Eetroutine

Vaak vragen mensen mij wat ik eet of gegeten heb dat ik zoveel ben afgevallen. In mijn geval is het natuurlijk ook zo dat ik heel lang heel weinig heb kunnen eten. Nu is het al beter, maar ik zal nooit meer een grote eter worden (en dat wil ik ook niet meer). Ik ben geen diëtiste, maar ik gebruik wel mijn gezond verstand. Ik eet voornamelijk wat ik nodig heb. Dat is ‘s ochtends proteïnen en koolhydraten, ‘s middags koolhydraten en vezels, ‘s avonds vezels en proteïnen. Tussendoor eet ik dingen die mijn metabolisme scherp houden, zonder me loom te maken.

Wat ook (echt!) helpt om af te vallen is hoe onze grootouders aten: Onbewerkt vlees, groenten, aardappelen. Iedere dag opnieuw en dagvers. Mijn moeder is kind van een beenhouwer en at iedere ochtend spek met eieren als kind, tot het haar oren uitkwam. Ze is 60 heeft nooit in haar leven een kilo overgewicht gehad (zélfs tijdens haar zwangerschappen woog ze nog minder dan 60kg) en heeft nooit aan sport moeten doen om op gewicht te blijven, enkel voor het plezier. Maar soit, ik ben mijn moeder niet en ik wil meer variatie dan de gemiddelde mens uit de jaren ‘50, dus hierbij mijn eetplan:

 

Ochtend:

Ongesuikerde natuuryoghurt (1 potje – aldi) met fruit
Winter: verse kleine peer, kiwi of gevriesdroogde rode vruchten (vriesvak aldi)
Zomer: rode vruchten
Havermout (ongesuikerd – goed op het pak kijken!)
Als het erg zuur smaakt samen: Een lepeltje light-confituur (aldi of effi)

OF

Zachtgekookt eitje met soldaatjes

In het weekend mag het wel eens een omeletje zijn op een toast met avocado

 

Voormiddag:

Stukje fruit

EN/OF

Handje noten

OF

Pakje volkoren crackers (aldi)

OF

Yoghurtje

 

Middag:

Eigenlijk kan je beter je hoofdmaaltijd (voor de meeste mensen is dat de warme avondmaaltijd) ‘s middags doen, maar door mijn werk heb ik niet altijd even veel tijd daarvoor. Ik probeer het wel te doen als ik kan of een dagje vrij heb! Anders is het:

Soep

OF

Slaatje (zonder dressing)
Ik koop er eentje bij Albert Heijn of ik maak er zelf eentje met bladsla, tomaatjes en mozarella of met een eitje en een beetje gerookte zalm en avocado. Soms doe ik er croutons of geroosterde maïs bij voor een crunch.

OF

Boterham (volkoren!) met kippenwit (met veel peper) of gekookte ham

 

Namiddag:

Handje noten

OF

Pakje volkoren crackers (aldi)

chicken-2997398_640

Avond:

Kip/Vlees

OF

Vis/Scampi

(alles zo onbewerkt mogelijk)

Met veel groentjes en weinig koolhydraten

Vuistregels:

Rijst 1x per week (een handje)
Pasta 1x per week (een handje)
Aardappelen 1x per week (meestal die voorgekookte bij Albert Heijn – het is stom om iedere keer één aardappel te koken – ik vries ze dan in per portie)
Couscous/bulgur/quinoa 1x per week (een handje)
Zonder koolhydraten 3x per week

Vlees 1x per week (kalfsvlees, steak,… -> de magere varianten)
Vis 2x per week (1x vette 1x witte)
Scampi 1x per week
Kip 2x per week
Vegetarisch 1x per week (dan haal ik de proteïnen uit een eitje of uit noten)

En heel af en toe eet ik eens gehakt (pure americain, lams- of kalfsgehakt) in een wok of spaghettisaus ofzo. Dat is mijn guilty pleasure.

 

Later op de avond:

Soep

EN (vlak voor slapengaan)

Glas magere melk of Optimel (Albert Heijn)

Voor het sporten eet ik een appelsien, dat zorgt ervoor dat je minder spierpijn krijgt en je gehydrateerd blijft.

Verder probeer ik ook 1,5 liter water te drinken, maar dat valt me heel moeilijk. Door mijn kleine maagje is een grote slok al snel te veel en kan ik dus niet goed doordrinken. Ik drink nu ‘s ochtens en ‘s avonds een grote tas thee en probeer daarnaast minstens een halve liter gewoon water te drinken. Dit is nog een work in progress 😉

Mijn menu is alles samen ongeveer 1200 kcal per dag. Dat is de ondergrens voor een vrouw die weinig beweging krijgt. Dat ligt niet enkel aan het soort eten, maar ook aan de hoeveelheden: Ik kan max 300 à 400 gram verteren in 1 keer. Ik eet dus vaak op de dag, maar weinig. Ik moet ook een kwartier wachten tussen eten en drinken, waardoor iets ‘zomaar binnensteken’ niet gaat.

Natuurlijk kan er af en toe eens iets ongezonder vanaf he. Ik sneukel graag: chipjes, nootjes, popcorn,… Af en toe eens een croissantje of een mattentaartje op het werk om uit te kunnen kijken naar mijn pauze, jammie!! Het leven is een mooie balans van dingen. No worries als er iedere dag eens iets insluipt dat eigenlijk ‘niet mag’. Jezelf alles ontzeggen is een heel goeie manier om ongelukkig te worden en eetaanvallen te krijgen.

Heb je nog vragen over mijn routine, plaats dan zeker en vast een reactie!

4 Antwoorden op “Eetroutine”

  1. Dag Leen, wat heb je dit alles er heerlijk duidelijk neergeschreven! Nuchter en zonder poespas.
    Ik ga je raad allemaal uitproberen. Bedankt!
    Hennie Z.

  2. Dag leen ,leuk om je ervaring te lezen , bij mij deze week paniekaanval ,na zes maand en 32 kilo lichter zegt arts je mag wat calorierijker eten om op gewicht te blijven ,vb volle yoghurt ipv magere ,zelfde met pudding , koekje enz…. na twee weken +500 gr echt ik was er niet goed van .kan ook moeilijk naar toilet maar toch zo snel terug erbij !! Heeft ook iemand deze ervaring gehad ?

    1. Hej Marinka, ik zou toch oppassen en dit advies niet té letterlijk nemen. Ik weet natuurlijk niet wat jouw arts juist gezegd heeft, maar ik zou iedereen afraden koekjes te eten én volle yoghurt én pudding… Je kan die dingen zelfs best blijven vermijden (alleen al voor dumping) en eventueel avocado of eieren eten voor nét dat beetje meer calorieën, maar ook ik ben geen voedingsconsulente. Ga eens langs een diëtiste in jouw ziekenhuis of in jouw omgeving voor een gezond voedingsschema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *