Als je mijn instagram bekeken hebt vandaag, weet je dat ik niet geloof dat mensen met een binge eating disorder (bed) of recovering, zouden kunnen streven naar een leven met intuïtief eten. Het is zelfs een beetje neerbuigend om dit tegen iemand te zeggen, niet? “Je bent geslaagd in je ‘journey’ als je niet meer hoeft na te denken wat je eet.” En als iemand die zelf regelmatig last gehad heeft van bingen in het verleden (en nu af en toe nog) weet ik dat het onmogelijk is om daar niet over na te denken. Zoals de roze olifant…

Geloof mij: De fitnessmensen die zeggen dat ze intuïtief eten, denken juist héél erg na over wat ze wanneer eten. Hun prachtige avocado-toast met ever so slightly enkele granaatappelpitjes en bieslook. Hun proteïnepannekoekjes na hun workout (als je de video op mijn instagram gekeken hebt ben je nu waarschijnlijk nog aan het giechelen met mijn rant over proteïnepannekoeken). 

Intuïtief eten

Maar wat is intuïtief eten dan juist? Het impliceert dat je dus niet hoeft na te denken over wat je eet en wanneer je eet. Dat je op gevoel kan eten en dat die voeding dan meestal toevallig de gezondere variant is.

Naar mijn mening bestaat dit niet. Ook ik, een fitnessprofessional die dagelijks met niets anders bezig is dan gezonde voeding en fitness, zou je kunnen rollen als ik intuïtief zou eten. De meesten van ons zouden 80% van de tijd voor de pizza kiezen en niet het slaatje… Mensen moeten dus beginnen inzien dat het best voor iedereen af en toe een struggle kan zijn. You are not alone in this! 

Een ander voorbeeld: Als ik net gesport heb, heb ik absoluut geen honger. Mijn lichaam is aan het herstellen en wil geen energie steken in verteringsprocessen. Als ik dan dus naar mijn lichaam zou luisteren, zou ik niet eten… Tot twee uur na mijn workout wanneer ik de muren oploop en alles eet in het zicht. En op dat moment heb ik geen zin om een eitje te staan koken hoor…
Het gaat dus niet alleen om wat, maar ook wanneer je eet. Je moet daarover nadenken. Natuurlijk! 

Calorieën tellen

Oké dus ik heb al verteld wat niet werkt: Er niet bij nadenken. Zou dan er veel bij nadenken wel werken? Met andere woorden: Is calorieën tracken dan wel een goed idee? Je kan calorieën tellen in apps zoals MyFitnessPall, maar ook dat is niet voor iedereen een goed plan. Het kan namelijk een obsessie worden of je kan ook iemand zijn die zo ‘slim’ is om al die calorierijke voeding zoals chips en ijs te proberen proppen in die 1800kcal dat je misschien mag eten om niet bij te komen zodat je geen micronutriënten binnen krijgt… Daarnaast houdt tracken ook geen rekening met de gevoelens die mensen hebben rond eten.

In mijn IGTV had ik het over een potentiële mevrouw X die recovering is van een BED en veel weet over calorieën. Ze probeert binnen haar doelen te blijven, maar naar gelang de dag vordert heeft ze iedere keer weer dat gevoel van falen omdat ze over haar calorieën gaat en een binge (en dus nog meer calorieën) volgt. Calorieën tellen gaat gewoon om de getalletjes. En waar fixeren mensen met een BED zich juist op… Oh that’s right… Getalletjes. Die kledingmaat, zoveel gram, zoveel calorieën verbruikt, zoveel calorieën opgenomen.

En mevrouw X begint iedere dag weer vol goeie moed, maar een slechte nacht door haar overvolle maag, haar schuldgevoelens en het feit dat ze de volgende ochtend (minder dan 10u na haar binge) geen honger heeft en eten iedere keer uitstelt tot later op de dag, helpt ook niet uiteraard…

Wat werkt dan wel?

Bingen is dus een vicieuze cirkel en hetgeen dat het beste werkt is uit die cirkel breken. Patronen veranderen en je goede gewoontes aanpakken. En dan ook nog eens kleine stapjes per keer, niet alles tegelijkertijd willen doen. In mijn coachingprogramma pakken we fitness holistisch aan en kijken we dus ook naar patronen.

Leer zelf bij over voeding. Leer over proteïnen, gebruik MFP om zaken met elkaar te vergelijken en te weten te komen hoeveel kcal in 100gram rijst zit bvb, maar doe het niet dag in dag uit. Net zoals je een fitnesswatch enkel ter referentie en vergelijking kan gebruiken, is dat ook met calorieën tellen.

Wat ik (en eigenlijk alle fitnessmensen als bedoelen als ze het hebben over intuïtief) is mindfull eten. Mind-FULL. Bewust dus. Erbij nadenkend. Mealpreppen. Carbs voor je workout. Een bron van proteïne daarna voor je honger zou beginnen krijgen. En ja een proteïnepannekoek is dan een goed idee 😉

En last but not least: Pak je stresslevels aan. Onderzoek wanneer jij vooral binge eat en wanneer jij wil en moet copen. Probeer er alvast andere dingen voor in de plaats te zetten zodat je jezelf kan afleiden, maar werk ook op lange termijn aan de oorzaak van deze patronen zodat je uit de vicieuze cirkel kan breken.

Ik ben momenteel (eigenlijk al heel lang haha) aan het werken aan iets dat jou hiermee kan helpen. Niet alleen voor mensen met een BED, maar iedereen die graag wat wil afvallen maar bij wie het niet lukt. Mentale blokkades zijn een zéér grote factor. Ja gewicht verliezen draait dus niet enkel gewoon om calories in and out. Ik ben bijna klaar met mijn nieuwste project, dus als jij als eerste meer wil weten schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief en krijg mijn e-book “de eerste stappen naar een gezondere versie van jezelf” gratis.

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden?
Dankuwel! Check je mailbox (ook je spam) en bevestig je inschrijving. Good vibes only, je kan je uitschrijven wanneer je wil.