Bulking and cutting

Je leest en hoort tegenwoordig veel over bulking (en nu het lente is zal je weer veel horen over cutting). Maar wat is het eigenlijk en wat ben je ermee?

gezonde vetten

Bulking

Bij bulken gaan mensen systematisch en heel langzaam hun calorie-inname vergroten om meer spieren te ontwikkelen. Je doet dat niet door vaker naar McDo te gaan, maar door goed geplande maaltijden te eten en veel proteïnen binnen te spelen om de spieren te voeden en meer massa te creëren. In deze periode gaan mensen zwaardere gewichten tillen en progressief hun niveau van krachttraining verhogen. Je gewicht gaat (lichtjes) omhoog. Cardio wordt (bijna) niet gedaan. Bulken draait dus puur om uiterlijk en het veranderen van je lichaam en niet om je fitheid.

Cutting

Meestal gebeurt cutten na het bulken. Er komt namelijk onvermijdelijk ook wat vetmassa bij als je gaat bulken. Om dat terug weg te krijgen, zonder de opgebouwde spiermassa te verliezen, gaan mensen cutten om (hopelijk) met lean mass over te blijven. Tijdens het cutten neem je dus simpel gezegd iets minder calorieën op dan je verbruikt en je energieniveau daalt (lichtjes). Je blijft best dezelfde gewichten tillen (meer kan ook, maar dat zal veel van je vragen op dat moment). Heel langzaam val je hierdoor af.

img_7162.jpg

Het spreekt voor zich dat bulken en cutten niet iets is voor beginners en dat je hier zonder er zelf grondig onderzoek naar te doen (of nog beter: je te laten begeleiden) niet aan moet beginnen. Ik leg het namelijk allemaal heel simpel uit, maar het is een enorm moeilijk proces en het steekt allemaal héél nauw. Als je te snel afvalt, verlies je namelijk spiermassa. Eet je niet de juiste dingen of 100 kcal per dag te veel, zal je niet beter worden, integendeel…

Wat doe ik dan beter wel?

Ben je een beginner met redelijk wat overgewicht, kan je best hulp inroepen om je voeding aan te passen en te starten met trainen (thuis of in de fitness). Een workoutplan voor beginners die je de basics meegeeft en je de eerste stappen doet zetten, is dan ideaal. Ben je een beginner met slechts een beetje overgewicht, kan je profiteren van de zogenaamde ‘newbie gans‘: In het begin kan je namelijk enkele kilo’s verliezen en tegelijkertijd spieren opbouwen. Gebruik hiervoor eventueel een workoutplan op maat.

fitnesspic

Ben je iemand die redelijk sportief is met een gewoon gewicht: Denk er niet te veel over na en doe je ding. Sport, eet gezond en in balans. Zo blijf je op gewicht en kan je wat meer definitie en spiermassa krijgen. Gebruik misschien één van mijn standaard workoutplans voor je ‘probleemzone’. Ik heb namelijk drie plannen die gericht zijn op één specifieke zone, zonder de andere delen van het lichaam over het hoofd te zien.

Moraal van dit verhaal: Bulken en cutten is meer aan de bodybuilders. Begin er als recreationeel sporter niet zomaar aan zonder informatie in te winnen en neem iemand onder de arm die je ermee kan begeleiden. Ga vooral op een gezonde manier om met voeding! Voorbeelden, inspiratie en uitleg kan je op deze blog vinden. Check de categoriewolk hiernaast (of onderaan voor mobile gebruikers) of typ een trefwoord in de zoekbalk. Veel succes in je #fitnessjourney.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *