puur en alleen voor mijn gezondheid. Ik sportte om gewicht te verliezen, tot een gezond vetpercentage te komen en mij superfit en gezond te voelen. Na enkele maanden trainen en gewicht verliezen begon ik me bezig te houden met mijn lichaam te veranderen. Nu ben ik daar niet meer tevreden mee (wel met mijn lichaam, maar niet met die aanpak) en is het opnieuw tijd voor een mentale switch…

Hoe meer ik begon te trainen om mijn ‘looks’ te veranderen, hoe minder gelukkig ik werd met die looks. Niet dat ik iets ‘verpest’ heb ofzo, in tegendeel: mijn huid is strakker en ik heb mooiere vormen, maar ik ben zelf minder snel tevreden… Ik vergeet continu hoe fier ik op mezelf zou moeten zijn, ook al herhaal ik het continu tegen mijn cliënten en help ik hén focussen op andere doelen buiten de weegschaal of hoe ze eruit zien. Waarom is dat zo moeilijk voor mezelf?

voor-na

Daarom is het nu de moment (na mijn blessure (ik heb begin januari mijn voet gebroken-niet tijdens het sporten)) om terug te trainen met mijn hoogste doel: minder vetpercentage, superfit zijn en alles kunnen doen wat ik wil. Niet de beste kont, niet de smalste taille. Nee, gezondheid voorop. Trainen om je lichaam uit te dagen en te vieren wat je allemaal kan. Niet om het beter of mooier te maken. Ik ben al mooi. Ik ben al goed genoeg (*oohhhmmmmmm* – tijd om eens examen te gaan doen voor die yogacursus ?).

“Doe dus maar gewoon, da’s al erg genoeg.”

– mama

Er is niets mis met mooi willen zijn, maar geef er je gezondheid niet voor op. Er zijn mensen die honderden kg’s deadliften, terwijl ze gewoon een kantoorjob hebben en drie kinderen om voor te zorgen. Zo lang je leven niet draait om looks (zoals een model) of je geen centjes krijgt om zoveel mogelijk gewicht te heffen, doe effe lekker chill zeg. Jouw prioriteit is je gezin en je werk. op een gezond gewicht en fit blijven hoort daarbij, alsook een goed bewegingspatroon en spierontwikkeling om sterk te blijven, ook op latere leeftijd.

barbell

Ik ben ervoor om jezelf uit te dagen, maar in geen enkele lift ga ik boven mijn eigen lichaamsgewicht. Want dat doe je niet meer als je 50 jaar bent… Een tijd geleden ging ik tot 100kg bij mijn hip trusts, maar daar ben ik ook van afgestapt en ik doe liever meer reps dan tot mijn 1 rep max te gaan. Het gaat om gezondheid. Het gaat om zo lang mogelijk te kunnen genieten van het leven, kindjes maken, reizen, en dat verliezen mensen (en ik ook) vaak uit het oog.

family

Ik zal me dus nog wel focussen op welke gewichten ik gebruik, maar ik probeer het allemaal gematigd te houden. Ik zal me meer beginnen toeleggen op plyometrics en explosiviteit. Ik wil coole dingen kunnen: (eindelijk) handstand, pull-ups en andere grave fullbody trucjes! Om te vieren wat ik allemaal kan met mijn lijf, zonder het kapot te maken tegen dat ik 60 ben.

Het gaat over gezonder eten, trainen en werken aan je hoofd en je lijf om zo lang mogelijk gezond te zijn. Punt. daarom ben ik voor verschillende dingen combineren. Ik doe cardio, yoga, weightlifting, lopen,… Oké het zal er niet voor zorgen dat ik de grootste biceps ooit zal hebben of de beste kont en ik zal ook niet de lenigste zijn of de beste loper, maar het zal er wel voor zorgen dat ik een gezond allround bewegingspatroon heb, en dat is waar het bij de gewone mens om draait toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *