Beste compound oefening

Wil je in één beweging je hele lijf trainen en zo op een zeer efficiënte manier sterker worden? Doe dan deadlifts! De deadlift is de beste compound-oefening, maar je kan hem ook heel gemakkelijk fout doen. Lees in dit blogbericht alles over de juiste deadlift.

Wat is een compound oefening?

Compound oefeningen zijn oefeningen waarbij er beweging plaatsvindt in meerdere gewrichten. Er worden meerdere spieren tegelijkertijd aangesproken en zo kan je op een heel efficiënte manier trainen. Je kan meestal ook zwaardere gewichten gebruiken.

deadlift

Wat is een deadlift?

Je tilt een gewicht van de vloer tot je knieën en heupen gestrekt zijn. Je zorgt ervoor dat je rug recht blijft. De beweging gebeurt in de heupen en knieën en de rug blijft plat! De spieren die hiermee worden gebruikt zijn: Quads (voorkant benen), glutes , hamstrings (achterkant benen) en de onderrug.

barbell-deadlift

Uitvoering

1. Voeten zijn op schouderbreedte.
2. Pak de barbell vast. Iets breder dan schouderbreedte. Zorg voor een platte rug.
3. Leun niet naar voor, maar gebruik die billen.
4. Til de stang op, kijk niet naar beneden.
5. Posterior pelvic tilt en schouders naar achter.

 

 

Variaties

Sumo deadlift: Mijn favoriet omdat je je onderrug minder belast. Je voeten staan wijder dan heupbreedte.

Stiff legg deadlift: Je start bij deze deadlift van bovenaan de beweging en je houdt je benen recht. Deze voel je veel harder in je hamstrings, maar pas op: Overstrek niet! Stop de beweging halverwege je scheenbeen en ga terug naar boven.

Je kan de Deadlift ook met een kabel doen. Dit is ideaal voor beginners, omdat je de kabel moet ‘volgen’ en daardoor meer ondersteuning krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *