Wat mensen niet weten over GBP

Veel mensen denken dat een gastric bypass hetzelfde is als een ‘maagverkleining’ of een ‘bandje’. Vaak gebruik ik zelf de vergelijking hoor, gewoon om het eenvoudig te houden, maar once and for all: Wat is een GBP?

021517_lb_gastric-bypass_free

Bij een GBP verkleinen ze niet enkel de maag van de maat van een Amerikaanse football tot een pingpongballetje, maar de maag wordt ook afgescheiden van de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm. Daar wordt hij aangehecht en zo werkt de GBP op twee manieren: Je kan minder eten en wat je eet wordt minder opgenomen in je lichaam omdat het minder tijd in je darmen spendeert. Gevolgen hiervan zijn dat je soms minder goed (of soms zelfs heel erg gemakkelijk) naar het toilet kan. De gastric bypass is (in extreme noodzaak) omkeerbaar vermits de ‘grote maag’ in het lichaam blijft om verteringssappen aan te maken. Bij een gewone maagverkleining wordt er enkel een deel van de maag weggenomen, maar wordt de rest van het verteringsproces in staat gehouden, je kan het vergelijken met een gastric sleeve, waarbij er enkel een dunnere maag overblijft. Bij deze operatie wordt het stuk maag uit het lichaam gehaald, waardoor de operatie niet omkeerbaar is, maar je valt minder snel af en kan gemakkelijker terug bijkomen.

Tegenwoordig bestaan er heel veel nieuwe opties, maar de derde meest bekende is het maagbandje. Daarbij wordt een stuk van de maag afgeklemd zodat je sneller een vol gevoel hebt. De rest van het verteringsproces blijft hetzelfde. Deze operatie is heel gemakkelijk omkeerbaar, maar dikwijls moeten patiënten meerder keren onder het mes omdat het bandje uitrekt of niet meer voldoet. Je kan ook gemakkelijker terug bijkomen.

weightlosssurgery-diagram

Een GBP is dus de meest drastische verandering en zal een leven lang effect hebben op je gezondheid in positieve zin, maar ook in minder positieve zin: Door de malabsorptie is het moeilijk in te schatten hoe goed welke medicijnen werken en sommige (zoals ibuprofen en andere ontstekingsremmers) mag je zelfs niet meer nemen. Ook veel andere dingen moet je laten (daar heb ik het uitvoerig over in andere berichten). Maar het is ook de behandeling met het meeste resultaat en het blijvendste. Natuurlijk mag je jezelf niet iedere dag gaan overeten, want dan kan je maag terug uitrekken – iets waar ik bij iedere maaltijd schrik voor heb, al eet ik maar een yoghurtje – Een mentale switch is dus altijd.noodzakelijk!

Eén antwoord op “Wat mensen niet weten over GBP”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *