Zalm met groentefrietjes

Eén van de dingen die ik af en toe mis, zijn frietjes. Het is niet dat ik ze nooit meer zou mogen eten, ik wíl ze gewoon niet meer eten omdat ik er zo verslaafd aan was. Iedere week ging ik naar frituur ‘Het Blauw Kotje’ – in my defence: het is wel de beste frituur van groot Gent – en kocht ik niet één, niet twee, maar soms wel drie of vier stukken vlees met een klein frietje (ik was nu ook weer geen monster dat familypacks naar binnen werkte – I know what you were thinking).

Beter vermijden dus, die frietjes. Maar ik ben ook maar een mens, dus af en toe knabbel ik op restaurant eens op een lauw achtergelaten frietje van mijn nichtje haar kindermenu, gewoon om te zien wat er nu ook alweer zo lekker aan is… Wel… Niet veel eigenlijk. Toegegeven, frietjes zijn lekkerder als ze heet en net gebakken zijn, maar dan nog. Wat ik nu proef is: Vet. Oké een krokant korstje, maar daaronder proef ik vettige purée. Ik proef amper aardappel, ik proef enkel nog vet. Sterker nog: Ik blijf het proeven, het legt een laagje op mijn tong en no amount of cola light kan het wegspoelen. Het is waar wat ze zeggen: Eens je (dierlijk) vet gebannen hebt, ga je er minder na snakken en al helemaal heeft je lichaam het niet meer nodig. Net zoals suiker, trouwens, maar dat is voor een andere post.

Frietjes heb ik dus vervangen door gewone gebakken aardappel of aardappel in de oven, tot ik op een gegeven moment groentefrietjes ontdekte: Frietjes van zoete aardappel en pastinaak. Gewoon te bakken in de oven. Echte keukenprinsessen zouden een pastinaak in huis halen en doen wat je ermee moet doen en dan bakken, maar omdat ik verre van een keukenprinses ben en stiekem zelfs niet weet hoe een zoete aardappel eruit ziet, kocht ik de frietjes uit de diepvries. Naast de gewone frietjes, in de Aldi.

Die bak je in de oven en met een lekker stukje zalm, heb je een heerlijk gerechtje. Als je meer mag eten per portie, kan je er ook nog kerstomaatjes of boontjes bij serveren. Of je vervangt de helft van je gewone frietjes door groentefrietjes… Mogelijkheden genoeg, maar ’s avonds te veel koolhydraten eten zorgt bij veel vrouwen voor een opgeblazen gevoel.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *