Back on track

Het is moeilijk om, na een periode van rust, opnieuw te starten met fitness en je healthy lifestyle. Misschien was je ziek, of had je een extreem stresserende periode op het werk, of misschien had je gewoon écht.geen.goesting. Welke reden doet er niet toe, maar hoe geraak je nu terug van start? Volg mijn vijf tips and get back on track!

Laat het los

Je hebt het gedaan. Je hebt die hele zak chips op. Je eet al 10 dagen slecht. Je bent op reis geweest en hebt geleefd op alcohol. Probeer geen smoesjes te vinden voor jezelf à la: “Maar ik verdiende het.” Nope. Nee. Non. Het is nu zo en accepteer het. Voel je niet schuldig, maar ga jezelf ook niet goedpraten. Je start gewoon opnieuw en je gaat terug naar je normale, goede gewoontes.

leen voor na

Als je iemand bent die veel is afgevallen, wees dan niet te streng voor jezelf: Denk aan van waar je komt, wat je er allemaal voor gedaan hebt en wees blij met jezelf hoe je nu bent. En ik weet dat er no way is dat je het terug zo ver zou laten komen als ervoor! Maar die gedachte is moeilijk, ik struggle er ook vaak genoeg mee en ik zou wat liever mogen zijn voor mezelf.

No pressure

De tweede tip is ook meer een psychologische tip: leg niet onmiddellijk enorm veel druk op jezelf. Die twee kilo die je bijgekomen bent moet er niet op een week af. Je hoeft niet op dieet, je moet ook niet opeens 7/7 in de gym staan en je hoeft ook geen 10km te kunnen lopen. Slow and steady wins the race. 

Verandering

Breng verandering aan in je workoutplan. Het werkte blijkbaar niet, want anders zou je niet gestopt zijn. Probeer eens een ander workoutplan (ééntje van mij bijvoorbeeld ^^) of neem een nieuwe groepsles. Ik ben recent begonnen met af en toe een dansles te volgen om eens een andere soort cardio te doen en vanaf morgen start ik met de GraceFitGuide. Om inspiratie op te doen, bij te leren én zelf ook eens iets ander te proberen. Af en toe je workoutroutine aanpassen of helemaal omgooien is een must om geïnteresseerd te blijven, en ook voor je lijf is het alleen maar goed.

Structuur

Deze tip klinkt een beetje contradictorisch aan de vorige, maar is wel belangrijk: Je moet je workouts inplannen. Op zijn minst tot ze weer een gewoonte worden. Maar zelfs dan is het in een drukke agenda vaak gemakkelijk om te vergeten dat het eigenlijk leg day was. Neem iedere zondag je agenda en maak je planning voor de komende week.

plan je workouts

Meal prep

Ook te doen op zondag: Maak al enkele maaltijden klaar voor de komende week. Je kan wokken, pastasaus maken, groenten stomen,… Sommige dingen kan je invriezen. Ik maak iedere week een andere maaltijd klaar. Ik maak soms tot wel tien porties en die steek ik dan in de vriezer. Na enkele weken heb je voor een hele week eten. Gemakkelijk in drukke periodes of als je geen zin hebt om te koken. Natuurlijk gaat dat niet voor alles. Ik kook meestal iedere avond vers of ik maak iets meer zodat ik het de dag nadien nog kan meenemen naar het werk. Ik voel iets borrelen, dus ik zal hier zeker binnenkort nog een complete blogpost aan besteden (promise)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *