Afgelopen week was een beetje ‘meh’ op mental health-vlak voor mij. Ik begon de week vol enthousiasme. Zoals altijd schreef ik op zondag mijn hele week uit en ik ging heel tevreden en gemotiveerd slapen. Maandag stond ik echter op met een wazige kop en weinig goesting om aan de week te beginnen. Ineens leek dat mooi verdeelde werk een onoverzichtelijke hoop. Ook op dinsdag werd mijn humeur er niet beter op. De dagelijkse ochtendwandeling werd een avondwandeling… Zo lang duurde het voor ik op gang kwam.

Vorige winter voelde ik mij de hele winter zo. Ik had enorm veel last van SAD, een zware funk waar je maar heel moeilijk uit geraakt. Deze week lukte het me wel veel beter om er terug uit te geraken. Deels door het goeie weer van woensdag, maar deels ook omdat ik mezelf niet meer toeliet me zo te voelen. Want hoe je je voelt, mag niet bepalen hoe je je gedraagt. Letterlijk stap voor stap, wandelend langs het Damvalleimeer in Destelbergen, luisterend naar motivatiepodcasts waar ik de inspiratie haalde voor deze post, geraakte ik eruit.

Eén van de top tips die ik kan geven, en al honderd keer gegeven heb, om terug van start te gaan is een activiteit doen. Daarom dat ik zo blij ben met mijn ochtendwandelingen: Je gaat letterlijk vooruit. Niet enkel fysiek, maar het stuurt ook signalen naar je brein om met de dag te beginnen.

Ook in het midden van de dag is fysieke activiteit één van de beste manieren om ‘op gang’ te blijven. Het is gemakkelijk om tijdens je middagpauze een half uur te scrollen op instagram. Om te blijven zitten en niet op te staan. Voel je je in de mindset van: ‘Het gaat niet vooruit en ik heb geen goesting’? Beweeg dan. Desnoods enkele jumping jacks (jk we all hate those right?!) of push ups. Maar beter nog is op dat moment een training te doen of opnieuw buiten te gaan. Met een vers hoofd en wat meer vitamine D kan je er terug tegenaan.

Maar wat als je nu al enkele dagen of misschien zelf weken in dezelfde spiraal zit? Wat als je je constant voelt alsof je faalt in je doel of je weg naar een gezondere jij? En nu doet Covid er ook nog enkele scheppen bovenop en de dagen zijn zo kort en het is zoveel moeilijker om gezond te eten tijdens de winter en het zal nooit lukken en aaaaargh…

Stop en adem.

bouwen aan gezondheid

Beeld je vanaf nu in dat je een muur aan het bouwen bent. Zonder enige kennis van muren bouwen ben jij een muur aan het zetten. Dat lijkt een enorme klus als je er net aan begint, maar het is niet meer dan steen per steen leggen. Zorgen dat iedere steen goed ligt. Een homp cement op kwakken en opnieuw. En opnieuw. Je kan niet op één dag die muur zetten. Maar misschien wel op een week, of een maand, of misschien heb jij een jaar nodig. Afhankelijk van hoe groot de muur is die je wil zetten. Maakt niet uit.

Het is dus geen kwestie van ‘alles of niets’. Het is niet omdat je een mindere dag hebt of je je doelen die dag niet behaald hebt, dat je gefaald hebt. Doe gewoon de dag nadien verder. Het bouwen van de muur zal misschien wat langer duren, maar hij zal er komen.

De enige reden waarom je niet zou slagen in het bouwen van de muur was als je zou stoppen. Dus: Zolang je niet stopt, ben je aan het bouwen. Elke dag een beetje. Stap voor stap. Bouwen. Bouwen aan een fittere jij. Bouwen aan gezonde gewoontes. En moet het iedere keer perfect zijn? Nope. Je zal waarschijnlijk eens een steen moeten verleggen. Een beetje afstand nemen om te zien of je muur tot nu toe recht staat. En je zal misschien zelfs een of twee of misschien wel drie keer helemaal opnieuw moeten beginnen. Maar zo lang je nooit stopt, zal die muur er ooit staan.

Daarom zeg ik zo dikwijls tegen clienten: “You can’t fuck this up” Je hebt nog je leven lang om aan je muur te werken. Betekent dat dat je het voor je uit moet schuiven? Zeker niet, want dan komt die muur er ook niet. Begin dus vandaag nog te bouwen.

Doe al één klein dingetje: Meer water drinken, een gezond ontbijt, een goeie ochtendroutine. Of mijn favoriet: Sport en beweging. Zoals ik in het begin zei: Het houdt je lijf, maar ook je brein in beweging. Werk aan jezelf en probeer iedere dag je fitness te verbeteren. Baksteen per baksteen.

Wil jij graag op de hoogte gehouden worden?
Dankuwel! Check je mailbox (ook je spam) en bevestig je inschrijving. Good vibes only, je kan je uitschrijven wanneer je wil.