Bodyneutraliteit? Wat is het en hoe kan je het ook bekomen, zeker op reis, zeker in dit seizoen waarin je minder verhullende kledij draagt. Er wordt veel gesproken over bodypositivity als dé manier om jezelf liever te zien, maar dat impliceert dat je tevreden bent met àlles. Dat je jezelf élke dag de queen of the world vindt. Niet dat je dat niet bent 😉 maar jezelf zo voelen is een ander verhaal en eerlijk: Dat hoeft ook helemaal niet. Je kan ontevreden zijn over je lichaam, je kan je haar willen verven, je kan jezelf willen veranderen. Daarom is mijn leuze ook Ready for Change!

Hoe vertaalt zich dat dan naar je mindset? Positivity kan al snel leiden tot toxische  positiviteit. Zoals een goeie vriendin van mij, die afgelopen weekend postte dat ze zich opgeblazen en slecht in haar vel voelde, maar dan een twintigtal berichten kreeg van mensen die zeiden dat ze er toch zo fantastisch uitzag en dat ze zich niet zo slecht mocht voelen, want wat is ze toch een bom… Zoiets sturen is heel lief bedoeld, maar op die manier invalideer je haar gevoelens en dat is toxisch positivisme. Ze kan nog altijd blij zijn en we hebben een héél fijne namiddag samen gespendeerd, maar hoe ze zichzelf zag was hoe ze zichzelf zag. Punt. Maar dat betekent niet dat ze die dag minder mooi was of minder waard was dan anders. En dat weet ze ook. Dat is bodyneutraliteit.

Je eigen (tijdelijke (bvb grijze haren) of permanente (bvb een grotere neus)) mindere kantjes zien en omarmen als deel van jezelf is wat de kern van bodyneutraliteit is. En zeker na een reis, als je terugkijkt naar je foto’s, kunnen de helpende gedachten rond bodyneutraliteit helpen. Op de foto die ik gebruikte voor deze blogpost, kan je zien dat ik tijdens en na mijn zwangerschap heel wat bijgekomen ben. Sommige foto’s vind ik moeilijk om te zien, maar denken aan alle mooie dingen die we deden op reis, is zoveel belangrijker. Ik ga die mooie herinneringen toch niet laten verpesten door mijn dikke billen 😉 zeggen dat ik er op mijn allerbest uitzie en ik alleen maar blij ben met wat ik zie is daarentegen dan weer niet waar. Ik lijst hieronder nog enkele andere positieve affirmaties en helpende gedachten op die je eventueel kunnen helpen:

Jezelf accepteren met je flaws is het beste dat je kan doen voor jezelf. Maar dat betekent niet dat je je niet mag veranderen. Ik ben opnieuw op een weightlossjourney! Grijze haren mag je kleuren! Je mag een bril kiezen die je neus niet extra doet opvallen! Je mag cremes smeren om rimpels te voorkomen! Je mag je kleden naar je figuur. 

En dat begint trouwens echt bij je ondergoed. Niets erger voor je zelfvertrouwen dan een onderbroek die omhoog kruipt of een bh die te klein is.  Zo zie je de lijntjes en je voelt je er niet goed door in je vel. Het is belangrijk je juiste cupmaat berekenen. Een goed passende bh is belangrijk zodat die je vormen goed kan accentueren.

Gun jezelf bvb ook nieuwe kledij als de oude te klein geworden is! Ik kocht een nieuwe bikini dames van Hunkemöller voor mijn verlof. Een bikini die het toelieten gemakkelijk borstvoeding te kunnen geven op het strand of aan het zwembad, maar mijn oude bikini’s zaten ook te strak. Niet alleen de broekjes, maar vooral de bovenstukken. Ik heb het er al enkele keren over gehad, maar door de borstvoeding zit ik momenteel op drie maten groter dan ik vroeger had! Oh en trouwens: Het is ook oké om geen bikini te willen dragen en liever een flatterend badpak dames aan te doen.

Net zoals het oké is om te willen afvallen om gezonder te willen zijn. het is oké om niet goed in je vel te zitten. Met de bodypositvity-trend zien we die dingen een beetje over het hoofd en wil niemand meer praten over zaken die ook horen bij zelfvertrouwen en lichaamsbewustzijn. En toch is dat belangrijk. Je kan simultaan jezelf graag zien en jezelf graag willen veranderen. Sterker nog, jezelf graag zien is nodig als je jezelf wil veranderen. Laat die drang naar een betere versie van jezelf dus niet komen uit haat, maar uit liefde voor jezelf! Als een manier om voor jezelf te zorgen.

Je gaat je doelen veel beter bereiken en het zal op een meer sustainable manier zijn als het uit zelfliefde komt. Want wat gebeurt er anders als je je doel bereikt hebt? Je stopt met alle nieuwe gezonde gewoontes die je hebt ontwikkeld. Of, nog erger, je probeert je doel te bereiken op ongezonde manieren! Wil je graag mijn eigen journey volgen? Of wil je misschien zelfs graag meedoen met mijn eigen persoonlijke fitnessschema? Train like Leen via mijn app! Wil je graag meer info over fitness, weightloss en affirmaties via mail? Schrijf je dan in op mijn mailinglijst via het formulier hieronder!

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden?
Dankuwel! Check je mailbox (ook je spam) en bevestig je inschrijving. Good vibes only, je kan je uitschrijven wanneer je wil. 

*Deze blogpost bevat promotionele links
Cupmaat berekenen
Bikini dames
Badpak dames